tizezer forint bankjegy
Deviza

Alig reagált a forint a Moody’s pénteki váratlan lépésére

Portfolio
Minimális erősödéssel kezdett hétfő reggel a forint az euróval szemben, vagyis egyelőre nincs érdemi piaci hatása annak, hogy péntek késő este a Mooody’s meglepetésre pozitívra javította a magyar adósbesorolás kilátását. A magyar deviza továbbra is 360 felett jár az MNB múlt heti kamatemelése után, a héten is a jegybank egyhetes betéti tenderére figyelhetnek a befektetők.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Hétfő reggel 363,2 körül kezdi a hetet a forint az euróval szemben, ez minimális, 0,1 százalékos erősödést jelent a magyar deviza szempontjából péntek estéhez képest. Ez azt jelenti, hogy a magyar deviza nem reagált érdemben a Moody’s váratlan kilátásjavítására, várhatóan a hitelminősítő lépésének nem is lesz komolyabb piaci hatása. Sokkal fontosabb lehet a héten is, mit lép majd az MNB azt követően, hogy múlt csütörtökön 15 bázisponttal 0,75%-ra emelte az egyhetes betét kamatát, amivel gyakorlatilag monetáris szigorítást hajtott végre. A héten ennek az eszköznek felértékelődik a jelentősége, könnyen hatással lehet a forint további sorsára is a csütörtöki tender. A dollárral szemben reggel 312,25-nél jártunk, míg az angol font 399 közelében állt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint régiós versenytársai sem mutatnak egyelőre komolyabb elmozdulást, a lengyel zloty és a cseh korona a forinthoz hasonló mérsékelt erősödéssel kezdték a napot. A feltörekvő piacokon a török líra 0,4 százalékos gyengüléssel kezdi a hetet a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,6 százalékkal erősödött.

Az euró-dollár árfolyam ingadozása is nagyban befolyásolhatja a forint sorsát, az utóbbi időben az amerikai deviza korrekciója is hozzájárult a majdnem rekordmélységbe gyengülő forinthoz. Ha folytatódik a dollár erősödése, az rossz hír lenne a feltörekvő piacoknak, így a forintnak is, márpedig erre van esély, mivel a piacon egyre erősebb az EKB további kamatcsökkentésére vonatkozó pletyka. Hétfő reggel egyelőre nagy elmozdulást nem látunk, 1,163 körül jár a jegyzés. A japán jen és az angol font pedig közben 0,2%-os erősödéssel kezdett a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
100 forint mnb