forintdevizaárfolyam
Deviza

Kifulladt a forint - Ennyi volt a nagy erősödés?

Portfolio
Reggel 8-kor még 338-nál álldogált az euró jegyzése a bankközi piacon, aztán délelőtt több hullámban jelentős forinterősödés alakult ki 335,5-ig, amiben inkább egy londoni konferenciabeszélgetés üzenete és a forint gyengülésére játszó pozíciók zárása játszik szerepet, és csak kisebb hatása lehetett az árfolyamra a várt feletti GDP-növekedési adatnak és a Pénzügyminisztérium által levágott idei GDP-prognózisnak.

Azért csak kapott ma egy ajándékot Magyarország

Változatlanul BBB szinten hagyta a magyar adósbesorolást a Fitch Ratings stabil kilátás mellett. A cég szakemberei a jegybanki cél feletti infláció miatt sem aggódnak, szerintük az MNB továbbra is laza maradhat. Ezzel egyidőben a Standard & Poor's potzitívra javította a kilátásunkat.

Tovább a cikkhez

Mit léphet az MNB márciusban? A piac már kamatemelést áraz

Egyelőre nehéz megjósolni, mit léphet márciusban az MNB azt követően, hogy a héten Nagy Márton arról beszélt, hogy minden eszközt készek bevetni az infláció ellen. A Raiffeisen Bank elemzői szerint ugyan a piacon már kamatemelést áraznak, könnyen lehet, hogy a jegybank kitart még az utolsó pillanatig, csak megpróbálja elhitetni a közelgő szigorítást.

Tovább a cikkhez

Visszagyengült a forint

Úgy tűnik, hogy 335-nél elfogyott a forint lendülete mára: mostanra 336-ig visszagyengült az euróval szemben. Nem véletlen, hogy éppen 335 alatt kicsivel akadt el a forint lendülete: itt húzódik a január eleji 329-es szintről a február 12-i 340,5-ös szintig bekövetkezett mozgás 50%-os Fibonacci-szintje, ami erős technikai támasznak számít.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start    

Elfogyott a forint lendülete

Kora délutánra megtorpant a forint, most 335,6-nál jár, vagyis a jelek szerint a 335-ös szint fogta meg az erősödést. Persze ez még mindig 0,6%-kal alacsonyabb a csütörtök esti árfolyamnál. 

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Kitartóan erősebb szinten a forint

A délelőtti gyors forinterősödés után az elmúlt egy órában a stabilizálódás jelei látszanak a 335-ös szint körül az euróval szemben. A dollár kurzusa 309 körül hullámzik jelenleg a bankközi piacon.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Varga Mihály határozott üzeneteket küldött a forint árfolyamáról

Stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség – hangsúlyozta a ma reggeli sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter, amivel megismételte azt az üzenetét, amelyre tavaly szeptemberben erős kritikát kapott a jegybankelnöktől. A pénzügyminiszter egy reggeli tv-műsorban azt is mondta, hogy a forint gyengülése "fáj azért még" azzal együtt is, hogy az államadósságon belül már csak 20%-os a devizaadósság súlya. Ezzel a kijelentésével pedig éppen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi szavait árnyalta, aki szerint már nem központi kérdés a forintárfolyam azután, hogy a devizahiteleket kivezették és a devizaadósság aránya is sokat csökkent.

Tovább a cikkhez

Folytatódik a szárnyalás

Már 335 alatt jár az euró jegyzése, azaz gyors ütemben erősödik tovább a forint. 

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start

Varga Mihály szerint stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség

A ma reggeli GDP-adatokat kommentáló rövid pénzügyminisztériumi sajtótájékoztatón (amin 4%-ról 3,5%-ra vágták az idei növekedési előrejelzést) Varga Mihály azt is mondta a Reuters tudósítása szerint, hogy stabil és kiszámítható forintárfolyamra van szükség. Ezzel gyakorlatilag megismételte például a múlt szeptember eleji üzenetét, amikor 332 körül új történelmi mélypontra bukott a forint. Az üzenetre Matolcsy György jegybankelnök pár napon belül válaszcikket írt, amiben keményen nekiment a pénzügyminiszternek. Matolcsy György azzal vádolta Varga Mihályt, hogy ezek szerint neki van árfolyamcélja és ha már van, akkor miért nem érte el azt az elmúlt években. Azt a kérdést is feltette neki, hogy mit akarna tenni Varga az árfolyamcél elérése érdekében. Azt is hangsúlyozta Matolcsy, hogy Vargával szemben az MNB-nek nincs árfolyamcélja, csak a törvényileg előírt 3%-os inflációs cél elérésére koncentrál a jegybank.

A tegnap reggeli januári adat szerint 4,7%-ra ugrott az infláció, 7 éves csúcsot jelent ez, és így jócskán kilépett az infláció a 3%-os cél körül meghatározott +/-1%-pontos toleranciasávból is. Nagy Márton MNB-alelnök egyébként a Portfolio-nak nyilatkozva azt mondta tegnap: előrejelzésük szerint februárban 4,2%-ra, márciusban pedig 3,7%-ra csökken majd az éves alapú infláció, így gyorsan visszatér majd a toleranciasávba.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

Szárnyal tovább a forint – Mi történt?

Újabb hullámszerű forinterősödés következett be az utóbbi percekben, már 335,5 körül jár az euró jegyzése, azaz reggel óta 2,5 egységgel esett az euró. A Portfolio információi szerint ma délelőtt befektetői konferencia beszélgetést tart Nagy Márton MNB alelnök londoni szakértőknek, és az ennek keretében elhangzó információk bizonyára szerepet játszhatnak a forint mai újabb jelentős erősödésében (a korábban a forint gyengülésére nyitott pozíciók tömeges zárásához, ami forint visszavásárlással jár). Tegnap Nagy Márton már nyilatkozott a Portfolio-nak és egy összefoglaló cikket is írt a jegybank változó üzeneteiről, ezekről tájékoztathatja ma az alelnök a londoni befektetőket. A dollár kurzusa 309,7-ig bukott.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

Kereskedés USD/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

Kellemetlen meglepetés: rosszabb növekedést vár a kormány 2020-ra

A korábban várt 4% helyett 3,5%-os GDP-növekedést prognosztizál a kormány az idei évre - derült ki Varga Mihály pénzügyminiszter péntek reggeli szavaiból.

Tovább a cikkhez

Megszólalt Varga Mihály a GDP-adat után

Az elmúlt évek növekedési fordulata korábban nem látott felzárkózási időszakot indított el a magyar gazdaságban, három egymást követő évben még nem volt példa olyan ütemű növekedésre, mint 2017 és 2019 között – hangsúlyozta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal ma nyilvánosságra hozott adatait elemezve a Pénzügyminisztérium közleménye szerint. A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország eddig ellenállóképesnek bizonyult a nemzetközi gazdaság lassulásával szemben, 2019-ben 4,9 százalékkal nőtt a hazai bruttótermék, amely jelentősen meghaladja az uniós országok átlagát.

Tovább a cikkhez

Szárnyal tovább a forint

Az elmúlt percekben újabb hullámszerű forinterősödés indult el, 336,5-ről gyorsan 335,8-ig bukott az árfolyam, ez tehát február 5. óta a legerősebb forintot jelenti. A dollár árfolyama már 310 alá, 309,9-ig bukott.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

Kereskedés USD/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

A dollár újabb 2,5 éves csúcsra erősödött hajnalban 1,08 közelében az euróval szemben 1,0830-nál, azaz kitartóan erősebb a zöldhasú az 1,0880-as technikai szint letörése óta. Ez elvileg kedvezőtlen hír lenne a forintnak is, mint feltörekvő piaci deviza, de a magyar fizetőeszköznél most egyedi,  nagyobb sztori mozgatja az árfolyamot tegnap óta, az MNB felőli váratlan és határozott jelzések hatására.

Amint több cikkben is megírtuk: az MNB alelnöke azt jelezte, hogy az inflációs cél elérése érdekében minden eszközt kész bevetni a jegybank, igaz előbb a swapállomány mozgatásán keresztül a likviditást igyekszik leszorítani, hogy a bankközi kamatok emelkedésével tovább drágítsa a forint elleni spekulációt, aztán ha ez sem vezet eredményre, akkor a márciusi inflációs jelentés és kamatdöntés idején majd jöhet akár nagyobb döntés is.

Ezek az üzenetek, illetve az, hogy drágult a forint elleni pozíciók felvétele és megtartása (naponta számolják el a megemelkedő bankközi kamatok mellett a fenntartott pozíció költségét) együttesen elkezdte erősíteni a forintot. Tegnap 339 felettről gyorsan bukott 337-ig az árfolyam, aztán délután 337-338 között hullámzott az árfolyam, onnan jött most le 336 közelébe.

A dollár árfolyama tegnap reggel még 313 közelében járt és bár a dollár erősödött a nemzetközi piacokon, a forint ereje miatt a dollár/forint jegyzések a 310,3-ig süllyedtek.  

Péntek estére van beírva a hitelminősítői naptárba a Fitch és a Standard & Poor’s, ami azt jelenti, hogy ekkor felülvizsgálhatják a magyar adósbesorolásukat. A szakértők többsége nem számít módosításra, épp az egy fokozattal a többiek alatt lévő Moody’s esetében lenne talán a legnagyobb esély a felminősítésre vagy a kilátás javítására, de a Moody's esetleges lépése a hitelminősítői naptár szerint csak néhány hét múlva lehetséges majd.

Címlapkép forrása: Getty Images

Meglepetést okozott a magyar gazdaság: alig lassult a növekedés

A tavalyi év utolsó három hónapjában 4,5%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához képest. A Portfolio által megkérdezett elemzők 4,2%-os gazdasági növekedésre számítottak, így az adat pozitív meglepetést okozott. Az előző negyedévben 5%-kal nőtt a gazdaság, így csak visszafogott lassulásról beszélhetünk. A KSH rövid kommentárja szerint a növekedéshez nagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások, kisebb mértékben az ipar és az építőipar járult hozzá. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,6%-kal nőtt a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, a harmadik negyedévhez képest 1%-kal nőtt a gazdaság.

Tovább a cikkhez
dollar sand
Frankfurti tőzsde
cimlap_koronaherceg_Putyin
hacker
Buborék
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
dollar sand