forint otodik legnagyobb eses europaban 360 euro 200904
Deviza

Az ötödik legnagyobb esést a forint szenvedte el idén Európában

Portfolio
Mivel ma már 360 közelében toporog a forint az euróval szemben, azaz 3%-ra járt a tavasszal kialakult történelmi mélyponttól, megnéztük gyorsan, hogy az idei évet tekintve ez a 8,5% körüli forintesés hol áll az európai rangsorban.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Rövid vizsgálatunk során az európai kontinens főbb devizáit néztük át és azt kaptuk, hogy a legnagyobb esést fej-fej mellett, 32% körüli eséssel a súlyos devizalikviditási válsággal (is) küzdő Törökország lírája, illetve a belpolitikai káosszal küzdő Fehéroroszország rubele szenvedte el.

eurtry200904

A harmadik helyen a most éppen szankciós félelmekkel nyomasztott orosz rubel áll 28%-os zuhanással, a negyediken az IMF-hitel körüli huzavonát is megszenvedő ukrán hrivnya 23%-os eséssel található, majd az ötödik helyen a forintot találjuk 8,5%-os eséssel.

eurrub200904
eurhufev eleje200904

Utánunk 7%-os gyengüléssel az olajárak összeomlását igencsak megsínylő norvég korona látható, majd bő 5%-ossal Brexit körüli huzavonát nyögő angol font következik, aztán jön a szűken régiónk két versenytársa: a lengyel zloty 4,6%-os és a cseh korona 3,9%-os leértékelődéssel.

eurnok200904
eurgbp200904
eurpln200904
eurczk200904

A forint tehát a szűken vett régiónk devizáinál nagyobbat gyengült, amiben szerepe van

  • az extrém laza magyar monetáris politikának (4% körüli infláció mellett is 0,6%-on tartott irányadó ráta, azaz masszív negatív reálkamat),
  • a többieknél nagyobb második negyedéves gazdasági visszaesésnek, ami a korábban gondoltnál nagyobb költségvetési élénkítést tett szükségessé és
  • az utóbbi egy hétben hirtelen megugrott itthoni koronavírus-járványnak is, ami a befektetői félelmek szerint tovább gyengíti a gazdaságunkat és ezért tartósan laza monetáris és fiskális politika fennmaradása felé mutat.

Amint a minap rámutattunk: ha 360 fölé lendülne a forint euróval szembeni árfolyama, akkor a tavasszal megjárt 369,8-as eddigi forint történelmi mélypont kerülne a befektetők fókuszába, majd ha még tovább esne a magyar fizetőeszköz, akkor 371 körül lenne egy technikai szint, ami segíthetné megállítani az esést.

Címlapkép forrása: Luc Claessen/Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
tőzsde, grafikon, elemzés