forint zuhanás euró árfolyam
Deviza

Idén magára találhat a forint, de csak átmenetileg búcsúzhatunk a 360-as eurótól

Portfolio
Az európai gazdaságok visszapattanásával párhuzamosan a forinton is enyhülhet a nyomás az év második felében – olvasható a Commerzbank friss elemzésében. Így az utóbbi időszak alulteljesítése után az év végéig 345-ig erősödhet vissza a magyar deviza az euróval szemben. 2021-ben aztán ismét nyomás alá kerülhet a forint, a bank elemzői szerint újra a 360-as euróárfolyam fenyeget majd jövőre.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Innen fordulhat a forint?

Elsősorban az MNB ultra laza monetáris politikája tehető felelőssé a forint utóbbi hetekben látott alulteljesítéséért – vélik a Commerzbank elemzői. Kiemelik, hogy a jegybank augusztus második felében ismét felpörgette a korábban visszafogott állampapír-vásárlási programot. További nyomást helyezett a forintra az, hogy a magyar GDP a második negyedévben a régiós országoknál nagyobb visszaesést mutatott.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Commerzbank is rontotta idei magyar GDP-prognózisát, már 5,2%-os visszaesésre számítanak, viszont ezzel párhuzamosan a 2021-es növekedési előrejelzést javították 4,2%-ra. A német bank elemzője szerint az év második felében a gazdaság fokozatos talpra állása segít majd a forintnak abban, hogy erősödjön.

Jövőre kerülhet ismét nyomás alá a forint

Az év végéig várható erősödés mellett a Commerzbank 2021-re továbbra is pesszimista a forinttal kapcsolatban, a jövő év végére ismét elérheti a 360-at az euró-forint jegyzés.

A fundamentális helyzet a forint ellen fordult, az MNB-t jelenleg a piacon feltétel nélkül ultra lazának látják

 - emelte ki Tatha Ghose, a bank elemzője. Ez szerinte még nagyobb szerepet kaphat az árfolyamban 2021-ben, amikor a gazdaság ismét növekedési pályára áll és az infláció emelkedni kezd.

A bank szakembere szerint Nagy Márton jegybanki alelnök távozása is kérdéseket vetett fel a befektetőkben, őt ugyanis úgy tekintették, mint aki szükség szerint kész szigorítani a monetáris politikán, ha az infláció ezt indokolja. Az ő távozása erősíti azt a piaci vélekedést, hogy az MNB laza marad függetlenül az inflációs folyamatoktól. Utóda, Virág Barnabás egyelőre próbál óvatosan fogalmazni, azonban Ghose szerint az igazi teszt majd akkor jöhet el, amikor kamatot kell emelni, ez pedig akár 2021-ben megvalósulhat a felgyorsuló infláció miatt. Szerinte viszont egyelőre fennáll az a kockázat, hogy az MNB nem lép majd elég gyorsan, ez pedig nyomás alá helyezheti a forintot.

Címlapkép: Getty Images

charles michel európai tanács elnök
lovrencsics ferencváros fradi foci
bika3
koronavírus kamera maszk covid-19
putyin shutter
koronavirus_strand_maszk_beach_jarvany
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Gyakorlati útmutatás kezdő tőzsdések számára.
tőzsde, grafikon, elemzés