tizezer forint bankjegy
Deviza

Meg tudja vetni a lábát 360 alatt a forint?

Portfolio
Rég nem látott szárnyalást produkált tegnap a forint, így 360 alatt kezdi a pénteki napot. Elsősorban az MNB üzenetei lehettek kedvező hatással a magyar devizára, bár a régiós versenytársak is hasonló erősödést mutattak, ami az általános hangulatjavulás jele.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Gyengüléssel kezd péntek reggel a forint, most 359,6 körül jár az euróval szemben, ami 0,2 százalékkal magasabb a tegnap estinél. Persze így sem panaszkodhatunk, hiszen csütörtökön kéthetes csúcsra húzták a forintot, onnan korrigál most kicsit. Érdekes volt a csütörtöki erősödés, hiszen első ránézésre az MNB délutáni üzenetei erősítették a devizát, Virág Barnabás alelnök ugyanis egyértelműen leszögezte, hogy nem nézik jó szemmel az inflációs kockázatok fokozódását, és készek bármilyen eszközzel harcolni ez ellen. Vagyis ennek alapján forint-specifikus tényezők okozhatták a nagy szárnyaslást. Ugyanakkor a lengyel zloty szinte hajszálra ugyanennyit erősödött, és a cseh korona sem sokkal maradt el tőle. Így most nehéz eldönteni, hogy valóban a jegybank verbális intervenciója volt a kulcs, vagy a globális hangulat javulásával erősödött a forint. A következő napok legfontosabb kérdése az lehet, hogy a 360-as lélektani határ alatt tud-e maradni a magyar deviza, vagy annyira azért még nem erős. A dollár jegyzése péntek reggel 306,65-nél járt, míg az angol font 394,6 forintba került.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Említettük, hogy tegnap a forint versenytársai is jelentősen erősödni tudtak, ma reggel egyelőre a lengyel zloty 0,2%-os, a cseh korona pedig 0,35%-os gyengüléssel kezd, vagyis a korrekció is általánosnak tűnik. A feltörekvő piacon a török líra 0,2 százalékkal, a dél-afrikai rand pedig 1%-kal gyengült a dollárral szemben.

A globális hangulat fordulását jelzi a dollár erősödése is, az amerikai deviza egyelőre 0,2%-os javulásban van az euróval szemben, így lassan megint az 1,17-es szintet közelíti. A japán jen féll százalékos erősödéssel, az angol font pedig 0,2 százalékos gyengüléssel kezdi a napot a dollárral szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
tizezer forint bankjegy