mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Deviza

Egyeztetett a bankokkal az MNB – Nem tetszik a túl nagy kamatemelkedés?

Portfolio
Egyeztetett a kereskedelmi bankokkal az MNB szerdán, amely során azt jelezte a jegybank, hogy a bankközi kamatok emelkedése túlzott volt az utóbbi időszakban – értesült a Reuters két névtelen piaci forrástól. Az MNB azt hangsúlyozta a hírügynökségnek, hogy csak egy szokványos kozultáció volt a mai, és nem látnak indokolatlan mozgásokat a bankközi piacon. Az esemény után a forint volatilitása megugrott, illetve az euróval szembeni árfolyam összességében gyengült, hiszen a jegybank érezhetően a piaci kamatemelkedés részleges korrekcióját szeretné elérni, vagyis lazítana a napokban kialakult monetáris kondíciókon.

A váratlanul magasra ugrott magyar inflációs adat után, 340-es euróárfolyam körül Nagy Márton MNB-alelnök a múlt héten arról beszélt, hogy a jegybank kész bármilyen eszközt bevetni az inflációs cél elérése érdekében és a márciusi kamatdöntéskor majd akár léphetnek is.

Ezután gyorsan emelkedni kezdtek a bankközi kamatok, amire ráerősített az is, hogy a hétfői jegybanki forintlikviditás nyújtó swaptenderen további 50 milliárd forintos likviditásszűkítést hajtott végre. Ahogy arra rámutattunk, az MNB szép csendben kamatemelésbe kezdett, hiszen a swap-állomány mozgatásával a likviditásra tud hatni, az pedig a rövid pénzpiaci kamatokon keresztül a forintra és így az inflációra is.

A hírügynökség által ma közölt információk viszont arra mutatnak rá, hogy az MNB már kezdi kényelmetlenül nézni a bankközi piacon meglódult Bubor kamatokat, hiszen például a 3 hónapos futamidőre már elkezdte megközelíteni a 0,9%-os "irányadó" rátát, és egyes futamidőkre a határidős kamatmegállapodások (FRA-k) már némi kamatemelést áraztak a napokban a 0,9%-hoz képest is. 

A mai egyeztetés lényege, hogy az MNB túlzottnak tarthatja az elmúlt hét reakcióit, amelyet a piacok az inflációs adatra, illetve a jegybank szigorúbb hangvételű megszólalására adtak. Kétségtelen, a 40-50 bázispontos kamatemelkedés a bankközi piacon rég látott esemény, és egyértelmű monetáris szigorításként hat, amivel párhuzamosan a forint árfolyama 1,5%-kal erősödött az euróval szemben. 

A "hintázó" jegybanki kommunikáció motivációja nyilvánvalóan az, hogy minél alacsonyabb kamatszintet tartson fent úgy, hogy közben ez a forintot nem kezdi intenzíven gyengíteni. Ez nem egy egyszerű feladat, hiszen az extrém alacsony kamatszinteken jól láthatóan fokozódnak azok a carry-trade ügyletek, amelyek egyik lába forint short hatású, vagyis kifejezetten gyengíti a hazai fizetőeszközt. Nagy kérdés, hogy van-e olyan egyensúlyi kamatszint, ami mellett a jegybank minden elvárása teljesül. Ha igen, akkor ideális esetben az elmúlt napok kamatemelkedése részben piaci túllövésnek minősül, és úgy sikerül valahol 0,1 és 0,9% között beállni a rövid lejárú hozamoknak, hogy az a forint árfolyamát (és ezen keresztül a jegybank inflációs célját) nem veszélyezteti. Ha nem sikerül a manőver, akkor az árfolyam volatilitásának emelkedését láthatjuk majd.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Shutterstock

dramai olasz figyelmeztetes guiseppe conte kozos kotveny
merkel
kaslermiklos
shinzo abe japan
szlovakia_valasztas_politika_eu
Budapest
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
deviza trader forint árfolyam kereskedő