thaibaht200206
Deviza

A koronavírus áldozata lett 2019 egyik legjobb devizája – Veszélyben a magyarok kedvelt turistaparadicsoma?

Portfolio
A tavalyi év egyik sztárja volt a devizapiacon a thai baht, mely jelentősen erősödött a dollárral szemben. Az év eleje óta viszont majdnem 5 százalékot zuhant a délkelet-ázsiai ország devizája, mivel a thai gazdaság erősen kitett a kínainak, a koronavírussal kapcsolatos félelmek ezért érzékenyen érintik az országot.

Az év eleje óta 4,4%-kal gyengült a thai baht a dollárral szemben, ezzel félig eltüntette 2019-es közel 8%-os szárnyalását, már csak fél százalékos pluszban van egy éves időtávon. A tavalyi erősödés elsősorban annak volt köszönhető, hogy jelentősen nőtt a fizetési mérleg többlete, az ország adóssága pedig a GDP 40%-a szemben a régiós versenytársak (Malajzia, Vietnám) 60%-os értékével.

Tavaly Thaiföld biztos menedéknek számított Délkelet-Ázsiában.

Az ázsiai deviza idei gyenge teljesítménye annak köszönhető, hogy a thai gazdaság erősen kapcsolódik Kínához – mondta a CNBC-nek Trinh Nguyen, a Natixis szenior elemzője. A Kínából érkező turisztikai bevételek az ország GDP-jének 2,7%-át teszik ki évente, emellett a nemzeti össztermék 6%-ának megfelelő árut exportálnak Kínába. Éppen ezért az utóbbi hetekben a koronavírussal kapcsolatos pánik az átlagnál erősebben érintette a baht árfolyamát.

A problémát az ázsiai ország jegybankja is érzékeli, a Bank of Thailand váratlanul történelmi mélypontra csökkentette az alapkamatot, indoklásukban hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány erősen rontja az ország növekedési kilátásait.

„Azt majdnem biztosan tudjuk, hogy a turizmust érinteni fogja a járvány” – mondta a Natixis elemzője. Szerinte éppen ezért a koronavírus újabb csapást jelenthet az évi 500 milliárd dolláros thaiföldi turizmusnak. Tavaly egyébként a teljes turisztikai költések 30%-a a kínaiakhoz kapcsolódott az országban, az exporttal együtt pedig a GDP 70%-át teszi ki az iparág.

2018-ban 10,5 millió kínai turista látogatott Thaiföldre, a pénzügyminisztérium számításai szerint a mostani járvány miatt a látogatók visszaesése akár 50 milliárd baht kiesést is jelenthet a költségvetésnek.

Közgazdászok szerint a mostani helyzet ismét rávilágít arra, mennyire törékeny a thai gazdaság, a várakozások szerint a jegybank tovább csökkenti majd az alapkamatot, hogy a növekedést élénkítse. „Nem gondoljuk, hogy egy kamatvágás elég lesz ahhoz, hogy a növekedést megvédjék és kivédjék a koronavírus hatásait” – írta kommentárjában Prakash Sakpal, az ING ázsiai szakembere. Szerinte a következő ülésen márciusban folytathatják a lazítást, ami már sokkal erősebb és hatásosabb lépés lehet, mint a mostani meglepetésszerű vágás.

Hosszabb távon a Natixis elemzője szerint Thaiföldnek versenyképesebbé és ellenállóbbá kell tennie gazdaságát, kevésbé kellene függnie az olyan volatilis szektoroktól, mint a turizmus. Vagyis az országnak többet kellene fektetnie abba, hogy „megteremtse saját növekedését”. Ellenkező esetben az ország olyan csapdába kerülhet, melyben nem tud majd érdemi belső keresletet generálni, különösen beruházásokat és fogyasztást.

A gazdaság strukturális problémái mellett komoly gondot okoz az országban a korrupció, ami miatt Thaiföld képtelen kitörni a közepes jövedelmű országok csapdájából. A vagyon ugyanis a szűk réteg kezében korlátozódik, az egy főre eső GDP mindössze 7800 dollár.

Címlapkép: Getty Images

olaszország vírus koronavírus
orvos labor egészségügy kórház
Vágó László interjú
koronavírus vírus labor
forint200117
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
deviza trader forint árfolyam kereskedő