tőzsde, dollár, árfolyam
Deviza

Áttörte a falat a forint és egyéves csúcsra ért a dollárral szemben

Portfolio
A dollárral szemben már múlt héten áttört egy fontos technikai akadályt a forint és mára egyéves csúcsára ért, az euróval szemben pedig a tegnapi nappal tört át egy technikai falat és így pénteken további lendületet vett, így egyhavi csúcsra kapaszkodott. Közben a török líra mellett az orosz rubel napok óta csúnyán esik, az orosz fizetőeszköz hónapok óta nem volt ilyen gyenge a vezető devizákkal szemben.

A német és amerikai után ma a francia, olasz és a spanyol második negyedéves GDP-adatok előzetes értékeit is megtudtuk, ezekből jól kirajzolódik, hogy negyedéves alapon mintegy 10%-os zuhanást váltott ki a koronavírus, amelyek után nem lesz könnyű a kilábalás és nem is egységes ez mindenhol. Az európai tőzsdéket ezek az adatok eléggé megviselték főleg tegnap, ez pedig kockázatkerülést jelez a befektetői közösségben, ami a magasabb kamatozású, de kockázatosabbnak értékelt feltörekvő piaci devizákat is megviseli.

Ezt jelzi az, hogy a török líra mellett az orosz rubel is napok óta jelentősen gyengül, amiben a rossz európai makroadatok kockázati étvágyat rontó hatása mellett a rekord alacsony orosz alapkamatnak és a várható Joe Biden-győzelem miatt növekvő oroszellenes szankciók beárazásának is szerepe lehet. A régiós devizák mezőnye így elég látványosan szétvált az euróval szemben. A forint-zloty-korona hármas szépen fokozatosan erősödik, részben a múlt heti EU-csúcs eredményei miatt is, míg a rubel, líra és újabban a rand esik.

regreldel200731

A forint ebben a külső környezetben szerdán határozott erősödést mutatott 345-ig az euróval szemben, majd a csütörtöki kereskedésben egy kilengés mellett szintén erősen zárt, ma pedig tovább tudott erősödni, így már 344,3-nál jár, ami egyhavi forintcsúcsot jelent.

eurhufdel200731

Ha megnézzük a technikai képet, a tegnapi nappal már alatta tudott zárni a napos gyertya az idei évi emelkedő trendvonalnak, azaz áttörte ezt az akadályt a forint, ma pedig kicsit tovább erősödött, de 343-nál újabb akadály tornyosul előtte: a 200 napos mozgóátlag, alatta pedig 342,5-nél egy támaszszint. Egyelőre tehát korlátozott tér látszik a forint további erősödésére.

eurhuftechdel200731

Az EU-csúcs óta hanyatló dollár miatt vele szemben a forint nagyon jól teljesített az utóbbi napokban, 300 felettről tegnapra már átmenetileg 290 alá bukott a jegyzés a bankközi piacon, azaz új kétéves csúcsra ért a forint. Ma délben 290,5 körül jár a kereskedés.

usdhufdel200731

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus maszk ruha
bullbear
ciprus
vakcina__koronavirus
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
getty, kamion, raktár, logisztika, ipari ingatlan, csarnok
volkswagenshutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
forint200212