parlament
Deviza

Amióta kitört a pánik a világban, a forint a legstabilabb régiós deviza

Portfolio
A piaci hangulatra a vezető tőzsdeindexek a leginkább érzékenyek és mióta azok február 21-től zuhanni kezdtek a koronavírus várható negatív hatásai miatt, a forint számít a legstabilabb devizának a mi régiónkban mind az euróval, mind a dollárral szemben. Ebben persze lényeges szerepe van annak, hogy a megelőző időszakban éppen a forint szenvedte el az egyik legnagyobb gyengülést, így most ahhoz képest nincs további esés, részben a forintgyengülést eddig okozó pozíciók zárása miatt, részben amiatt, hogy a piaci szereplők készülnek az MNB két hét múlva esedékes kamatdöntésére.

Az euróval szemben gyakorlatilag stagnált a forint a február 21-i kezdődátum óta, az utóbbi napok heves világpiaci mozgásai mellett mindössze 334,5-338 között hullámzott a kereskedés. Közben a régió eddig legstabilabbnak tartott devizája, a cseh korona már 4% feletti esést mutat február 21-hez képest, a zloty is közel 2%-osat, a török líra 6% feletti esésnél jár, a mindig is fokozottan sérülékeny dél-afrikai rand pedig 13%-os zuhanásnál.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Még ezeket a devizákat is megelőzi az orosz rubel, amely az olajárak e heti összeomlása miatt (de a megelőző három heti folyamatos mélyrepülés mellett) immár 22%-os zuhanásnál jár. (A román lejt most nem vettük bele mini régiós körképünkbe.)

regreldel200312

Amennyiben a dollárral szemben szintén február 21-hez képest nézzük a régiós devizák teljesítményét, azt látjuk, hogy szintén a forint teljesít a legjobban, hiszen még 4%-os erősödésben jár a zöldhasúval szemben. A lengyel zloty csak 2,4%-ot értékelődött fel, a cseh korona stagnál, a török líra 2%-ot, a dél-afrikai rand közel 9%-ot, a rubel pedig 17%-ot hanyatlott.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Abban, hogy a forint e rangsorban is a legjobban teljesít, annak van szerepe, hogy a megelőző időszakban a magyar fizetőeszköz szenvedte el az egyik legnagyobb esést,

hiszen a nagyon alacsony magyar és a vonzó dollárkamat együttese 19 éves mélypontra lökte februárban többször is (amikor az euróval szemben 340 felett járt, történelmi mélyponton). Azóta viszont a koronavírus hatásainak beárazása miatt a dollár mögötti kamattartalom meredeken esik (a Fed már vágott 50 bázispontot és várható további lépés), maga a dollár is hanyatlott a főbb devizákkal szemben, miközben a forint mögötti kamattartalom az MNB februári jelzéseinek hatására és a piaci likviditás valószínű szűkülése együtteseként növekedett. Így a dollár/forint árfolyam mindkét „lába” mögött a kamattartalom úgy változott, hogy az támogatta a forint erősödését, igaz ebben az utóbbi napokban megtorpanás látszik: az árfolyam 295 körülről ma újra 300 fölé lendült.

regrelusd200312

Amennyiben 2019 elejéhez képest vizsgáljuk, hogy a forint hogyan teljesített az euróval és a dollárral szemben, akkor máris csak a középmezőnyben találjuk.

Amint ugyanis látszik: az euróval szemben 5% közeli a leértékelődés mértéke, míg a dollárral szemben 6%, miközben a lengyel zloty és a cseh korona rendre 1,4%-ot és 2,6%-ot gyengült csak. A többiek zuhanása pedig csak az utóbbi napokban gyorsult fel igazán, és így már jóval nagyobb leértékelődést mutatnak, mint most éppen a forint.

regreleur2019eleje200312
regrelusd2019eleje

Címlapkép forrása: Getty Images

Ez a magyar boltok nagy trükkje: erre érdemes figyelni
moszkva_voros_ter_shutter
koronavírus coronavirus virus
Drámai fordulat Amerikában - Sokan már a következő válságra készülnek?
szíria háború
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
deviza trader forint árfolyam kereskedő