eurovaltdevizaarfolyamforintshutter-20170816
Deviza

Öthavi mélypontnál ragadt a forint a magyar koronavírusos esetszám rekordja után

Portfolio
A reggeli stabil, 356 körüli kezdés után több hullámban határozott gyengülést szenvedett el a forint az euróval szemben, a jegyzések átmenetileg 359 felett is jártak, ami öthavi forintmélypontot jelentett, aztán estére is 358 felett ragadt az árfolyam. A forint mai esésében az erősebb dollár mellett annak is szerepe lehet, hogy rekordra ugrott itthon az új koronavírusos fertőzöttek száma. Ez a gazdaság gyengébb teljesítménye irányába mutat az őszi-téli hónapokban és ezt elkezdhette árazni a piac.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Öthavi mélypontnál ragadt a forint

Nem tudott jelentősen visszaerősödni a ma megjárt 359,10-ről a forint az euróval szemben, most is 358,3 körül hullámzik a bankközi piacon. Ez azt jelenti, hogy a délutáni visszaerősödési kísérlet elakadt a 357,5 körüli szintnél, ami korábban még lokális csúcs volt az EURHUF-nál, most viszont már támaszként működött.

Az elmúlt egy hónap relatív árfolyam teljesítményét nézve az látszik, hogy a forint 4%-ot esett az euróval szemben, míg a zloty és a korona csak 1% körülit, azaz mérsékelten alulteljesítővé vált a magyar fizetőeszköz. 

Az euró/dollár tegnap még rövid időre 1,20 fölé ugrott, ami 2,5 éves eurócsúcsot, azaz dollármélypontot jelentett, innen éles fordulat indult el tegnap, ami ma is kitartott, így a jegyzések ma este már 1,1840-nél járnak.

A dollár éles fordulata és a forint elmúlt napokban látott esése együtt jókora ugrást eredményezett a forint dollárral szembeni árfolyamában: tegnap még átmenetileg 295-nél is jártak a jegyzések, ma viszont már 302 fölé lendültek.

Öthavi mélypontról fordult a forint

A vártnál jóval gyengébb ADP amerikai foglalkoztatottsági adat után a dollár átmenetileg gyengült az euróval szemben,majd az utóbbi fél órában meglódult és még tovább erősödött, már 1,1840-nél jár. A dollár erősödése rendszerint kedvezőtlen a régiós devizáknak, így a forintnak is, de most éppen nem ezt látjuk, mert 359-ről 358,3-ig vissza tudott erősödni. Ezzel együtt még mindig öthavi mélypont közelében jár az euróval szemben és az is lehet, hogy most csak visszatesztelte az eddigi technikai ellenállást (358,4 körül), ami most már támasz és így akár újbóli forintgyengülés is jöhet. Azt, hogy melyek most a fontos technikai szintek és mi várható, friss technikai elemzésünkben foglaltuk össze.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint az erősödő dollárral szemben még nagyobbat esett, a tegnap esti zárószinthez képest most 1,2%-os az esés 302,7-nél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Öthavi mélyponton a forint – Meddig eshet?

Három főbb ok miatt szerdán új öthavi mélypontra bukott a forint az euróval szemben 359-nél, így megnéztük, hogy mit üzennek a grafikonok, meddig eshet a forint. Az egyik technikai elemzési megközelítés szerint benne van a levegőben, hogy új történelmi forintmélypontot látunk a következő hónapokban.

Tovább a cikkhez

Ütik tovább a forintot, 359 felett az euró

Nincs megállás: folytatódik a forint mai vesszőfutása. Az imént már 359 feletti jegyzéseket láttunk a bankközi piacon az euróval szemben, azaz reggel óta 3 egységet esett a forint, közel 1%-ot és így új öthavi forintmélypontról beszélünk. Amint előző posztunkban részletesen összefoglaltuk, a forint esésében az erősebb dollár, az idehaza felerősödő járvány és a belőle következő feltehetően gyengébb gazdasági teljesítmény, valamint a várhatóan tartósan lazább fiskális és monetáris politika lehet a meghatározó ok.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megütötték a forintot a magyar koronavírusos esetszám rekordja után

Miután átvitte az EURHUF a 356,7 körüli eddigi ellenállást, nagy lendülettel tovább emelkedik és azóta további 2 egységgel feljebb ment az árfolyam, azaz esik tovább a forint. Az imént csaknem 359-nél születtek kötések, azaz április eleje óta, öt hónapja most a leggyengébb a forint. Közben a régiós devizák közül csak a lengyel zloty gyengült ekkorát, mint a forint (0,7%), a cseh korona 0,3%-os eséssel megúszta egyelőre. A Reuters piaci összefoglalója szerint a tegnap délután 4 órási, vártnál jobb ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index adat (56 pont 54,6 pont helyett) adott lendületet a 2,5 éves mélyponton szédelgő dollárnak az euróval szemben (azóta 1,1980-ról 1,1860-ig ugrotta zöldhasú) és a dollár erősödése fáj most a régiós devizák között például a forintnak.

Meglátásunk szerint emellett az is szerepet játszik a forint esésében, illetve napok óta látott enyhe régiós alulteljesítésében, hogy a rekordra ugró magyar koronavírusos esetszám miatt a piac elkezdte árazni a korábban gondoltnál rosszabb magyar gazdasági teljesítményt, ami laza monetáris és fiskális politika felé mutat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter éppen ma fogalmazott erősen, amikor azt mondta, hogy meg kell akadályozni a magyar gazdaság újbóli részleges leállását a koronavírusos esetszám megugrása mellett is. Ez arra utal, hogy a kormány is tarthat az esetleges további szigorító intézkedések gazdasági hatásairól, amely intézkedésekre egyébként tegnap is javaslatot tettek járványügyi szakértők.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint egyhavi távon közel 4%-ot esett az euróval szemben, a gyengülési hulláma augusztus közepén a közzétett gyenge magyar GDP-adat után indult, amikor felerősödtek a piacon azok a várakozások, hogy az MNB lazító lépést tesz a gazdaság támogatása érdekében. Azóta ez egyébként be is következett a kötvényvásárlási terve megemelésével (ami segít megfinanszírozni az államnak a magasabb kötvénykibocsátást) és hétfőn Matolcsy György MNB-elnök amellett érvelt, hogy 2022-ig el kell engedni a költségvetési hiányt és így az adósságszámokat is, hogy támogatni lehessen a gazdaságot a járvány idején. Amint már hétfői gyors elemzésünkben rámutattunk, ez is hozzájárult a forint aznapi eséséhez. A rekordra ugró mai új fertőzéses esetszám mellett az ilyen jelzések még inkább hozzájárulhatnak a forint gyengüléséhez, mert tartósan extrém laza monetáris politika fennmaradása felé mutatnak, hogy támogassák a gazdaságot a gyenge exportértékesítési lehetőségek mellett is.

Nincs megállás

358 környékén jár a forint közvetlenül dél előtt, azaz tovább tart a magyar deviza gyengülése. A forint árfolyama ezzel kritikus szintre ért - ha még nagyjából fél egységet emelkedik az eurhuf, akkor azzal egyértelműen átviszi a felső technikai korlátot, és akkor egyelőre nem látszik újabb ellenállás az emelkedés előtt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Esik a forint, itt a négyhavi mélypont

A hazai fizetőeszköz szerdai gyengélkedése abból a szempontból érdekes, hogy a világ tőzsdéin kedvező a befektetői hangulat: az amerikai részvénypiacok kedden új történelmi csúcsra mentek, az európai tőzsdék pedig emelkednek szerdán, valamint az euró is veszített értékéből a dollár ellenében.

Abból a szempontból viszont nem különös, hogy a régiós devizák is hasonlóképp teljesítenek szerdán: a lengyel zloty és a cseh korona is veszített értékéből, igaz minimálisan kisebb mértékben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a forint április vége óta nem volt ilyen gyenge a közös európai fizetőeszközzel szemben.

Az elmúlt napokban látott gyengélkedés hátteréről külön cikkünkben írtunk:

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép forrása: Shutterstock

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
tőzsde, grafikon, elemzés