euro bankjegy
Deviza

Megszületett a döntés: hamarosan bővülhet az eurózóna

Portfolio
Döntés született Bulgária és Horvátország ERM2- tagáságáról, így 2023-ban - ha az egyéb feltételeket is teljesítik - a két ország bevezetheti az eurót.

Az Európai központi Bank pénteken bejelentette, hogy elfogadták Horvátország és Bulgária csatlakozási kérelmét az euró előszobájának tekintett ERM2-be - írja a Reuters.

Az euróövezet pénzügyminisztereinek és az EKB tisztviselőinek döntése után a két ország egyben csatlakozik a bankunióhoz is, október 1-től az EKB látja el a legnagyobb horvát és bolgár bankok felügyeletét.

Az Európai Bizottság is üdvözölte a döntést, amelynek értelmében 2015 után ismét új tagja lehet az eurózónának. A két tagállam leghamarabb 2023-ban léphet be az eurózónában, az ERM2-ben ugyanis két évet kell eltölteniük.

A két országnak az ERM2 keretében stabilan kell tartaniuk a devizájuk árfolyamát, amely +-15%-os sávban mozoghat az euróval szemben. Ez Bulgáriának nem jelenthet gondot, mert a leva árfolyama évek óta az euróhoz rögzített, de a kuna árfolyama sem lépte át az elmúlt években az egyébként meglehetősen tág sávot.

A két év után azonban egyéb feltételeknek is meg kell felelni, mielőtt elnyerik az eurózóna tagságot a tagállamok. A maastrichti követelményeknek Bulgária és Horvátország nagyrészt megfelel, így a 2023-as céldátum reális lehet. A két ország euróbevezetési esélyeivel, valamint magáról az ERM2-vel korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk:

Címlapkép: Getty Images

bejrút200804
koronavirus
Frankfurti tőzsde
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
tőzsde, dollár, árfolyam