meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
Deviza

Széllel szemben kellene megfékezni a forint zuhanását – Egyelőre a piac áll nyerésre az MNB ellen

Harapófogóba került a forint az utóbbi napokban, hiszen egyrészt a jegybank próbál gátat szabni a gyengülésnek, 340-nél már kellemetlen számukra az euró árfolyama, másrészt viszont komoly zuhanás alakult ki a globális piacokon, ami az összes többi feltörekvő piaci devizával együtt a forintot is gyengíti. A két hatás közül egyelőre a második az erősebb, vagyis nyerésre állnak a befektetők. Kérdés, mit lép erre a jegybank, mert eszköze bőven lenne.

Nagyot fordult a piac, már nem az MNB miatt gyengül a forint

Hónapokig arról beszéltünk, hogy elsősorban a jegybank ultra laza monetáris politikája miatt gyengül a forint, ennek volt köszönhető, hogy tavaly nyár óta folyamatosan 330 feletti euróárfolyamot láttunk néhány kisebb kilengést leszámítva. Az utóbbi hetekben aztán gyökeresen megváltoztak a dolgok, hiszen a jegybank a jelek szerint 340-nél megelégelte a deviza gyengülését, és lassan elkezdett szigorítani a pénzügyi kondíciókon. Közben viszont megjelent a piacokon a koronavírus-pánik, ami az összes feltörekvő devizát gyengíti, így a forintot is.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Vagyis ma már sokkal inkább a nemzetközi hangulatnak köszönhető a magyar deviza újabb történelmi mélypontja.

Persze ebben a helyzetben is van jelentősége a jegybanki alapkamatnak (pontosabban a jegybank által alakított bankközi kamatszintnek, ami irányadó), hiszen az tovább rontja a forint relatív pozícióját a feltörekvő piacon belül. Vagyis ugyan a kockázatvállalási hajlandóságot nem tudja befolyásolni az MNB, de ha akarna, tudna tenni a forint gyengülése ellen, vagy legalább tompítani azt, ha kamatot emelne például.

Ha a vizsgálódást leszűkítjük a régiós devizákra, akkor egyértelműen látszik, hogy egyéves időtávon még mindig kiemelkedő a forint alulteljesítése, rövidtávon viszont már nem ilyen rossz a helyzet. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk, hogy az elmúlt egy évben a forint nem is úgy viselkedett, mint egy feltörekvő piaci deviza, a koronavírus hatására viszont újra inkább ennek a csoportnak a mintájára hasonlít a mozgás.

Vagyis az egy évvel ezelőtti szinthez képest továbbra is kiemelkedő a forint gyengülése, az utóbbi hetekben viszont az összes régiós deviza nagyobbat esett nála.

Ebből jól látszik az éles fordulat a piacon, ha nem lenne a koronavírus miatti piaci feszültség, akkor most valószínűleg nem újabb forintmélypontról beszélnénk, hanem arról, sikerül-e átvinnie a magyar devizának a 335-ös szintet.

Harapófogóba kormányozta magát az MNB

A jegybank több szempontból is nehéz helyzetben lesz a márciusi kamatdöntő ülésen:

  1. Egyrészt láthatóan kellemetlen a forint gyengülése, viszont a nemzetközi feszültségekkel megjelent egy olyan tényező, amire nehezen tudnak hatni.
  2. Másrészt a forintárfolyam és az infláció alakulása elvileg szigorítást indokolna, viszont a koronavírus gazdasági hatásai aggaszthatják az MNB-t, ha jelentős lassulással számolnak a friss inflációs jelentésben, akkor épphogy a laza monetáris kondíciók fenntartása lenne indokolt.

A márciusi döntésig ez a két dilemma határozhatja meg az MNB gondolkodását, óvatosan kell adagolniuk a kommunikációt, illetve a majdani lépéseket, hogy egyrészt gátat szabjanak a forint gyengülésének, de közben ne súlyosbítsák a gazdaság egyébként is várható visszaesését.

Viszont bármilyen hihetetlen, van egy olyan forgatókönyv, ami alapján az MNB-nek akár jó is lehet a mostani helyzet. A jegybank ugyanis azt sem szeretné, ha a forinttal szemben felhalmozott mintegy 3000 milliárd forintnyi külföldi shortállomány hirtelen jelentősen csökkenne, ugyanis az nagyon beerősítené a forintot. Sokkal jobb lenne számukra, ha szép fokozatosan csökkenne ez a felhalmozott állomány. Most, hogy a nemzetközi környezet romlása forintgyengítő tényező, elvileg lenne lehetőség gyorsabban leépíteni a shortokat, hiszen a globális kockázatkerülés megakadályozza a magyar deviza jelentős erősödését.

Vagyis most elvileg lenne lehetőség a forint elleni shortok gyorsabb leépítésére, nem kellene attól tartani, hogy az nem kívánt forinterősödést okoz.

A nemzetközi devizapiaci mozgások alapján arra van is esély, hogy lassan elindul a felvett pozíciók zárása. Az elmúlt napokban ugyanis intenzív dollárgyengülést láttunk, a carry trade-ügyletekben pedig, ahol a finanszírozó deviza a forint, általában a dollár a másik láb, így elvileg az amerikai deviza gyengülése, illetve az amerikai hozamok esése arra késztetheti a befektetőket, hogy zárják pozícióikat. A következő hetekben meglátjuk, ez mennyire lesz tömeges.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus_nagyvaros
boris johnson brexit
joe biden koronavirus
franciaorszagparizs
Küszöbön az összeomlás: Törökország lehet a következő Venezuela
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
forint200212