nemet francia javaslat helyreallitasi alap angela merkel emmanuel macron 200519
Deviza

Ugrik az euró, szakadnak az olasz hozamok a nagy német-francia terv hírére

Portfolio
Határozott euróerősödést és az eurózóna periféria kötvényhozamok között jelentős olasz hozamcsökkenést váltott ki az a hétfő kora este bemutatott német-francia javaslat, amely egy 500 milliárd eurós uniós helyreállítási alapból jórészt vissza nem térítendő támogatásokat adna a koronavírus által leginkább sújtott uniós országoknak és régióknak. Az ilyen támogatások ugyanis nem növelnék tovább az egyébként is meredeken növekedő olasz és spanyol adósságrátát, miközben mélyreható reformokat is lehetne belőlük finanszírozni, ennek forrása pedig a németek és a franciák által határozottan felvállalt európai szolidaritás, közös kötvénykibocsátás lenne.

Arra, hogy nagy dologra készülnek Angela Merkelék vírus ügyben, részben a német alkotmánybíróság minapi döntése után kényszerből, már egy múlt heti elemzésünkben felhívtuk a figyelmet.

A hétfő kora este bemutatott tervek érthetően pozitívak a piaci befektetők szemében, mert a jelek szerint a súlyos megrázkódtatásokat okozó koronavírus-válságban ismét a szorosabb, nem pedig a lazább integráció felé mozdul el a közösség

és mindezt nyíltan és határozottan felvállalja az Európai Unió két legnagyobb tagállama. Nagy kérdés persze, hogy a négy fukarnak becézett tagállam (Ausztria, Hollandia, Svédország, Finnország) „torkán” mennyire lehet majd lenyomni egy vissza nem térítendő támogatásokat dominánsan tartalmazó csomagot, de az is lehet, hogy megemelkedő saját hozzájárulásukkal ezt a kockázatot is ki tudják védeni a németek és franciák. Az alap részleteivel külön mai cikkünkben foglalkozunk majd.

Az viszont jól látszik tegnap délután 5 óra óta, amikor kijöttek az első bejelentések a német-francia összefogásról, hogy a piac egyértelműen pozitívan fogadta: az euró jócskán erősödni kezdett a dollárral szemben, a biztonságos menedéknek tekintett svájci frank és arany esni kezdett, a megsegítés fő célpontjainak számító Olaszország és Spanyolország kötvényhozamai pedig jócskán estek.

eurusdnemetfrancis200519
arany200519
eurchf200519

A 10 éves olasz kötvényhozam a bejelentés előtti 1,8% körülről mostanra 1,6% körülig szakadt, ami öt hete a legalacsonyabb érték. Március közepén, a koronavírus által okozott piaci pánik tetőfokán átmenetileg 3% közelébe is felugrott a hozam a februári 0,9%-ról.

A 10 éves olasz-német hozamfelár a bejelentés előtt 230 bázispontról 205 bázispont körülig szakadt, de a Goldman Sachs befektetési bank várakozásai szerint tovább fog szűkülni a felár 180 bázispontra, mert a német-francia bejelentés annyira fontos és „lefelé menő spirált” vált ki a periféria országok kötvényhozamaiban - tudósított az elemzői előrejelzésről a Reuters.

Címlapkép forrása: Andreas Gora - Pool/Getty Images

traders
olaj szénhidrogén
koronavirus helyreallitasi alap unios koltsegvetes ursula von der leyen200527
helyreallitasi alap ursula von der leyen orban viktor200527
wallstreet_nyse
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. május 27.
Ingatlanpiac: Bérlők vs. Bérbeadók - Itt az újranyitás!?
2020. május 28.
Megfizethető lakhatás és kormányzati tervek
2020. május 28.
Vírusválság: veszít vagy nyer a magyar agrárium?
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Kutató / Junior kutató

Kutató / Junior kutató
Online előadás
Részvények, devizák, indexek és árupiacok elemzése, ötletelés.
Online előadás
Bolyongás a külföldi részvények között. Ötletek, praktikák.
ugrik euro szakadnak a hozamokhelyreallitasi alap200527