forint200124
Deviza

Nem lélegezhet fel a forint 340 közelében

Portfolio
A dollár erősödésével párhuzamosan komoly kockázatkerülés indult el a piacokon hétfőn a koronavírussal kapcsolatos félelmek hatására. Ez pedig a forint esetében is gyengülést hozott, ahogy a többi feltörekvő piaci deviza is rosszul indította a napot.

Alig mozdul a forint

Az MNB swaptendere után a forint elveszítette korábban apránként összeszedett minimális erősödését, így továbbra is 338 felett jár az euróval szemben, ami 0,4%-kal magasabb a péntek estinél. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Most nem lépett az MNB: szinten marad a likviditás

Az utóbbi hetek likviditásszűkítése után a hétfői devizaswap-aukción a terveknek megfelelő összegben fogadott el ajánlatot az MNB – közölte honlapján a jegybank. Persze korábban többször kiemelték, hogy a likviditás természetes folyamatoknak köszönhetően szűkülni fog a közeljövőben.

Tovább a cikkhez

Hétfő reggel 338,4-nél kezdte a kereskedést a forint az euróval szemben, ez 0,4 százalékos gyengülést jelentett péntek estéhez képest a magyar deviza szempontjából. A szokatlan reggeli esés elsősorban a koronavírussal függhet össze, a hétvége legfontosabb híre az volt, hogy Olaszországban is egyre erősebben terjed a járvány. A befektetők a vírus lehetséges gazdasági hatásaitól félnek, ennek köszönhető a piacon a kockázatkerülés. Az utóbbi időszakban egyébként az jellemezte a forintot, hogy az MNB jelzései után erősödött a magyar deviza, a múlt héten viszont már megint a gyengülés felé mozdult a forint, így ismét a 340-es lélektani szint közelében járunk, ami a legutóbbi tapasztalatok alapján már kellemetlen a jegybank számára. Ma elsősorban a délutáni devizaswap-tender eredményére lesz érdemes figyelni a holnapi kamatdöntő ülés előtt. A dollárral szemben most 312,8-nál járunk, ami 0,8%-kal magasabb a pénteki jegyzésnél, míg az angol font 404,9 forintba kerül.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai közül a lengyel zloty is szokatlanul nagy, 0,2%-os eséssel kezdte a napot a romló nemzetközi hangulatban, a cseh korona viszont stagnálással nyitotta a napot. A feltörekvő piacokon a török líra 0,9 százalékos eséssel kezdett a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand szintén egy százalékot veszített.

A dollár az euróval szemben is erősödik a koronavírussal kapcsolatos hírekre, az 1,0816 körüli euró-dollár jegyzés 0,3 százalékkal alacsonyabb a péntekinél. A klasszikus menedékeszközök közül a japán jen egyelőre stagnálással kezd, az angol font pedig 0,15 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

Ola
New Yorki tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint200212