dollár shutter
Deviza

Hatalmasat zakózott a dollár – A Fednek is reagálnia kell a koronavírusra?

Portfolio
Jelentős gyengüléssel fejezte be a csütörtöki napot a dollár, és ez egyelőre péntek reggel is folytatódik. Így ismét 1,10 fölött jár az euróval szembeni jegyzés. Az éles fordulatot elsősorban az amerikai kamatvágási várakozások erősödése okozta, a piac ma szinte biztos lazítást áraz március közepére elsősorban a koronavírus miatti piaci pániknak köszönhetően.

Az utóbbi egy hétben 1,3%-kal gyengült a dollár az euróval szemben, ezzel ismét 1,10-ig emelkedett a jegyzés, amire február eleje óta nem volt példa. Egy hónapja, amikor hosszú idő után sikerült letörni a lélektani szintet a dollárnak, még mindenki tartós erősödést várt az amerikai devizától. Sikerült is viszonylag gyorsan 1,08-ig esnie, az utóbbi napokban viszont jött a fordulat, különösen a csütörtöki nap nézett ki rosszul a dollár szempontjából.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A fordulat elsősorban annak volt köszönhető, hogy a koronavírus nyomán kirobbant piaci pánik erősítette az amerikai kamatvágási várakozásokat. Az év elején még mindenki azt hitte, hogy 2020 csendes év lehet a Fed szempontjából, semmi nem indokolt változtatást a kamaton. Mostanra viszont a CME Fed Watch Tool adatai szerint már a március 18-i döntésre több mint 70%-os eséllyel áraznak 25 bázispontos kamatcsökkentést, a maradék 27% sem a kamat változtatásának esélye, hanem annak, hogy még nagyobbat lép majd a Fed.

fedkamat200228

Az év végéig pedig akár 75-100 bázispontot is vághat összességében az amerikai jegybank, így egy százalék alá kerülhet az irányadó ráta. A fő kérdés egyelőre az lesz, hogy a három hét múlva esedékes döntésben hogyan veszik figyelembe a koronavírus lehetséges hatásait. Egyrészt a reálgazdasági hatásokat, melyek egyértelműen a lassulás felé mutatnak, másrészt azt is érdekes lesz látni, hogyan értékeli a Fed az utóbbi napok komoly részvénypiaci zuhanását, globális pánikhangulatát.

Persze ezzel párhuzamosan az EKB kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások is felerősödtek, a CNBC cikke szerint 80% az esélye annak, hogy júliusban újabb 10 bázispontos lazítást hajt végre a jegybank. A kamatkülönbözet azonban már ezzel is csökkenne az euró és a dollár között, hiszen a Fednek ma sokkal nagyobb mozgástere van, az EKB-t folyamatosan fenyegeti a nulla kamatkorlát elérése.

Az utóbbi hetekben részben az okozta a dollár erősödését, hogy a befektetők a biztos menedékeket keresték, az amerikai devizát pedig sokan ennek értékelték. Ugyanakkor ha az USA-ban is megjelenik a koronavírus, akkor már nem mondhatjuk, hogy biztonságos menedék a dollár – mondta a CNBC-nek Yukio Isizuki, a Daiwa Securities szakembere. Emellett szerinte vannak arra utaló jelek, hogy az amerikai kormány alulbecsüli a koronavírus hatását.

Címlapkép: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
deviza trader forint árfolyam kereskedő