tizezer forint bankjegy
Deviza

Közeleg a történelmi mélypont: öt hónapja nem volt ilyen gyenge a forint

Portfolio
A koronavírus második hullámának felerődösésével és az Európában újra terjedő helyi lezárások beárazásával jelentősen romlott hétfőn a nemzetközi befeketői hangulat, ami a forintot is magával rántotta a 360 körüloi nyitás után. Már délelőtt új öthavi mélypontra bukott a forint az euróval szemben, délután még tovább ütötték 363 felett. A régiós devizákat sem kímélték most, így nem magyarspeficikus jelenségről van szó. Ebben a helyzetben és az Európában legmagagasabb éves inflációs adat után az MNB kedd délutáni kamatdöntése és a hozzá társított üzenetek kiemelten fontosak lesznek, akár lényeges forintmozgást is kiválthatnak.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Visszahúzták a forintot

Óvatos hangulati fordulat körvonalazódik a vezető amerikai tőzsdéken, az arany és az euró/dollár árfolyamban és ezzel párhuzamosan a forintba is belevettek, így 363 felettről mostanra 362,6-ig ereszkedett az árfolyam. A dollár kurzusa közben 308,6-nál jár, ami 1,4%-kal magasabb a pénteki zárószintnél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Öthavi mélypontra ütötték a forintot – Meddig eshet még a koronavírus-járvány mellett?

Azzal, hogy ma délelőtt átvitte a 361,7-es szintet az euró a forinttal szemben és így a magyar fizetőeszköz új öthavi mélypontra bukott, új helyzet van a bankközi forintpiacon. Megnéztük hát gyorsan, hogy mit üzen a technikai elemzés.

Tovább a cikkhez

Tovább ütik a forintot

A hullámszerű délelőtti forintesés után 363 körül stabilizálódott a forint az euróval szemben, de mivel az amerikai részvénypiacok nyitásához közeledve sem javul a hangulat, sőt újabb eladói hullám látszik, és az euró/dollár is még tovább süllyedt 1,1760-ig, így a kockázatkerülés fokozódásával a forintot is még tovább ütötték. Jelenleg már 363,4 körül jár a kereskedés az euróval szemben. ez újabb öthavi forintmélypont és közeledünk a tavasszal megjárt 369,5 körüli mindenkori maximumhoz.

Nemcsak a forintot ütik ebben a negatív hangulatban, hanem a második járványhullámmal szintén komolyan küzdő Csehország koronáját is, illetve Lengyelország zlotyját is. A forint eddig 1%-kal esett az euróval szemben, a korona 1,3%-kal, a zloty 0,8%-kal. Egy hónapos távon a forint kismértékű relatív alulteljesítése az euróval szemben még megmaradt.

A dollár erősödése és a forint esése együtt jókora elmozdulást váltott ki a dollár/forint jegyzésekben: a reggeli 304 körüli kurzus 309 közelébe emelkedett, így az alábbi 2,5 éves trendvonal fölé ismét feljutott az árfolyam.

Nagyon melromlott a hangulat

Már 362,4-nél jár az euró jegyzése, ez 0,7%-kal magasabb a péntek estinél. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs megállás a lejtőn

Már 362 felett jár a forint az euróval szemben, amire április óta nem volt példa. A mai 0,6%-os gyengüléssel lassan a 370 közeli rekordárfolyam kerülhet fókuszba. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Komoly gyengüléssel kezd a forint

Hétfő reggel a romló piaci hangulatban gyengüléssel kezdett a forint az euróval szemben, már 361,5 körül jár a jegyzés, ami 0,4%-kal magasabb a péntek estinél. A dollár 305,4-nél, az angol font pedig 394,5-nél jár. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem szabadul a forint a 360-tól, megint felette kezdi a hetet

Hétfő reggel 360,4 körül járt a forint az euróval szemben, ez 0,1 százalékos gyengülést jelentett péntek estéhez képest a magyar deviza szempontjából. A magyar deviza képtelen újra a 360-as lélektani határ alá kapaszkodni, ami nem jó jel a jövőre nézve. Bár egyelőre korai még nagyon távoli jövőről beszélni, hiszen az MNB keddi kamatdöntése határozza meg egyelőre a hangulatot, sok múlhat azon, hogyan vágja ki magát a jegybank a jelenlegi csapdahelyzetből. Ha laza hangnemet üt meg a Monetáris Tanács, akkor az további forintgyengülést hozhat, ellenkező esetben viszont akár megpróbálkozhat egy kis korrekcióval is. A dollárral szemben most 303,8-nál járunk, míg az angol font 393,8 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régióban a lengyel zloty 0,2 százalékos erősödéssel, a cseh korona pedig stagnálással kezdi a hetet az euróval szemben. A feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékos gyengülést mutat a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,1 százalékos erősödésben van.

Az euró megint erősödésnek indult a dollárral szemben, a ma reggeli 1,186 körüli jegyzés 0,2 százalékkal magasabb a péntek estinél. A japán jen eközben 0,25%-kal erősödött a dollárral szemben, míg az angol font 0,3 százalékos javulást mutat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

koronaviruscoronavirus
Szégyenpadra kerülhet Olaszország, példátlan büntetés lehet a vége
vihar brüsszelben
ausztria koronavírus maszk
Katari befektetők vásárolják fel a Kopaszi-gátat
trump
brexit brit autogyartas katasztrofa
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forintka191126getty