1000forint
Deviza

350 alatt a forint, az euró is erősödik

Portfolio
Minimális erősödéssel kezdte a keddi napot a forint az euróval szemben, ezzel folytatta tegnap kezdett kapaszkodását. 350 közelében is járt napközben az euró jegyzése, majd a jegybanki közlemény megjelenése után fordult vissza kicsit.

Idei csúcsa közelében az euró, 350 alatt a forint

Látványos erősödésbe kapcsolt késő délután a forint az euróval szemben, a hazai deviza 349,9-es szintnél áll az euróval szemben, ez visszavezethető a mai MNB-döntésre, illetve az EU-s megállapodásra, amely a régiós devizák esetében látványos támogatást jelent.

eurhuf

Az EU-s megállapodás hírére az euró is jelentős erősödést mutat a dollárral szemben, olyannyira, hogy idei, dollárhoz képesti csúcsa közelébe került az euró.

eurusd

A közlemény hozta meg a fordulatot a forint számára?

A jegybanki közlemény megjelenése után gyengült kicsit a forint, a jelenlegi 351,4 körüli érték azonban még mindig 0,2 százalékkal alacsonyabb a tegnapi euróárfolyamnál. Viszont ezzel már mondható, hogy alulteljesítő a magyar deviza a zloty fél százalékos és a cseh korona közel egy százalékos erősödése mellett. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megjött az MNB közleménye: kamatvágás helyett jöhetnek az egyéb eszközök

A Monetáris Tanács szerint az alapkamat 0,60 százalékos szintje fenntartható módon támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését és a gazdasági növekedés helyreállítását – olvasható a keddi kamatdöntés után kiadott közleményben. A jegybank szerint a növekedési kilátások tartós romlása esetén jöhet még élénkítés elsősorban a jegybanki programokon keresztül. Emellett a hosszú, 15 év felett futamidő esetében ismét elindítják az állampapír-vásárlásokat.

Tovább a cikkhez

Próbál tovább kapaszkodni a forint az MNB döntése után

Lassan a 350-es lélektani szintet közelíti az euró jegyzése, most 350,6 körül járunk, ami fél százalékos forinterősödést jelent tegnaphoz képest. A magyar deviza azonban ezzel sem lóg ki a sorból, a lengyel zloty 0,4%-kal, a cseh korona pedig 0,7%-kal erősödött. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Itt az MNB döntése: megint kamatot csökkentett a jegybank

Az előzetes várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal 0,6%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. A többi kamatkondíció nem változott, vagyis a kamatfolyosó továbbra sem szimmetrikus.

Tovább a cikkhez

Tovább kapaszkodik a forint

Délelőttre tovább erősödött a forint az euróval szemben, már 351,2-nél jár, ami 0,3%-kal alacsonyabb a tegnapi árfolyamnál. A dollár most 306,6-nál áll, míg az angol font 389,3 forintba kerül. Egyelőre a régiuós devizák is hasonlóan jól szerepelnek a reggeli uniós megállapodást követően. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kicsit erősödött a forint az uniós alku hírére, de már a kamatdöntésre figyelünk

Kedd reggel 351,8 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,1%-os erősödést jelentett a magyar deviza szempontjából a hétfő esti szinthez képest. Tegnap reggel még 354 közelében járt az euró-forint jegyzése, vagyis onnan egy nap alatt már jelentős forinterősödést látunk, azonban az nem elsősorban ma reggelre esett, hanem tegnap délután indult meg lefelé a forint. Kérdés, hogy ez ma folytatódhat-e, elsősorban az MNB Monetáris Tanácsának kora délutáni döntésétől függ. A jegybank korábban egy újabb 15 bázispontos vágást vetített előre, amivel 0,6%-ra csökkenhet az irányadó kamat, emellett a piac figyel a további jelzésekre is a közleményben. A dollárral szemben kedd reggel 307,55-nél járt, míg az angol font 390,24 forintba került.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint régiós versenytársai közül a lengyel zloty és a cseh korona is mérsékelt, 0,1 százalékos erősödéssel kezdte a napot az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra stagnálással, a dél-afrikai rand pedig 0,3 százalékos erősödéssel nyitott a dollárral szemben.

Egyelőre az euró-dollár árfolyamra sem volt igazán hatással a brüsszeli költségvetési alku, vagyis nem fordult vissza igazán az euró utóbbi napokban látott erősödése. Egyelőre 1,145 közelében stagnál az árfolyam. A japán jen eközben 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, az angol font pedig 0,2 százalékkal erősödött.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

bull
ernst n young
factory
smartphone
Koronavírus
usakiskereskedelemfogyasztasretailsales
aggodod_szuolo_pf
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
forint200212