usa_elnok_podium
Deviza

Félnek a befektetők Bidentől: megérezheti a dollár és az amerikai piacok is a demokrata győzelmet

Portfolio
A választások közeledtével egyre nő a bizonytalanság a befektetők körében, ami dolláreladást és a pozíciók változtatását váltja ki. A piaci volatilitás nem csak az általános bizonytalanság miatt növekedhet: Joe Biden demokrata jelölt jelentős előnnyel bír a közvélemény-kutatásokban Trumppal szemben, márpedig Biden programja jóval kevésbé Wall Street-párti.

A november 3-i elnökválasztásig még rengeteg dolog történhet, és a befektetők is leginkább arra figyelnek még, hogy a koronavírus-járvány visszavetheti-e a gazdasági felpattanást. Egyes befektetők viszont már Biden-győzelmet áraznak, ahogy a dollár ellen fogadnak és lezárják az amerikai részvényekben álló pozícióikat.

Joe Biden előnye egyelőre továbbra is jelentős Donald Trumppal szemben, a Reuters legutóbbi felmérése szerint országos szinten 8 százalékponttal vezet a demokrata kihívó.

Az elemzők szerint Biden győzelme és a demokraták többsége a Szenátusban és a Képviselőházban (itt eddig is ők voltak többségben, a jelenleg republikánus többségű Szenátust viszont szintén ősszel választják meg) nagy eséllyel Trump Wall Street-párti gazdasági reformjainak végét jelentené, és adóemeléseket, szigorúbb szabályozásokat hozna.

A koronavírus okozta mély visszaesés ellenére az S&P index 37%-os pluszban van Trump első elnöki napjához képest – összehasonlításképp Barack Obama első kormányzati ciklusa alatt 85, Bill Clinton első 4 éve alatt 79%-ot nőtt az index.

Joe Biden alatt a társasági adó nagy eséllyel 28%-ra nő majd, az adót Trump és az akkor még republikánus többségű Képviselőház 2017-ben csökkentette 21%-ra. Ez érezhető módon érintené a befektetők nyereségét is, ezért ebben az esetben menekülnének az amerikai részvényektől Paresh Upadhyaya portfóliómenedzser szerint.

Arthur Laffer, a Laffer Tengler Investments portfóliómenedzsere már fel is számolta a dollárpozícióit, mert szerinte Biden győzelme esetén lassabb lenne a növekedés, és nyomás alá kerülne a dollár. A UBS Global Wealth Management elemzői szerint a demokraták győzelme esetén az új szabályozások hátrányosan érintenék az energia– és a pénzügyi piacot , és a BlackRock is rontotta az amerikai részvények kilátásait a fiskális stimulus kifulladása és az elnökválasztás bizonytalansága miatt. A BlackRock szerint a két párt a szakpolitikai elképzelések szempontjából olyan távol állnak egymástól, mint még soha, és emiatt a választásnak jelentős következménye lesz a piacokra. 

Az egyre több aggódó hang ellenére a tőzsdék nagyon szép heteket élnek meg Amerikában, a második negyedévben az indexek emelkedése sokéves rekordokat döntött meg. Ez egyrészt azért lehet, mert a befektetők fejében és modelljeiben a választási kockázat nem érett még árfolyamot befolyásoló kockázati tényezővé, és majd ősszel indul a komolyabb spekuláció ezzel kapcsolatban, amikor a választási kimenetek egyértelműbbek lehetnek. Másrészt az is lehet, hogy a befektetők egy része aggódó hangok ellenére jóval optimistább és úgy gondolja, hogy egy Biden győzelem sem forgatná fel teljesen a piacokat, ráadásul a Fed tovább támogatná a gazdaságot.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
tőzsde, dollár, árfolyam