forint zuhanás euró árfolyam
Deviza

Tovább esik a forint Powell szavai után

Portfolio
A második világháború óta minden recessziónál sokkal rosszabb az, amit a koronavírus okozott és nem lesz belőle gyors feltámadás, idő kell hozzá, mire belendül a gazdaság, de ezalatt az idő alatt a vállalatok likviditási válsága szolvencia, azaz fizetőképességi válsággá fajulhat – többek között ezeket az üzeneteket fogalmazta meg egy mai videókonferencia keretében Jerome Powell Fed-elnök. Ezzel tovább rontotta a részvénypiacok egyébként is borongós mai hangulatát. Erre az egyébként is esésben lévő forinton tovább ütöttek: 354 fölé lendült az euró jegyzése a reggeli 351 körülről és így a mai teljesítményével kilóg a forint a régiós folyamatokból.

Tovább esik a forint Powell szavai után

Powell a bevezetőben mondott üzeneteken felül azt is mondta: a negatív kamatok nem a monetáris politika eszköztárába tartoznak Amerikában, amivel lehűtötte azokat a piaci kedélyeket (és Donald Trump elnök felől érkező sürgetéseket), hogy ebbe az irányba kellene elmozdulnia a Fednek a további élénkítés érdekében. A piaci spekuláció az elmúlt napokban a Fed Fund Furures árazását minimálisan a negatív tartományba vitte, miközben Powell az elmúlt hónapokban is sokszor elmondta, hogy nem realitás Amerikában a negatív (jegybanki) kamat. Most tehát erre erősített még rá, ami a dollárt is erősíteni kezdte az euróval szemben és így a jegyzések 1,09 közeléből lefordultak 1,085 alá. A dollár erősödése és a forint esése miatt a dollár/forint jegyzéske tovább emelkedtek: 326,5-nél is jártak, most 326 körül mozognak a bankközi piacon.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint reggel óta tartó esése az euróval szemben az imént 354,4-ig emelkedő árfolyamhoz vezetett, ami 0,7%-os forintesést jelent. Ez továbbra is a legnagyobb a régiós devizák közül mindkét fő devizával szemben. Még az orosz rubel is csak 0,4%-ot veszített értékéből, a török líra pedig még erősödni is tudott tegnap éjszakához képest, így most a forint szokatlan módon látványosan kilóg a régióból. A forint a mai eséssel bő egy hete nem látott mélypontra bukott és a jelek szerint ismét megtartotta az EURHUF jegyzéseket a 348-350 közötti zóna.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább esik a forint, kilógunk a régiós sorból

Folytatódik a forint esése ma: az euróval szembeni jegyzések 353,7-ig emelkedtek, most 353,3-nál jár a kereskedés. Ez bár csak fél százalékos esést jelent, de már ezzel is kilógunk a régiós sorból: még az orosz rubel is csak 0,3%-ot gyengült a cseh koronával együtt, míg a lengyel zloty minimálisan erősödött is. A dollár/forint jegyzések most 325,75-nél ingadoznak a bankközi piacon.

Pánikban a lehetőség: zuhannak az árfolyamok. Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
regreldel200513

Hirtelen esni kezdett a forint

Tegnap este a vezető amerikai részvényindexek a járvány esetleges második hullámának kitörésével és a vele járó újabb gazdasági korlátozásokkal kapcsolatos félelmek hatására. A többféle okról egy reggeli részvénypiaci összefoglalóban írtunk bővebben.

A borongós hangulat az ázsiai és európai részvénypiaci nyitásra is átterjedt és közben a brit GDP is mutatja azt, hogy már mekkorát tudott márciusban ütni a gazdaságon a vírusválság és a vele járó (a briteknél eleinte félszívvel meghozott) korlátozó intézkedések.

A romló külpiaci hangulatnak szerepe lehet a forint mai esésében, de fontos látni, hogy a régiós devizák közül ma délelőtt csak a forint esik, a zloty és a korona stabil, sőt még a török líra is. Az orosz rubel 0,6%-os esése kicsit megelőzi a forint éjfél óta látott 0,5%-os esését.

eurhufregg200513

Ma határoz a magyar kormány a Pest megyére és Budapestre vonatkozó korlátozások enyhítési kérdéséről, miután kiderült, hogy az országos minta alapján meglepően kevés a fertőzött. Ezek a gazdaság újranyitását, élénkülését vetítik előre, de a jelek szerint ez most nem ad támogatást a forintnak.

Az euró/dollár tegnap 1,08-ról estére 1,085 fölé kapaszkodott, ma reggel 1,085 körül hullámzik a kereskedés. A dollárral szembeni forintjegyzések a mai forintesés miatt 324 alattról 326 közelébe lendültek.

usdhufregg200513

Címlapkép forrása: Getty Images

maszk koronavírus medence
traders
dollar_bankjegy
olaj szénhidrogén
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
ugrik euro szakadnak a hozamokhelyreallitasi alap200527