tőzsde, grafikon, trend,
Deviza

Hirtelen beletéptek egyet a forintba

Portfolio
Szerdán kétszer is megakadt a 356-os szint közelében a forint gyengülési hulláma az euróval szemben, aztán csütörtökön délelőtt és délután is hullámszerű forinterősödés alakult ki. Utóbbi annyira intenzív volt, hogy az euró jegyzései hirtelen 354 körülről átmenetileg 353 alá is leszúrtak. A jelek szerint egy csökkenő trendvonal fordította meg a forint esését tegnap és adott ma lendületet az erősödésnek, igaz a régiós devizák is erősödtek ma kicsit.

Hirtelen beletéptek egyet a forintba

A délutáni kereskedés során is tovább erősödött a forint, és volt fél 3 körül egy rövid időszak, amikor heves volt a mozgás az adataink szerint: 354 körülről átmenetileg jóval 353 alá szúrt az euró jegyzése, majd gyorsan korrigált, igaz most is 353,5 körül jár a kereskedés. Ez azt jelenti, hogy tegnap estéhez képest bő másfél egységnyi, mintegy 0,4%-os az erősödés. A cseh korona és a lengyel zloty mindössze 0,1-0,2%-ot erősödött. A dollár/forint jegyzések 311,7-nél járnak, ami 0,5%-os forinterősödést jelent.

A jelek szerint a reggel már kiemelten tárgyalt csökkenő trendvonal tényleg megállította és megfordította (egyelőre) a forint gyengülési hullámát.

Mára eldőlhetett az irány: erősödik a forint

A reggeli oldalazás után az utóbbi egy órában az erősödés felé mozdult el a forint, így eldőlni látszik az a kérdés, hogy vajon működik-e a trendvonal és megfogja-e a forint elmúlt napokbeli esését. Úgy tűnik, hogy igen, működik és ez további forinterősödést is hozhat. Az euróval szembeni jegyzések 355,1-ről 354,3-ig süllyedtek, a dollár kurzusa most 312,6-nál jár. A cseh korona és a lengyel zloty is minimálisan erősödött tegnap este óta.

Ezért állt meg a forint gyengülése szerdán, de nincs még lefutva ez a meccs

Szerdán a koronavírus-fejlemények miatt borongósabb nemzetközi befektetői hangulatban a forint is esett és a jegyzések kétszer is megközelítették a 356-os szintet az euróval szemben, aztán estére 355-ig ereszkedtek és ma reggel is itt járnak.

Azt, hogy miért 356 közeléből fordult lefelé az árfolyam, az alábbi ábra jól megmagyarázza: éppen ott húzódik a csökkenő trendvonal, ez tehát elsőre megfogta a forint esési hullámát. Egyelőre azonban még benne van a levegőben az, hogy a jegyzések felfelé áttörik ezt a trendvonalat és akkor nagyobb tér nyílna meg a forint esése előtt, első körben a 359-es zónáig.

Érdemes fél szemmel nézni az euró dollárral szembeni árfolyamát is, mert ott tegnap érdemi euróerősödés következett be 1,1280 körülről ma hajnalra 1,1360-ig. Amint az alábbi ábra mutatja, közeledik az árfolyam egy hosszabb távú csökkenő trendvonalhoz és ha azon felfelé át tudna jutni az EURUSD, akkor további jelentős tér nyílna meg az euró erősödése, a dollár esése előtt, akár az 1,18-as zónáig.

A forint a dollárral szemben a 318-320 körüli zóna érintése után az utóbbi napokban mérsékelten erősödni tudott, ma reggel a 313-as szint közelében billeg az árfolyam. Amennyiben a fent jelzet esemény bekövetkezik (dolláresés), akkor az USDHUF gyorsan sokat süllyedhet és akár célkeresztbe kerülhet a hosszú távú emelkedő trendvonal tesztelése is, amely most 303,5 körül jár.

Címlapkép forrása: Getty Images

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
forint zuhanás euró árfolyam