Előfizetői tartalom

Nem tágítanak a forintot támadó spekulánsok – De akkor mitől erősödik?

Az utóbbi egy hónapban is alig csökkent a külföldi befektetők forint elleni spekulatív pozíciója – derül ki az MNB friss ábrakészletéből. Ennek ellenére a magyar deviza felülteljesítette a régiós versenytársait, stabilan 350 környékére erősödött az euróval szemben. Ennek oka elsősorban az, hogy már nem a magyar alapkamat a legalacsonyabb, miközben az MNB emelt a rövid kamatokon, a régió többi jegybankja éppen ellenkező utat járt be.

Megszerette a piac a forintot

Felülteljesítő volt a forint az utóbbi hetekben, a márciusban látott 370-es csúcsról 350 közelébe esett az euró jegyzése. Ezzel a régióban kimondottan jól szerepelt a magyar deviza, hiszen az utóbbi egy hónapban a forint 1,8%-kal erősödött, a lengyel zloty ennél nagyobb, 2,7%-os javulást mutat, a cseh korona viszont csak 0,9%-kal erősödött.

EUR/HUF árfolyamának alakulása
Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Hosszabb távon azért még látszik a tavalyi és az év eleji forintgyengülés hatása, hiszen egy év alatt még mindig a magyar deviza mutatja a legrosszabb teljesítményt. Az ábrán is látszik, hogy nem lóg ki a sorból a forint az utóbbi időszakban, sőt inkább az erős devizák közé tartozott a tavasszal látott mélypont óta.

Mindez első látásra meglepő lehet, hiszen az MNB kedden közölt friss ábrakészlete alapján nem változott érdemben a forint elleni spekulatív pozíciók aránya az utóbbi egy hónapban. A külföldi befektetők short pozícióinak állománya továbbra is 3000 milliárd forint közelében van, ebben már hónapok óta nem történt jelentős változás.

350-nél falba ütközött a forint, de mi jön most?

  • Elsőre talán meglepő volt a forint erősödése
  • Már nem az MNB a világ leglazább jegybankja
  • Tényleg elérte a falat a forint?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés