forint bankjegy húszezer
Deviza

Megbillent a forint a régiós korlátozási tervek hírére, esik a korona

Portfolio
A múlt héten 361-ről 356 közelébe erősödött a forint az euróval szemben, és így átjutott egy fontos technikai szinten 356,5 körül, de hétfőn megakadt ez az erősödési hullám, sőt délután újra esni kezdett, mivel szaporodnak Európában a járvány erősödése miatti szigorításokról szóló hírek. A régióban a cseh, szlovák és lengyel helyzet is egyre rosszabb a magyar mellett, ez erősíti azt a piaci várakozást, hogy a jegybankok inkább kamatvágásokra kényszerülhetnek a gazdaságok támogatása érdekében, és így ez gyengi a régiós devizákat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Megbillent a forint a régiós korlátozási tervek hírére, esik a korona

Szokatlan módon ma a cseh korona vezeti a régiós devizák esésének mezőnyét az euróval szemben (-0,6%), nyomában a lengyel zloty (-0,55%) és a forint ehhez képest egyelőre jól teljesít (-0,3%), de ez egyúttal azt is jelenti, hogy ismét 357 fölé lendült az euró jegyzése.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A legfrissebb adat szerint Európában messze a cseheknél terjed leggyorsabban a járvány: 493 fő az új fertőzött 100 ezer főre vetítve az utóbbi 14 napban, az izraelieknél 500 fő feletti értéknél már az ország 3 hetes lezárását tervezték, majd be is jelentették. A cseh kormány vasárnap azt jelezte: bízik benne, hogy el lehet kerülni a tavasszal már megtapasztalt teljes körű lezárásokat, de persze korlátozások napirenden vannak, akárcsak a szlovákoknál, lengyeleknél is. A friss híreket külön hírfolyamunkban kezeljük.

Így tehát a járvány erősödését, a várható újabb jegybanki kamatvágásokat árazza a piac a régióban és ezért nem tudnak tovább erősödni a devizák, ezért látunk mérsékelt gyengülést az euróval szemben. A cseheknél a Reuters szerint a piaci szereplők azt árazzák, hogy gyakorlatilag nulla százalékra csökken az irányadó jegybanki kamat a jelenlegi 0,25%-ról.

Máris megakadt a forint erősödési hulláma

A reggeli kis erősödés 356-nál elakadt, aztán a régió többi devizájával együtt kissé gyengült a forint is 357 közelébe az euróval szemben. Most 356,5 körül hullámzik a kereskedés a bankközi piacon. A befektetői hangulatot rontja, hogy ma újabb országos szigorításokról lesz bejelentés a briteknél, a belga és holland helyzet is aggasztó a cseh mellett és már Szlovákiában is lényegében ugyanolyan szigorúak a korlátozások mától, mint a tavaszi első hullám idején. Mindez érthetően rontja a gazdasági kilátásokat, így a régiós devizákat ez megviselheti még a következő időszakban.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
hufdel201012

A forint egy hónapos távon most nem lóg ki a régiós devizák mezőnyéből. A dollárral szembeni forintjegyzések 302,1 körül ingadoznak a bankközi piacon.

regreldel201012

Rákapcsolt a forint – De meddig lehet benne erő?

Hétfő reggel 356,2 körül járt a forint az euróval szemben, ez szinte hajszálra megegyezett a péntek esti árfolyammal. A múlt héten 1,2%-kal erősödött a forint, elsősorban a csütörtökön megjelent meglepően alacsony szeptemberi inflációnak köszönhetően. Így sikerült eltávolodni az utóbbi időben meghatározó 360-as lélektani határtól, kérdés, innen mennyi erő maradt még a forintban. A dollárral szemben most 301,5 körül jár a magyar deviza, míg az angol font 393,4 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem csak a forint, hanem a többi régiós deviza is erősödni tudott a múlt héten, a lengyel zloty 0,65%-ot, a cseh korona pedig 0,2%-ot javított az euróval szemben. Ez arra utal, hogy nem csak hazai tényezők játszottak szerepet a forint erősödésében, hanem az euró erősödése is segített. Ma reggel a régióban egyelőre mérsékelt gyengülés látszik, a zloty 0,1 százalékkal, a korona pedig 0,2%-kal esett vissza. Ha ez a hangulat folytatódik, akkor a forintnak is nehéz lesz fenntartani erősödését a széllel szemben. A feltörekvő piacokon a török líra újabb fél százalékos eséssel kezdi a hetet, míg a dél-afrikai rand 0,2 százalékot veszített.

A dollár már említett gyengülése a múlt héten ismét 1,18 fölé lökte az euróval szembeni árfolyamot. Ma reggel egy kis korrekció látszik, az 1,1815 körüli árfolyam 0,15%-kal alacsonyabb a péntek estinél. A japán jen még a dollárral szemben is kismértékben erősödni tudott, míg az angol font egyelőre alig mozdul a Brexit szempontjából kulcsfontosságú hét elején.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
törökország erdogan