FONTOS Sokkoló fejlemények: így pusztít a koronavírus a magyar hiteleknél
1000forint
Deviza

Egyhavi csúcsra ugrott a forint és megint teszteli a falat

Portfolio
A csütörtöki hullámszerű forinterősödés után péntek reggeli hirtelen esés alakult ki az euróval szemben, átmenetileg 348 fölé lendült a jegyzés, majd napközben több hullámban újra erősödött és 346 alatt új egyhavi csúcsra ért. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy egy fontos technikai akadályt is keményen elkezdett tesztelni a magyar fizetőeszköz.

Egyhavi csúcsra ugrott a forint és megint teszteli a falat

Folytatódott a délutáni kereskedésben is a forint erősödése az euróval szemben, átmenetileg 346 alá is lebukott az árfolyam, jelenleg 346,3-nál jár a kereskedés. Amint látjuk: ma a szokásosnál vonatilisebb volt a kereskedés, 50 filléres ugrások is kialakultak rövid idő alatt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Azzal, hogy 346 körül jár az árfolyam, komolyan elkezdte tesztelni azt az emelkedő trendvonalat, amire már szerdán és ma reggel is felhívtuk a figyelmet. Egyelőre még csak leszúrt alá az árfolyam, így nem mondanánk, hogy letört a trendvonal, de mindenesetre megnőtt az esély arra, hogy a jövő héten ez bekövetkezik.

eurhufdutech200724

Közben fontos az is, hogy az euró egy fontos technikai szint áttörése után tovább menetel pénteken délután is a dollárral szemben, már 1,16 felett jár a kereskedés. Amint láthatjuk, ezzel egy újabb, immár 6 éves csökkenő trendvonalba ütközött bele az árfolyam, ami rövid távon megállásra kényszerítheti.

eurusddu200724

Amint az euró erősödését, úgy a régiós devizák euróval szembeni menetelését is többek között az táplálhatja, hogy keddre sikerült megállapodnia az uniós vezetőknek a történelmi jelentőségű helyreállítási alapról és mellette a 2021-2027-es EU-s költségvetésről, ami a régiós gazdaságok közép távú növekedési potenciálját is emelő pénztömeget jelenthet. Ennek jegyében a forint, a zloty és a cseh korona szépen erősödik kedd óta, közben viszont a rubel nagyot esett.

regreleste200724

Mivel a forint jól teljesít, a dollár pedig hanyatlik, így a dollár/forint jegyzések még tovább estek azután, hogy szerdán letörték a 2 éves emelkedő trendvonalat 303,5 körül. Most már 297,5-nél jár a kereskedés, ami újabb 4 havi forintcsúcsot jelent.

usdhufdu200724

Kapaszkodunk vissza

Csak átmeneti volt a forint gyengülése, már kapaszkodik vissza a magyar deviza. Ismét 347 alatt jár az euró jegyzése, ami már csak 0,1 százalékkal magasabb a tegnap estinél. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mintaszerűen kezdett gyengülni a forint, de miért?

A csütörtöki hullámszerű forinterősödés után péntek reggel hirtelen intenzív forintgyengülés bontakozott ki. Rávilágítunk ennek hátterére.

Tovább a cikkhez

Megütötték a forintot

Péntek reggel hirtelen kezdett gyengülni a magyar deviza, 347-től gyorsan 348 fölé ugott a jegyzés. Emögött egyelőre nem látni különösebb hírt, elképzelhető, hogy csak technikai okai vannak: a 346,5-ös támasz sikertelen áttörése után adtak bele a magyar devizába. 0,4%-os esésével a forint egyelőre kilóg a sorból, a lengyel és a cseh deviza is minimálisan gyengült csak. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ütöttek egyet a forinton - Nem tudott átmenni a falon elsőre

Péntek reggel egy kicsivel 347 felett kezdi a kereskedést a forint az euróval szemben, ez nagyjából 0,1 százalékos gyengülést jelent csütörtök estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Az utóbbi napokban komolyabb forinterősödés bontakozott ki, amivel kapcsolatban korábban jeleztük, hogy a 346,5-ös támasz lehet a következő lényeges szint, a jelek szerint ez meg is fogta a forint erősödését. A következő időszak legfontosabb kérdése az lesz, hogy csak átmeneti megtorpanásról vagy fordulatról beszélhetünk-e. A nemzetközi hangulatot elnézve nem lenne meglepő, ha innen ismét gyengülésnek indulna a magyar deviza, a befektetők egyre jobban aggódnak az amerikai-kínai feszültségek éleződése miatt. A dollárral szemben péntek reggel 298,8-nál jártunk, míg az angol font 380,2 forintba került.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai is hasonló pályát futottak be, a régiós devizák körében általános volt az erősödés az utóbbi hetekben. Péntek reggel a lengyel zloty és a cseh korona is stagnálással kezdett az euróval szemben, vagyis egyelőre nincs irány a piacon. A török líra és a dél.-afrikai rand is alig mozdultak a dollárral szemben.

Az euró is komoly erősödésen van túl az utóbbi időszakban, de a jelek szerint ennek még nincs vége, ma reggel már 1,16 felett jár a dollárral szembeni jegyzés, ami további 0,1 százalékos erősödést jelent csütörtök estéhez képest. Ennél magasabban egyébként utoljára 2018 szeptemberében, vagyis majdnem két éve járt az euró-dollár. A japán jen ma reggel fél százalékos erősödéssel kezdett a dollárral szemben, az angol font pedig stagnál egyelőre.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

americanairlines_legitarsasag
nemet_nemet
fedusa_shutter
Frankfurti tőzsde
trump
bacsimaszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint