trader a monitor előtt
Deviza

Szárnyal tovább a forint, de miért?

Portfolio
Fontos technikai szinten esett át tegnap a dollár az újabb amerikai kamatvágással kapcsolatos várakozások mellett, ma pedig tovább hanyatlott, így vele szemben átment egy kulcsfontosságú szinten a forint is. Ez jókora további lendületet adott a magyar fizetőeszköznek is, amely délután már 295-nél, kéthavi csúcson járt a zöldhasúval szemben, az euró ellenében pedig 335-nél. A dollár gyorsan olvadó kamattartalma jelentősen javítja a forint piaci vonzerejét is a befektetők körében, ez is fontos ok lehet a mai szárnyalásban.

Jó napja volt a forintnak

Folytatódott ma a dollár hanyatlása azután, hogy csütörtökön fontos technikai szintek estek el. Az euró/dollár immár 1,13-nál jár, ami 8 havi eurócsúcs (dollármélypont). A dollár szakadása miatt elesett a dollár/forint árfolyamban a kulcsfontosságú 298-as szint (200 napos mozgóátlag, illetve emelkedő trendvonal), és rögtön 297 alá bukott az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy kéthavi csúcson a forint a dollárral szemben, a jegyzés késő este 296,8 közelében jár. A forint délelőtt még átmenetileg 338-ig esett az euróval szemben, most pedig már 336 közelében tartózkodik.

Kereskedés EUR/HUF devizapárral az Alfa Traderen! Start  

Szárnyal tovább a forint, de miért?

Tovább ugrott a forint azután, hogy a dollárral szemben kora délután átment egy fontos technikai szinten (298-nál), de közben azért a technikai mellett fundamentális oka is van a forint mai határozott erősödésének: a nulla felé tartó amerikai kamatkörnyezetben relatív már a magyar kamatkörnyezet piaci megítélése is jobb, ez a relatív helyzetváltozás pedig már a forintra nehezedő eddigi nyomást is enyhíti (feltehetően a forint eddigi gyengüléséért felelős, kamatkülönbözetre játszó carry trade pozíciók zárása zajlik tömegesen).

Amint megírtuk: a piac a keddi rendkívüli Fed-vágás után másfél héten belül további legalább újabb 25 bázispontos kamatvágást vár a jegybanktól, a különböző futamidejű amerikai kötvényhozamok meredeken esnek (a 10 éves reggel ég 0,83%-on járt, most 0,71%-on, ami új történelmi mélypont), így a dollár eddigi kamatelőnye gyorsan olvad, ez pedig relatív jobb színben tünteti fel például a forintot is. A forint délelőtt még átmenetileg 338-ig esett az euróval szemben, most pedig már 334,7-nél jár, a dollárral szemben pedig a reggeli 300,3-ról mostanra 295-ig szárnyalt a magyar fizetőeszköz.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Átment a falon a forint és ugrik tovább

Amint reggel már valószínűsítettük: folytatódik ma a dollár hanyatlása azután, hogy tegnap fontos technikai szintek estek el. Az euró/dollár immár 1,1330-nál jár, ami 8 havi eurócsúcs (dollármélypont). A dollár szakadása miatt elesett a dollár/forint árfolyamban a kulcsfontosságú 298-as szint (200 napos mozgóátlag, illetve emelkedő trendvonal), és rögtön 297 alá bukott az árfolyam. Ez azt jelenti, hogy kéthavi csúcson a forint a dollárral szemben, miközben maga az olaj ára is szakad az orosz döntés hatására. Ez további jelentős üzemanyagár-csökkenés irányába mutat a hazai kutakon.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nekiment a falnak a forint és lepattant róla

Határozott gyengülést mutat a délelőtti kereskedés során a forint az euróval és a dollárral szemben (kicsit a régiós devizák is gyengülnek), amiben lényeges szerepe lehet annak, amire reggel már felhívtuk a figyelmet: a forint a dollárral szemben egy fontos technikai szintig, 298,5-ig erősödött és erről elsőre most lepattant. 

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kritikusan fontos szintnél a forint, fél szemünk a dolláron

A minapi 50 bázispontos vágás után legalább 25 bázispontos további vágás várható rövidesen az amerikai jegybanktól, így ez és a masszív tőkemenekülés új történelmi mélypontra vitte például az amerikai 10 éves kötvényhozamot.

A dollár mögötti kamattartalom „elolvadása” meredek dollárgyengülést váltott ki az elmúlt napokban a vezető devizákkal szemben, így a dollárindex a kerek 100-as szintről már 96,5 közelébe esett mostanra, és eközben átesett a berajzolt kétéves emelkedő trendvonalon is. Ez további dollárgyengülés irányába mutat, bár a 96,5-ös szint támasznak számít és az RSI indikátor erős túladottságra is utal.

Szintén a dollár további gyengülése irányába mutat az, hogy az euróval szemben is fontos technikai szinteken esett át: a 200 napos mozgóátlagon (efölé került az euró/dollár árfolyam), és a két berajzolt csökkenő trendvonalon is átment felfelé és most féléves csúcson, 1,1250 körül jár a kereskedés. Felfelé, az euró erősödése felé tehát nagyobb tér nyílt ki legalább 1,14-ig. A ma délutáni átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés lényeges lehet a piaci mozgásokban, de könnyen lehet, hogy még a hónap legfontosabb makroadatát is háttérbe szorítja a koronavírus híráramlása és az általa kiváltott piaci mozgások.

A forint az euróval szemben 336-337 körül ingadozik, azaz stabilizálódni látszik, közben viszont a dollár hanyatlása miatt vele szemben 299,5 körül jár ma reggel a kereskedés. Amint láthatjuk: a 298-299-es zóna nagyon erős támaszt jelent, és ha a dollár további esése miatt ez elesik, akkor további jelentős tér nyílik ki a forint erősödése előtt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
deviza trader forint árfolyam kereskedő