fedusa_shutter
Deviza

Fed-elnök: Ilyen válság korábban még soha nem volt

Portfolio
Megszólalt a koronavírussal kapcsolatban Jerome Powell, a Fed elnöke, aki elmondta, hogy egyelőre nem tudjuk, mikor lesz vége a járványnak, az amerikai jegybank viszont azon dolgozik addig, hogy az emberek helyzetén javítani tudjon. Felhívja rá a figyelmet, hogy ilyen válság még korábban soha nem volt, és a gazdasági aktivitást a közjó érdekében kellett csökkenteni.

Jerome Powell, a Fed elnöke azzal próbálja nyugtatni az amerikaiakat, hogy a jelenlegi, korábban nem látott pénzügyi válság kizárólag a koronavírus következménye.

Nagyon keményen dolgozunk azon, hogy minden lehetséges módon segítsük Önöket, és a lépéseink nagyon fontosak lesznek majd a felívelés időszakában, hogy az minél gyorsabb és erőteljesebb legyen

- mondta Powell az NBC csatornának. Kiemelte, hogy a mostani nem egy tipikus válság, ez egy nagyon különleges helyzet. Elmondta, hogy a kormányzat arra kérte az embereket, hogy hagyjanak fel a gazdasági aktivitással. Az emberek a közjó érdekében teszik ezt, és a most elfogadott törvényjavaslat segíteni fog az ő helyzetükön – mondta a Fed elnöke, utalva a tegnap elfogadott, 2 ezer milliárd dollár értékű javaslatra.

Az Egyesült Államok gazdasága lényegében leállt a múlt héten a koronavírus-járvány ellen hozott bezárások és a kijárási tilalmak következtében, ez pedig korábban példátlan pénzügyi és társadalmi zavarokat okozott.

A Szenátus által elfogadott törvényben foglalt intézkedések a valaha volt legnagyobb összegű csomagot jelentik az ország történelmében. A csomag tartalmazza az egyszeri kifizetést az állampolgároknak, a kölcsönöket, a munkanélkülieket támogató rendelkezéseket, többletforrást az egészségügynek, a tagállamoknak és az önkormányzatoknak.

A Fed is lépett: két rendkívüli körben 0%-ra vágta az irányadó kamatlábat, emellett korlátlan eszközvásárlási programot hirdetett. A kisvállalkozókat segítő program keretében a kisvállalatok közvetlenül kapnak hitelt a kincstártól, a Fed emellett olyan kötvényeket is vásárol, amelynek a fedezetét diákhitelek, autóvásárlási hitelek, hitelkártya-tartozások biztosítják.

Powell elutasította, hogy előrejelzést tegyen a jövőbeli esetleges normalizálódásról. Ismeretes, Donald Trump elnök pár nappal ezelőtt a gazdaság újraindításáról beszélt. Powell ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a felpattanás a vírustól függ, és ő inkább hallgatna az egészségügyi szakértőkre. Így fogalmazott:

Én azt gondolom, hogy minél hamarabb sikerül kontroll alá vonni a vírust, az emberek annál hamarabb jön vissza az emberek bizalma, és akkor újraindítják a vállalkozásaikat, visszamennek a munkába. Az elsődleges feladat tehát az, hogy a vírus terjedését ellenőrzés alá vonják.

(CNBC)

Címlapkép: Getty Images

fertőtlenítés koronavírus magyar
donald trump chad wolf
koronavirus hazi karanten
New York tőzsde
tesla
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Webinárium
Alapoktól a befektetési, kereskedési ötletekig.
GettyImages-1142412879forintbankjegy