forinteuroarolyambankjegy
Deviza

Egyhetes mélypontra esett a forint

Portfolio
A koronavírus Európára gyakorolt intenzívebb hatása és technikai elemzési tényezők együtteseként napok óta folyamatosan esik az euró a dollárral szemben, így a dollárindex közel 3 éves új csúcsra ért. Közben idehaza az MNB felől tegnap hallott piaci információk újra gyengítették a forintot és az euróval szemben már közelítjük a történelmi mélypontot. A szárnyaló dollárral szemben új 19 éves mélypontra bukott a magyar fizetőeszköz.

Tovább gyengül a forint

Az egész csütörtöki kereskedésben fokozatos leértékelődés jellemezte a forintot, az euróval szembeni árfolyama ennek hatására átlépte a 338-as szintet, az esti órákban már 338,40 körül jártak a jegyzések.

Ezzel a forint egyhetes mélypontjára esett, legutóbb ugyanis múlt csütörtökön járt itt a kurzus.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Rángatják a forintot a reggeli ütés után

A reggeli hirtelen mozgás során 338-ig esett a forint, aztán 337 közelébe visszaerősödött, majd 338,2-ig esett. Azóta pár óra nyugalom volt a bankközi piacon a 338-as szint körül, majd az utóbbi fél órában megint hirtelen mozgás volt, ezúttal a forinterősödés irányába 337,5 körülig. A dollárral szemben 312,8-nál jár a kereskedés a bankközi piacon. Az euró/dollár ma stabil 1,0780 körül, azaz csaknem 3 éves csúcson stabilizálódott a dollár.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Gyorsan felállt az ütés után a forint

Amilyen gyorsan gyengült délelőtt a forint, olyan gyorsan talpra is állt belőle, legalábbis most úgy tűnik, hiszen újra 337,2 körül jár a forint, miközben 9 óra után 337-ről 338-ig esett pár perc alatt.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Újabb ütést kapott a forint

Az elmúlt percekben 1 egységgel ugrott az euró és a dollár árfolyama rendre 338-ig, illetve 313,2-ig. Konkrét hírt, bejelentést nem láttunk, de a régió többi devizájánál is gyengülés mutatkozik. Az euróval szemben így már csak bő 2 egységre járunk attól a történelmi forintmélyponttól, ami múlt héten kialakult 340,4-nél, a dollárral szemben pedig új 19 éves mélypontra bukott máris a forint.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A beszállítói láncok összetettsége és földrajzi okok miatt is a jelek szerint Európára intenzívebb negatív gazdasági hatást gyakorolhat a koronavírus, miközben eleve jelentős a kamatelőnye a dollárnak az euróval szemben. Ez a háttér az utóbbi két hétben szinte folyamatosan gyengítették az eurót a dollárral szemben, a jegyzések a február eleji 1,11-ről ma reggelre 1,08 alá buktak, ahol csaknem 3 éve nem járt az árfolyam.

A dollár erősödése a bizonytalanabb befektetői környezetben más devizákkal szemben is látszik, így a dollárindex közel 3 éves új csúcsra ért ma hajnalra a kerek 100-as szint alatt.

A forint tegnap reggel még határozott erősödést mutatott, majd 334 közelében elakadt és gyorsan visszagyengült az euróval szemben előbb 336-ig, majd estére 337 fölé. Ma reggel is 337 felett jár kissé a kereskedés. A forint határozott újbóli gyengülésében annak volt szerepe, hogy piaci szereplők úgy értelmezték az MNB-vel folytatott tegnapi konzultációt: már-már kellemetlenül gyorsnak és intenzívnek tartja a jegybank azt a pénzpiacokon elindult kamatemelkedést, monetáris szigorítást, amelyet maga a jegybank igyekezett elérni, hogy a forint gyengülésére játszó pozíciók végre tisztulni kezdjenek és erősödni tudjon a forint, így az inflációs kilátások javuljanak.

Ha a fenti fundamentális háttértől eltekintünk, akkor csak azt látjuk, hogy a 334 körüli támasz zóna, ahol az 50%-os Fibonacci korrekciós szint is húzódik, szépen megállította a forint erősödését, majd jött a gyengülés. A kereskedők célkeresztjében így újra a 340,4 körüli eddigi lokális csúcs (történelmi forintmélypont), amitől lényegében 1%-ra jár csak az árfolyam.

A dollár forinttal szembeni árfolyamában is csak azt történt, ha kizárólag a technikai elemzés szemüvegén keresztül nézzük a dolgokat, hogy az emelkedő trendvonal megfogta, majd megfordította a forint mozgását és érthető, hogy lassan 313 felett új csúcsra tolja majd ki az USDHUF-ot. Ez egyébként új 19 éves forintmélypont lenne, de a mindenkori leggyengébb forinttól sem járunk már messze, ami 318 feletti árfolyamnál következne be.

Címlapkép forrása: Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
forint200212