forint zuhanás euró árfolyam
Deviza

Tombol a járvány második hulláma, így csak álmodhatunk a forint erősödéséről

Portfolio
Új hatás jelent meg az utóbbi hetekben a forint piacán: lassan ott tartunk, hogy Kelet-Közép-Európa a járvány második hullámának egyik európai gócpontja. Különösen a cseh számok néznek ki rosszul. De Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is folyamatosan rekordokat dönt a vírus. Ez pedig megtorpedózhatja az év végére sokak által várt forinterősödést, hiszen a gazdaság kilábalását is lassítja. Részben ezért nem tud tartósan 360 alatt maradni a forint az euróval szemben.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Az egész régió feketelistára került

Hetek óta a 360-as szint határozza meg az euró-forint jegyzést, sokszor leírtuk, hogy innen már csak karnyújtásnyira van a korábbi csúcs 370 közelében, főleg úgy, hogy március végén is csak egy komolyabb felszúrást láttunk az árfolyamban, valójában a 365 körül már nagyon keveset tartózkodott a forint. Azt is sokszor leírtuk, hogy alapvetően az MNB laza monetáris politikája, illetve a nemzetközi kockázatvállalás befolyásolja a forint árfolyamát.

Most azonban megjelent egy újabb kockázat a magyar deviza szempontjából: a kelet-közép-európai járványfaktor.

Lassan arról beszélhetünk, hogy a második hullám egyik európai gócpontja a régiónk, ez pedig a devizákat is nyomás alá helyezi:

  • A cseh korona egy hónap alatt 3%-kal gyengült az euróval szemben, amiből 1,2% csak az utóbbi egy hétre esett.
  • A lengyel zloty egy hónapja még 0,7%-kal volt erősebb, mint jelenleg.
  • Ehhez a hullámhoz csatlakozva a forint az utóbbi egy hónapban 0,6%-os gyengülést mutatott az euróval szemben még úgy is, hogy sikerült 360 alá visszakapaszkodnia.

A befektetők leginkább attól tartanak, hogy a járvány egyre erőteljesebb terjedése előbb-utóbb komoly korlátozó intézkedéseket hoz majd a kelet-közép-európai országokban, így végső soron a gazdaság is megérzi majd a második hullámot, hiszen megtorpanhat a nyár elején kezdődött kilábalás, illetve lassabb lehet a talpra állás, amíg nincs hatékony vakcina.

Nehéz lesz 360 alatti euróra gondolni

Részben a fentiekre reagálva vizsgálta felül előrejelzését a Commerzbank az euró-forint árfolyam esetében. A német bank elemzője legutóbb még azt jósolta, hogy az év végére fokozatosan térhet magához a forint, 345-ig kapaszkodhat az euróval szemben azzal párhuzamosan, ahogy a kedvezőbb gazdasági adatok érkeznek majd. Ezt a pozitív várakozást áshatja alá az begyre durvább második hullám, ezért

most már nem vár érdemi erősödést a magyar devizától a szakember, az év végére 360-as, majd 2021 második felére 370-es euró-forint árfolyamot jelez előre.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Utóbbi történelmi rekord lenne. Tatha Ghose, a bank elemzője azt emeli ki, hogy egyetlen dolog szól ma a forint mellett: az, hogy erősen együtt mozog az euróval, márpedig a következő hónapokban az európai deviza erősödésére lehet számítani. Így ez mérsékelheti a forint gyengülését is.

2021-et illetően továbbra is pesszimisták vagyunk a forint kilátásait illetően: azt gondoljuk, hogy a fundamentumok a magyar deviza ellen szólnak azzal, hogy az MNB feltétel nélküli ultra laza monetáris politikát tart érvényben. Ez pedig egy fontos tényező lehet majd jövőre, amikor a gazdaság újra növekedési pályára áll

 - írta elemzésében Ghose.

A Commerzbank középtávú kilátásait egyébként hónapok óta az jellemzi, hogy a bank szerint a fő kockázat a forint szempontjából az lehet, hogy ha visszatér a gazdasági növekedés, amivel az infláció is gyorsul majd, akkor arra hogyan reagál majd a magyar jegybank. A szakértők tartanak attól, hogy a Monetáris Tanácsnak fontosabb lesz a kilábalás támogatása laza monetáris politikával, így vonakodik majd kamatot emelni akkor is, amikor az infláció esetleg azt már szükségessé teszi.

A járvány második hullámát látva a bank elemzői a magyar gazdaság kilátásait is rontották, az eddigi 5,2%-os visszaesés helyett 5,9%-os GDP-zsugorodásra számítanak idén, amit 2021-ben visszafogott, 2,3%-os növekedés követhet.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
törökország erdogan