forint200117
Deviza

Tovább esik a forint, 337-nél az euró

Portfolio
Az utóbbi napokban a 334,5-335 körüli szint megfogta a forint erősödését, és miután ma délelőtt nagy lendülettel egészen 334-ig tovább tudott erősödni, hirtelen elkezdett esni. Aztán a nap során több hullámban további esés mutatkozott. Ebben az MNB és a kereskedelmi bankok közötti ma délelőtti egyeztetésnek lehetett szerepe, amelyen piaci szereplők szerint a jegybank azt jelezte, hogy a bankközi kamatok emelkedése túlzott volt az utóbbi napokban. Ez azt a benyomást kelthette a piaci szereplőkben, hogy az MNB nem feltétlenül nézi jó szemmel a piacon nagyon gyorsan megindult monetáris szigorítást, ezt pedig akár lazító jelzésként is értelmezhették egyesek és és ezért eshetett a forint.

Tovább esik a forint, 337-nél az euró

Az utóbbi egy órában további esés látszik a forint piacán és így az euróval szembeni jegyzések már 337-nél járnak. Napon belül tehát 3 egységgel drágult az euró és bő 3 egységre járunk a múlt héten 340 felett megjárt történelmi eurócsúcstól (forintmélyponttól). A dollár közben 1,078-ig erősödött az euróval szemben, ez újabb 2,5 éves dollárcsúcs, így a forint esése mellett a dollár/forint jegyzések 312,2-ig visszaemelkedtek. Ez alig egy egységgel marad el a múlt héten megjárt 19 éves forintmélyponttól.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

A dollár esetén persze a technikai elemzést favorizálók azt is mondhatják (az MNB jelzésétől eltekintve), hogy nem történt más, mint az, hogy az USDHUF beleütközött a berajzolt emelkedő trendvonalba, ahonnan újra elrugaszkodott felfelé.

Mit üzent a jegybank?

Az MNB mai találkozójáról szóló hírt gyengüléssel fogadta a forint, mivel a jegybank ezzel azt üzenhette, hogy túlzottnak tartja az utóbbi hetek kamatemelkedését, ami lazító üzenet a monetáris politika felől. 

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

Egyeztetett a bankokkal az MNB – Nem tetszik a túl nagy kamatemelkedés?

Egyeztetett a kereskedelmi bankokkal az MNB szerdán, állítólag a jegybank jelezte, hogy a bankközi kamatok emelkedése túlzott volt az utóbbi időszakban – értesült a Reuters két névtelen forrástól. Az MNB szerint csak egy szokványos kozultáció volt a mai, és nem látnak indokolatlan mozgásokat a bankközi piacon.

Tovább a cikkhez

Rég láttunk ekkora kilengéseket a forintban

Az utóbbi percekben megint gyengülésnek indult a forint, rég nem látott volatilitást látunk ma a magyar deviza piacán. Emögött semmilyen hír nincs, az lehet az egyetlen logikus magyarázat, hogy a piac próbál nyomást gyakorolni az MNB-re a jövő heti kamatdöntáés előtt. A jegybank eredetileg márciusig nem lépett volna, de a volatilitás számukra is figyelmeztető lehet. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Belehúzott a forint

Szerda reggel 334,6-ig erősödött a forint az euróval szemben, ez már 0,2%-kal alacsonyabb a kedd estinél. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Szerda reggel 335,5 körül járt a forint az euróval szemben, ez szinte hajszálra megegyezik a kedd esti árfolyammal. Az utóbbi napokban a magyar deviza megtorpant 335-336 körül, hiszen egyrészt nem tud tovább kapaszkodni, másrészt viszont az MNB elég egyértelmű határt húzott 340-nél, melynél már nem tolerálja a deviza további gyengülését. Így most a következő időszakban kivárás jellemezheti a piacot, elképzelhető, hogy a jegybank március végi kulcsfontosságú üléséig alig mozdul majd a forint, mindenki arra vár, hogy a múlt heti erős üzenet után az MNB mennyire lesz kitartó. A dollár jegyzése most 310,5 körül jár, az angol font pedig 403,5 forintba kerül.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty stagnálással, a cseh korona pedig minimális, 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacokon pedig a török líra alig rezdült a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,3 százalékkal erősödött.

Az utóbbi hetekben a dollár is erőteljesen rákapcsolt, az euróval szembeni jegyzés 1,08-ig esett azok után, hogy sokáig az 1,10-es lélektani határnál elakadt az amerikai deviza erősödése. A Citi friss elemzése szerint több ok magyarázza a dollár erejét:

  1. Amerikából jobb makroadatok érkeznek, mint Európából (van például 2% feletti növekedés).
  2. A koronavírus miatt egyre többen rontják globális növekedési előrejelzéseiket. Az erősebb beszállítói hálózat miatt pedig Kína lassulása Európát érzékenyebben érintheti.
  3. Japán és európai befektetők fedezetlenül vesznek amerikai állampapírokat, ami szintén erősíti a dollárt.
  4. A technikai kép is a dollár mellett szól.
  5. Németországban és Olaszországban erősödnek a politikai kockázatok, ami szintén rontja az euró kilátásait.
Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
koronavirus, mikroszkop
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
kórház
kórház
kórház getty
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
deviza trader forint árfolyam kereskedő