forint bankjegy húszezer
Deviza

Esik a forint az MNB nyugtatónak szánt üzenetei mellett is

Portfolio
Hétfőn a globális befektetői hangulat romlásával és a dollár erősödésével párhuzamosan jelentősen gyengült a forint az euróval szemben, amit kedden újabb mélyrepülés követett 364 közelébe az euróval szemben. Ez új öthavi forintmélypont volt, de aztán az MNB döntése előtt visszaerősödött a magyar fizetőeszköz. A jegybank jelzéseire (nem változtak a kamatkondíciók, megemelkedett az NKP keretösszege, jócskán lehúzta növekedési előrejelzését a jegybank) kezdetben kissé tovább erősödött 361-ig, de aztán Virág Barnabás MNB-alelnök nyugtatónak szánt üzenetei mellett is újra esett.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ismét 363 felett a forint

Nem tudta megfogni az MNB bejelentése a forintot, a hazai fizetőeszköz tovább gyengült a délutáni órákban az euróval szemben, jelenleg 363,3-nál áll a jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esik a forint az MNB nyugtatónak szánt üzenetei mellett is

Számos piacnyugtatónak, talán forinterősítőnek szánt és inkább héja hangvételűnek mondható üzenetet fogalmazott meg a fél 4-kor kezdődött online tájékoztatón az MNB elnöke (a fő cél az infláció, nagyon figyelünk rá, a rövid hozamok és az alapkamat sem mehet mínuszba, hetente határozunk az egyhetes betéti tender kamatáról). Ennek ellenére az utóbbi fél órában 361-ről 362-ig esett vissza a forint az euróval szemben, igaz közben a dollár is ismét belendült az euróval szemben, ami mostanában ismét gyengíti a feltörekvő piaci devizák között a forintot. Az amerikai részvénypiacokon óvatos bizakodás van a nyitás óta. A dollár/forint jegyzések 0,3%-os forintgyengülést jeleznek tegnaphoz képest 308,6-ig.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Óriásit rontott a magyar gazdaság növekedési kilátásain az MNB

Hatalmasat változtatott ma megjelent növekedési előrejelzésén a jegybank. A realitásokkal való szembenézés hatására 6,8 és 5,1% közötti gazdasági visszaesést jelez idénre.

Tovább a cikkhez

360 felett ragadt az euró

Az MNB Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon a mai ülésen, azonban jelentősen csökkentette idei GDP-előrejelzését. Eddig szerény gazdasági növekedést vártak, most viszont azt írják, hogy a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék között zsugorodik idén, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. Újdonság, hogy a nagy igénybevételre való tekintettel a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét szeptember 23-ával 750 milliárd forintra emelik. 

Ezekre a jelzésekre a délután 3 órási közlemény megjelenése óta kissé tovább erősödött a forint, az euróval szembeni jegyzések 361-ig ereszkedtek. Fél 4-kor Virás Barnabás MNB-alelnök online tájékoztatójára még fontos lesz figyelni, ami a forint árfolyamát is megmozgathatja.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Hamarosan megszólal az MNB alelnöke

Az MNB Monetáris Tanácsa nem változtatott a kamatkondíciókon a mai ülésen, azonban jelentősen csökkentette idei GDP-előrejelzését. Eddig szerény gazdasági növekedést vártak, most viszont azt írják, hogy a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék között zsugorodik idán, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. Újdonság, hogy a nagy igénybevételre való tekintettel a Növekedési Kötvényprogram keretösszegét szeptember 23-ával 750 milliárd forintra emelik. Virág Barnabás alelnök 15:30-kor tart héttérbeszélgetést "a monetáris politika aktuális kérdéseiről", amelyről élőben tudósítunk.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB indoklása – Kiterjeszti kötvényprogramját a jegybank

Az eddigi 450 milliárd forintról 750 milliárdra emeli a Növekedési Kötvényprogram (NKP) keretösszegét az MNB – derül ki a jegybank keddi közleményéből. A Monetáris Tanács a kamatdöntést követően hangsúlyozta: amennyiben az inflációs kilátások tartós megváltozása indokolttá teszi, készen áll a megfelelő eszközök alkalmazására.

Tovább a cikkhez

Itt az MNB kamatdöntése!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa, vagyis az alapkamat marad 0,6%-on. A befektetők elsősorban a hamarosan érkező közleményre és a sajtóbeszélgetésre várnak, ahol új információkra lehet számítani.

Tovább a cikkhez

Kezd magára találni a forint a kamatdöntés előtt

Kora délutánra kicsit visszakapaszkodott a forint, most 361,7-nél jár az euróval szemben, ami már 0,1 százalékos erősödést jelent tegnaphoz képest. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ma sem megy a forintnak

Kedden is gyengüléssel kezdte a napot a forint, a délelőtti 363 körüli árfolyam már 0,3%-kal magasabb a tegnap estinél. A dollár most 309,34-nél jár, az angol font pedig 394,9 forintba kerül. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Csúnyán megbotlott a forint a mai kamatdöntés előtt

A magyar gazdaság mellett a forint kilátásai is szóba kerülhetnek október 8-án a Budapest Economic Forum konferencián

Kedd reggel 362,5-nél járt a forint az euróval szemben, ami 0,1 százalékos gyengülést jelentett hétfő estéhez képest a magyar deviza szempontjából. Tegnap jelentős gyengülést láttunk a forint piacán, a reggeli 360-hoz képest délután 363,5-nél is járt a jegyzés, majd onnan szépített kicsit a forint estére. Ma az MNB kamatdöntése határozhatja meg a hangulatot a forint piacán, a jegybanknak ugyanis döntenie kell az infláció és a gazdaság gyengélkedése között, illetve érkeznek a friss GDP- és inflációs prognózisok. A jegybank döntéseinek függvényében kora délután érdemes lesz figyelni a forint árfolyamát. A dollárral szemben reggel 308,42-nél jártunk, míg az angol font 394,65 forintba került.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint versenytársai is szenvedtek tegnap, egyértelműen a nemzetközi hangulat romlásáról volt szó. Sőt, a cseh korona több mint 1 százalékkal gyengült. Kedd reggel a lengyel zloty és a cseh korona is további minimális gyengüléssel kezdett az euróval szemben. A feltörekvő piacokon a török líra 0,2 százalékos gyengüléssel kezdett a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand minimális leértékelődést jelent.

Említettük már a dollár tegnapi erősödését, ami egyelőre ma reggel is folytatódik. Az euró-dollár jegyzés 1,1754 körül jár, ami 0,1 százalékkal alacsonyabb a tegnap estinél. A japán jen eközben minimális erősödéssel kezdett a dollárral szemben, míg az angol font 0,2 százalékkal gyengült.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
tizezer forint bankjegy