forint
Deviza

Megint rákapcsolt a forint, de még bőven 360 felett az euró

Portfolio
A reggeli kereskedésben már közel járt a forint a történelmi mélypontjához az euróval szemben 366,5 körüli szinten, aztán bár Matolcsy György jegybankelnök egy konferencián beszédet mondott, de nem itt hangzott el az igazán lényeges bejelentés, hanem az MNB az oldalán jelezte azt, hogy a mai egyhetes betéti tenderén 15 bázisponttal megemeli a kamatot. Ez lényegében az irányadó ráta emelését jelenti, aminek hírére a forint azonnal jelentősen erősödni kezdett.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az elmúlt percekben megint erősödésbe kapcsolt a forint, most 364 alatt jár az euró jegyzése. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Újra 365 felett

Tovább gyengül a forint, már 365,2-nél jár, vagyis tényleg nem tartott ki sokáig a kamatemelés hatása a piacon. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kifulladóban a forint erősödése

Hamar elakadt a forint erősödése az MNB váratlan kamatemelése után, most 364,3-nál járunk az euróval szemben. Ez ugyan 0,3%-kal alacsonyabb még a tegnapi árfolyamnál, de már érezhetően magasabb a kora délutáni mélypontnál. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

200 bázispontos kamatemelésre erősödik a líra

Meglepetésre 200 bázisponttal 10,25%-ra emelte az alapkamatot csütörtökön a török jegybank. A hírre a líra erősödni kezdett a dollárral szemben az utóbbi napok történelmi mélypontjai után.

Tovább a cikkhez

Elárulta az MNB, miért emelt ma kamatot

Azért emelt ma kamatot az MNB, hogy megelőzze az inflációs kockázatok fokozódását – jelezte a Reuters kérdésére a jegybank.

Tovább a cikkhez

Elakadt a forint erősödése

Az utóbbi fél órában nincs további forinterősödés, az euróval szembeni forintjegyzések 363,7-363,9 körül oldalaznak. Ez arra utal, hogy a kezdeti erősödés után nem indult el a korábban a forint gyengülésére nyitott short pozíciók tömeges zárása. 15 bázispontos kamatemelés nem biztos, hogy ilyet ki tud váltani. Az árfolyam mai további alakulására lényeges lesz az, hogy a kereskedésbe egyre inkább bekapcsolódó amerikai szereplők hogyan reagálnak az MNB bejelentésére és arra, hogy egyébként a határidős jegyzések alapján javul az amerikai részvénypiaci hangulat (a tegnapi nagy romlás után). Továbbá lényeges lesz, hogy a török jegybank hogyan dönt a történelmi mélypontra bukott líra láttán a kamatokról, illetve 3-kor az MNB mennyi betét befogadásáról közöl információt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mi ez az egyhetes betét?

A köztudatban talán még úgy él, hogy a jegybank legfontosabb, a piaci kamatokat meghatározó eszköze az alapkamat. Valójában azonban ez már régóta nincs így, mert a jegybank aktív likviditásszabályozó eszközökkel befolyásolta a bankközi kamatszintet. Ebben a számunkra most fontos változás, a koronavírus-járvány első hullámának tőkepiaci turbulenciájában a jegybank bevezette az egyhetes betét eszközét. Bár az MNB nem ígérte örökre, de a gyakorlatban eddig ezzel az eszközzel korlátlanul a piac rendelkezésére állt, és a bankrendszer felesleges likviditásának korlátlan kiszívását érte el. A vészhelyzeti eszköz ezzel a monetáris politika legfontosabb kamatbefolyásoló eszközévé vált. A kamatot nem a monetáris tanácsülésen határozzák meg, hanem az igazgatóság dönt róla a betét meghirdetésének napján. Mindeddig soha nem tért el a jegybank az alapkamat (0,6%) szintjétől az egyhetes betéti tenderre felkínált kamat szintjében (0,75%), de most először igen és nagy kérdés lesz, hogy ma is korlátlanul elfogadja-e még a betételhelyezésre felajánlott mennyiséget a piaci szereplőktől, vagy sem. Ezt délután 3-kor tudjuk meg.

Ugrik a forint az MNB csendes kamatemelésére

Bár kedden is volt kamatdöntő ülés és friss inflációs jelentés, illetve ma is tartott egy konferencián beszédet Matolcsy György jegybankelnök, de mégis szép csendben jelentette be az MNB a kvázi-kamatemelését az egyhetes betéti tenderekről szóló oldalán. A táblázatban a mára meghirdetett tendernél már nem 0,6%-os, hanem 0,75%-os kamatot látunk, azaz ilyen kamat mellett fogad majd be ajánlatokat a piaci szereplőktől. Ez gyakorlatilag az irányadó ráta megemelését jelenti (amiről hivatalosan nem a Monetáris Tanács, hanem az igazgatóság dönt). A keddi kamatdöntő ülés utáni online sajtótájékoztatón Virág Barnabás MNB-alelnök többször is jelezte már, hogy az egyhetes betéti tenderen a felkínált kamat mértéke eltérhet a 0,6%-os irányadó rátától és az aktuális mértékről hetente dönt az igazgatóság. Ez a változtatás történt tehát most meg, és ennek a kvázi-kamatemelésnek a hírére a forint azonnal mintegy 2 egységgel 363,7-ig erősödött az euróval szemben. A lépés időzítése egyértelműen amiatt született, mert a délelőtti kereskedésben a forint már vészesen megközelítette az eddigi történelmi mélypontját az euróval szemben, ami tavasszal 370 közelében volt. A ma kialakult csaknem féléves forintmélypont 366,5-nél volt. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Szép csendben kamatot emelt az MNB!

A korábbinál 15 bázisponttal magasabb, 075%-os kamaton fogad el csütörtökön egyhetes betéteket az MNB – derül ki a jegybank honlapjáról. Ez effektív kamatemelést jelent, amivel az utóbbi napok forintgyengülésére reagálhat a jegybank.

Tovább a cikkhez

Veszélyzónába került a forint, innen már csak egy lépés a történelmi mélypont

Amagyar gazdaság és a forint kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum konferencián.

Csütörtök reggel 366-nál kezdi a napot a forint az euróval szemben, ez 0,2 százalékkal magasabb a tegnap esti árfolyamnál. A magyar deviza az utóbbi napokban megint intenzív gyengülésbe kapcsolt, ez lökte a tavasszal látott történelmi mélypont közelébe. Ebben egyrészt az általános piaci hangulatromlásnak van szerepe, másrészt az MNB keddi üzenetei sem tűntek elég meggyőzőnek a befektetők számára. De érdemes egy pillantást vetni a történelmi forintmélypontra!

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Április elsején 369,6-nál állított fel új rekordot az euró-forint árfolyam, vagyis az tekinthető a csúcsnak. Ugyanakkor érdemes még egy grafikont megnézni:

Ezen az látszik, hogy a csúcsot csak kisebb-nagyobb felszúrásokkal érte el az árfolyam, 365 felett már nagyon ritkán járt, most pedig tegnap még felette zárni is sikerült. Ez semmiképp sem jó hír a forint szempontjából, ha a piac elég eltökélt lesz, akkor akár napokon belül meglehet az új mélypont a magyar deviza szempontjából.

A dollárral szemben ma reggel 313,9-nél járunk, míg az angol font 398,7 forintba kerül. A következő időszakban a dollárra lehet érdemes figyelni, az amerikai deviza erősödése ugyanis nem tesz jót a forintnak sem.

A régiós devizák is gyengélkedtek az elmúlt napokban a romló nemzetközi hangulat miatt, a lengyel zloty és a cseh korona ma reggel is további mérsékelt eséssel kezd. A feltörekvő piacon a török líra 0,2 százalékot bukott a dollárral szemben, a dél-afrikai rand pedig 0,7 százalékos eséssel kezdett.

Említettük már, hogy a dollár árfolyama is kulcstényező lehet, ma reggel egyelőre óvatosan tovább kapaszkodik az amerikai deviza az euróval szemben, lassan az 1,165-öt közelíti a jegyzés. A japán jen minimális erősödéssel, az angol font viszont 0,25%-os gyengüléssel kezdi a napot a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

izer norbert parlament
bull
koronavírus járvány covid-19 india
pro
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hol vegyünk, hol adjunk, a hazai és nemzetközi tőzsdéken?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
deviza trader forint árfolyam kereskedő