forint200124
Deviza

Mélypont körül szédeleg a forint, miután nem emelt kamatot az MNB

Portfolio
Hétfő reggel óta 9 egységet, 2,5%-ot esett a forint az euróval szemben, mert a befektetők a járávny második hullámának erősödése miatt a gazdasági károkat, illetve a lazább monetáris politikát árazzák és ez meg is történt csütörtökön is. Az MNB nem emelte tovább az egyhetes betéti tenderén felkínált kamatot, maradt a ráta 0,75%, noha délelőtt is intenzíven gyengült a forint 365-ig. A nap hátralévő részében aztán egy kis fellélegzést követően újra 365 körülig esett a forint, azaz nagyon közel járunk a 2 héttel ezelőtti 366,5-ös, illetve a tavaszi mindenkori forintmélyponthoz (369,5).
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Kissé gyengült a forint a kora esti órákban

A délutáni 364,3-as szintről kora este 364,75-ig gyengült a forint az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mélypont körül szédeleg a forint

A délelőtti heves európai részvénypiaci esés a délutáni órákban nem folytatódott, az amerikai piacnyitás óta kicsit próbálnak talpra állni a vezető indexek. A nagy eladói hullám a tegnap éjjeli bejelentésekre alakult ki, miszerint exponenciális a terjedése a járványnak Németországban is, így szaporodnak a korlátozások, de közben Londonban is szigorítottak, és Európa-szerte egyre jobban látszik, hogy a puha megoldások nem igazán segítettek a járvány megfékezésén. Ezeket a rossz jeleket árazza már hetek óta a régiós devizapiac is, nyomás alatt volt a cseh korona, lengyel zloty és a forint is, ma is volt délelőtt egy eladói hullám 365,5-ig, aztán az MNB délelőtt 11 órási tenderfeltételeinek bejelentése előtti erősödés gyorsan elmúlt, a nap hátralévő részében 364,365 között hullámzott a kereskedés az euróval szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Amennyiben megnézzük, a hét első felében gyorsan emelkedett 9 egységet az árfolyam, így csaknem ugyanoda esett a forint, ahonnan szeptember végén elindult az erősödése.

hufeste201015

Nem változtat a kamaton ma az MNB

Csütörtökön ismét 0,75%-os kamat mellett fogad be egyhetes betétet az MNB – derül ki a jegybank honlapjáról. Vagyis hiába gyengült délelőtt 365 fölé a forint, egyelőre nem szigorítanak tovább.

Tovább a cikkhez

A 365 sem állította meg

Esik tovább a forint, már 365,3-nál jár a jegyzés, ami fél százalékkal magasabb a tegnapinál. A romló nemzetközi hangulat mellett továbbra is az MNB délben érkező tenderfelhívása befolyásolhatja elsősorban az árfolyamot. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább bukdácsolunk

Csütörtökön sincs jó napja a forintnak, délelőttre 0,3%-kal gyengült az euróval szemben, így már 364,5-nél jár a jegyzés. A régióban a lengyel zloty már több mint fél szátzalékot esett, a cseh korona viszont egyelőre stagnál. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lassan megint a veszélyzóna felé sodródik a forint

Csütörtök reggel 363,7-nél járt a forint az euróval szemben, ez minimális elmozdulást jelentett a szerda esti árfolyamhoz képest. Az elmúlt napokban érezhetően gyengült a magyar deviza a piacon, egy hete még majdnem 2%-kal volt erősebb, mint most, ezzel pedig jelentősen alulteljesítettük a régiós versenytársakat is. A dollárral szemben most 309,53-nál járunk, míg az angol font 402,4 forintba kerül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ha már a régiós devizáknál tartunk: a lengyel zloty ma reggel 0,2%-os gyengüléssel kezdett, míg a cseh korona egyelőre stagnál az euróval szemben. A feltörekvő piacon pedig a török líra 0,2%-kal gyengült a dollárral szemben, míg a dél-afrikai rand 0,4 százalékot veszített reggelre.

Az utóbbi napokban a dollár erősödése is rosszul jött a feltörekvő devizák számára, ma reggelre az amerikai deviza is megnyugodott kicsit, most 1,174 körül jár a jegyzés az euróval szemben, ami megegyezik a szerda estivel. A következő időszakban is érdemes lesz figyelni az euró-dollár devizapár alakulását, hiszen jól tükrözi a globális kockázatvállalási kedvet, így pedig a forintra is hatással lehet. A japán jen ma reggel 0,1 százalékkal gyengült a dollárral szemben, akárcsak az angol font, utóbbi deviza esetében már a sokadik kulcsfontosságú napra ébredtünk a Brexit szempontjából, hiszen egyre sürgetőbb a megállapodás a felek között.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Getty Images

koronavirus jarvany halaos aldozat
unhappy_2
amerikai elnökválasztás trump biden usa
valasztas
törökország erdogan
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
törökország erdogan