deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

Megütötték a forintot a váratlan MNB-vágás hírére

Portfolio
Kulcsfontosságú szinten, 347 közelében kezdte a mai napot a forint az euróval szemben, aztán amellett is esni kezdett, hogy a váratlanul kedvezően alakuló eurózóna beszerzésimenedzser-indexek a többi régiós devizát erősíteni tudták, és a részvénypiacokon is jelentősen javult a hangulat. Az MNB délután bejelentett váratlan, igaz szimbolikus jelentőségű kamatvágása (0,9%-róll 0,75%-ra) még tovább lökte a lejtőn a forintot, az euró jegyzései 350 fölé lendültek, ahol utoljára közel egy hónapja járt az árfolyam. Ezzel még látványosabban kilóg ma a forint a régiós devizák mezőnyéből.

Valamelyest visszaerősödött

A mai kamatvágás körüli percekben egészen 350,85-ig gyengült a forint az euróval szemben, azóta viszont valamelyest erősödött, és nap végére a 349,30-as szint közelében stabilizálódott.

Szépen jön vissza a forint

Az utóbbi percekben hirtelen erősödni kezdett a forint: az euró jegyzései 349 közelébe süllyedtek. Az erősödést feltehetően segíti, hogy a jegybank csak egyszeri jellegű, szimbolikus kamatvágásról beszélt, ami a növekedést hivatott támogatni.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megütötték a forintot a váratlan MNB-vágás hírére

A váratlan MNB-vágás kezdetben további közel 2 egységgel gyengítette a forintot (349 körülről 351 közelébe), aztán az MNB kamatdöntési közleményéből kiderült, hogy ezt a vágást az igazán fontos egyhetes betéti tenderen is alkalmazni fogja az MNB, így tehát effektívnek tekinthető a szimbolikus mértékű vágás. Igaz a jegybanki sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy csak egyszeri lépésről van szó, nem kamatvágási sorozat indult. utóbbi jelzés feltehetően fontos szerepet játszott abban, hogy a kezdeti esés után stabilizálódott, majd kicsit erősödött is a forint: jelenleg 350 körül billeg az euróval szembeni árfolyam, a dollárral szemben pedig 308,5 körül mozog.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Amennyiben tovább erősödne a forint, a 348-as erős technikai támaszon kellene átjutnia lefelé, hogy további érdemi tér nyíljon meg az erősödés felé. Felfelé a 359-es zóna előtt nem látunk markáns ellenállást jelenleg.

Háttérbeszélgetés: miért csökkentett kamatot a jegybank és mit vár a gazdaságban?

A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%. 16 órától Virág Barnabás, a jegybank frissen kinevezett alelnöke háttérbeszélgetésen oszt meg további részleteket a jegybank helyzetértékeléséről. Az alábbiakban erről tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Matolcsy György: Túl vagyunk a nehezén

A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%. A döntés okait, hátterét értelmezték Matolcsy György a jegybank elnöke, Kandrács Csaba, Patai Mihály és Virág Barnabás a jegybank alelnökei az online sajtótájékoztatójukon. A főbb kijelentések:- A járvány első szakaszát megnyertük, a pénzügyi stabilitás fennmaradt- A gazdaság nem esett össze, a második negyedévben 7% körüli lehet a GDP-visszaesés mértéke- Az idén 0,3-2,0%-os gazdasági növekedés lehet, vagyis a jegybank kitart amellett, hogy nem lesz gazdasági visszaesés- A jegybank az árstabilitási és pénzügyi stabilitási célját biztonságban tudja, ezért cél a növekedés támogatása- A kamatcsökkentés általános és óvatos finomhangolást jelent, nincs kamatcsökkentési ciklus- Az alapkamatot követni fogja az irányadó kamat is- Az év második felében erőteljes dezinflációs hatások várhatók- Az állampapírvásárlási program aktív eszköz, de védőháló, amit szükség esetén használ az MNB- A növekedésben a kulcskérdés a beruházási aktivitás fenntartása

Tovább a cikkhez

Levágta növekedési előrejelzését az MNB, de még mindig bízik a recesszió elkerülésében

A márciusi inflációs jelentésben előre jelzett 2-3%-os idei GDP-növekedéshez képest jelentősen: +0,3–2,0 százalékos sávra rontotta le idei évi növekedési előrejelzését az MNB-stáb és közben az idei évi átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését 2,6-2,8%-ról 3,2-3,3%-ra megemelte – derült ki a jelentésről ma kiadott főbb előrejelzésekből. Utóbbi azért érdekes, mert a Monetáris Tanács a kamatdöntési közleményében arra hivatkozva vágott kamatot, hogy a romló gazdasági növekedési környezet erős dezinflációs hatással jár, így a gazdaság támogatása érdekében van lehetőség a kamatvágásra.

Tovább a cikkhez

Így indokolta az MNB a váratlan kamatvágást

Az MNB Monetáris Tanács kamatdöntési közleménye lényegében kettő tényezővel indokolja a mai óvatos, de váratlan kamatvágást: egyrészt azzal, hogy a vírusválság hatására erős dezinflációs hatások jelentkeznek, így ez lehetőséget ad a lazításra. Másrészt a márciusi inflációs jelentésben mondott 2-3%-os idei GDP-növekedéshez képest jelentősen romlott a gazdasági környezet (most 0,3–2,0 százalékos növekedési sávot mond a stáb), így szükségét érzi a testület, hogy lépjen is. Mindezt pedig az teszi lehetővé, hogy a közlemény is emlékeztet rá: erősebb a forint és a pénzpiaci volatilitás is csökkent az előző, május végi kamatdöntés óta.

Tovább a cikkhez

351 közelében az euró

Tovább ütik a forintot, az imént már 351 közelébe szúrt fel az euró jegyzése, most 350,7 körül hullámzik a kereskedés. A dollár kurzusa 309,7-nél jár jelenleg a bankközi piacon.

A mai forinteséssel meggyőzően áttört felfelé az árfolyam a 100 napos mozgóátlagon, s 348-as ellenálláson és a csökkenő trendvonalon, így esélyes, hogy új forintgyengülési trend indult el.

Ütik a forintot a váratlan MNB-vágás hírére

A váratlan MNB-kamatvágás hírére azonnali reakcióként 348,8-ról 350,1-ig ugrott az euró a forinttal szemben, azaz egyhavi mélypontra ütötték a magyar fizetőeszközt. Amint külön cikkünkben megírtuk: az irányadó ráta 0,9%-ról 0,75%-ra csökkent, a többi kamatlábhoz nem nyúlt az MNB.

A kamatvágás miatti további forinteséssel még jobban kilóg a magyar fizetőeszköz a régiós tendenciákból,hiszen a cseh korona és a lengyel zloty ma 0,1-0,3%-kal erősödött az euróval szemben, míg a forint most már 0,8% körüli esésnél jár. Érdemes persze megjegyezni, hogy korábban a cseheknél és a lengyeleknél már volt (több) kamatvágás a koronavírus válság miatt, míg az MNB a forint esése és a korábbi extrém laza monetáris politika miatt kénytelen volt burkoltan szigorítani (1,85%-ra emelt hitelkamatláb, 0,9%-os hagyott "irányadó ráta").

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
 
 

Kamatot vágott az MNB!

A várakozásokkal ellentétben változtatott főbb kondícióján a jegybank: így az alapkamat 15 bázisponttal kisebb, 0,75% lett. A kamatfolyosó két szélét jelentő egynapos betéti és hitel kamatláb maradt -0,05, illetve 1,85%.

Tovább a cikkhez

Megállt az esés, de még mindig kilóg a régióból a forint

Bár az utóbbi fél órában megállt a forint esése és egy kicsit visszaerősödött 349,4-ről 349-ig, de a mai napot nézve még mindig kilóg a magyar fizetőeszköz a régiós folyamatokból: a cseh korona és a lengyel zloty 0,1-0,2%-os erősödést mutat az euróval szemben, a forint viszont fél százalék körüli esést. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Furcsán esik a forint a kamatdöntés napján

Reggel fél 9 körül intenzív forintgyengülés mutatkozott a bankközi piacon 347,30 körülről 348,2-ig, aztán az utóbbi másfél órában tovább gyengült közel egyhavi mélypontra a forint. Az euróval szembeni jegyzések jelenleg már 348,7-nél járnak, a dollár kurzusa 308,8-nál ingadozik.

A forint esése azért furcsa a mai MNB kamatdöntés napján, mert a francia és német beszerzésimenedzser-index adatok a vártnál sokkal jobbak lettek, így az eurózónás adat is, ami jócskán javította a részvénypiaci hangulatot Európában és a kockázati étvágy erősíteni kezdte a cseh koronát, lengyel zlotyt is.

A forint a ma délelőtti eséssel kezdi áttörni felfelé a berajzolt csökkenő trendvonalat és már a 100 napos mozgóátlag felett jár, amikre, mint lényeges technikai indikátorokra, reggel már felhívtuk a figyelmet.

Ma délután 3-kor megszólal Matolcsy a kamatdöntésről

Ma délután 3-kor online sajtótájékoztatót tart a Magyar Nemzeti Bank felsővezetése – áll a szerkesztőségünknek küldött jegybanki tájékoztató levélben.

Tovább a cikkhez

Sorozatban negyedik hete nem vesz kötvényeket az MNB a kereskedelmi bankoktól

A Magyar Nemzeti Bank az e heti kötvényvásárlási aukcióját is törölte, azaz sorozatban a negyedik hete nem vesz államkötvényeket a kereskedelmi bankoktól.

Tovább a cikkhez

Kulcsszintnél kezdi a forint a mai fontos napot

Jókora befektetői hangulatromlást okozott az éjszakai órákban az a Peter Navarro Trmp kereskedelmi főtanácsadó által tett, később tompított kijelentés, miszerint „véget ért” a Kínával kötött kereskedelmi megállapodás. A hírre gyorsan reagált Donald Trump amerikai elnök is a Twitterén, így a határidős részvényindexek újra emelkedni tudtak és a forint is 347,5-ről 347-ig vissza tudott erősödni. Ezzel együtt egyhetes mélypont körül ingadozik most a forint az euróval szemben.

Amennyiben megnézzük a napos grafikonon, hogy hogyan áll a forint az euróval szemben, azt látjuk, hogy a csökkenő trendvonalnál jár, miközben alulról teszteli vissza a 100 napos mozgóátlagot (kék vonal). Ha ezeken felfelé átmegy az EURHUF, akkor további forintgyengülési hullám bontakozhat ki, ha viszont akár az MNB felőli mai jelzések támogatják a forint erejét, akkora 345 alatti zónába ereszkedhet az árfolyam. A Portfolio felmérése szerint eseménytelen lesz a mai kamatdöntés, inkább az a lényeges, hogy az új jegybanki inflációs jelentés milyen gazdasági pályát vázol (bemondanak-e ők is recessziós előrejelzést, vagy szerény növekedést tüntetnek fel az anyagban), mert ebből a piaci szereplők arra tudnak visszakövetkeztetni, hogy mennyire laza monetáris politikára készül az MNB idén. Ez pedig visszahathat a forint árfolyamára.

Az euró/dollár a május végén indult nagy menetelés után elakadt a csökkenő trendvonalnál, azóta visszasüllyedés látszik, tegnap volt egy nagyobb elrugaszkodás az 1,12-es szintről felfelé. a ma hajnali Navarrós kommunikációs botrány idején kicsit süllyedt, majd gyorsan visszaemelkedett a legnagyobb devizakereszt.

A forint gyengélkedése és a dollár visszaerősödése együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint árfolyam a berajzolt emelkedő trendvonalról emelkedett vissza a kerek 300-as szint közeléből 308-310 közötti tartományba.

Címlapkép forrása: Getty Images

Meddig tart ki a kincstári optimizmus? Jön az MNB friss növekedési előrejelzése

A kamat szinte biztosan változatlan marad az MNB Monetáris Tanácsának keddi ülése után, azonban érkezik friss inflációs és GDP-prognózis, ami a jelen helyzetben sokkal fontosabb lehet. Közben viszont a Portfolio által megkérdezett elemzők közül már ketten várnak kamatcsökkentést 2021-re.

Tovább a cikkhez
newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
forint