tőzsde, grafikon, elemzés
Deviza

Ide-oda rángatják a forintot a csendes MNB-kamatemelés után

Portfolio
Az MNB csütörtöki csendes kamatemelése mérsékelt forinterősödést váltott ki ma reggelig: 362-ig jutott a magyar fizetőeszköz az euróval szemben, azóta 362-364 között szokatlanul széles sávban hirtelen irányváltások mellett mozog az árfolyam. Az, hogy nincs igazi lendület a forintban ma sem, összefügghet azzal, hogy újra fokozottan borongós az európai részvénypiaci hangulat, mivel több országban (Franciaország, Lengyelország, Bulgária) rekord számú új fertőzöttet találtak, ami az üzleti kilátásokat jelentősen rontja, illetve Madrid környékét le akarja zárni a kormány a járvány fékezése érdekében.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Ide-oda rángatják a forintot a csendes MNB-kamatemelés után

Fokozottan negatív a nemzetközi befektetői hangulat, mert a koronavírus-járvány második hullámának európai felerősödése egyre több térségben helyi lezárásokat és így a gazdasági aktivitás romlását okozza. Ma éppen a spanyol kormány jelezte, hogy Madridot lezárná. Az európai részvénypiacok 1,5% körüli esést mutatnak, a dollár erősödik a menedékkeresés jegyében, és ebben a környezetben a forint a reggeli 362-ről átmenetileg 364-ig visszagyengült az euróval szemben, aztán 363-ig erősödött. Szokatlanul széles tartományban zajlik tehát az érezhetően ideges kereskedés a bankközi piacon. A dollár/forint jegyzések most 312,1-nél járnak a bankközi piacon. A török líra reggeli kezdeti 1%-os erősödése mostanra teljesen elolvadt a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nincs igazi lendület a forintban a csendes MNB-kamatemelés után

A francia, bolgár után a lengyel hatóságok is azt közölték ma délelőtt, hogy rekord számú új koronavírus-fertőzöttet találtak. Ez arra utal, hogy a járvány kordában tartása nehézhez, a befektetők pedig azt a forgatókönyvet is árazzák, ha esetleg újból lezárások jönnének egyes térségekben. Idehaza sincsenek túl jó kilátások, ami szintén aggodalmat kelthet a forintbefektetőkben is. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem professzora, az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Koronavírus-akciócsoportjának vezetője ugyanis egy pénteki konferencián úgy fogalmazott: "rettenetesen aggasztóak a számok" és azt mondta: míg a járvány első hullámában a kormány megfelelő időben jó intézkedéseket hozott, ez most nem mondható el.

Mindezen külpiaci környezetben és a tegnapi 15 bázispontos jelképes MNB-kamatemelés után a forint reggeli erősödési hulláma 362-nél kifulladt, azóta 363,5 körül hullámzik a kereskedés az euróval szemben a bankközi piacon. A török líra kezdeti 1% feletti erősödése is alábbhagyott, már csak fél százalékos a dollárral szemben a tegnapi 200 bázispontos kamatemelés után.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Kezd talpra állni a forint a csendes MNB-kamatemelés után

Míg az irányadó rátát továbbra is a 0,6%-os szinten tartotta keddi ülésén az MNB, már akkor is jelezte, hogy a csütörtökönként megrendezésre kerülő egyhetes betéti tenderén egyedileg állapítja meg a felkínált kamatot, ami így eltérhet az irányadó rátától. Ez be is következett tegnap – először volt erre példa -, hiszen a meghirdetett kamat 0,75% volt, azaz gyakorlatilag az effektív kamatnál emelés történt. Ennek hírére a forint azonnal erősödött 365,6-ról 2 egységgel, majd egy nagyobb csapkodást követően estére 363,5 körülig jutott. Ma reggel aztán folytatódott a forint erősödése, 362,5-ig buktak a jegyzések a bankközi piacon, miközben a tegnap esti amerikai részvénypiaci csapkodás után nincs igazán jó hangulat a világ tőzsdéin. Ezt főként a koronavírus második hullámának és az abból eredő korlátozások terjedésének beárazásával lehet magyarázni, ami sok cég üzleti kilátásait rontja.

hufregg200924

Amennyiben folytatódik a forint erősödése, a 361,6-os szint lehet az első komolyabb megálló (támasz), majd a csökkenő trendvonal, ami 360,7 körül jár jelenleg.

hufreggtech200925

A régiós devizák között a forint az utóbbi egy hónapban 4% közeli mértékben gyengült az euróval szemben, a többiek is csaknem ennyit és most a kamatemelés mellett elkezdett ebből kicsit visszaerősödni. Nagy kérdés, hogy ez meddig tart ki. A törököknél nyilván más a helyzet (sokkal rosszabb, devizatartalék-elégségességi kérdések is felmerültek), ezért kellett erőteljes kamatemelés, ami most meglódította a lírát.

regrelregg200925

Az euró esése tegnap este megfordult a dollárral szemben, a jegyzések 1,1630-ról 1,1680-ig emelkedtek és ma reggel is itt járnak. A dollár kis gyengülése és a forint erősödése miatt a dollár/forint jegyzések a tegnap reggeli 314,5-ről mostanra 310,5-ig süllyedtek a bankközi piacon.

usdhufregg200925

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forintka191126getty