tőzsde, grafikon, trend,
Deviza

Bámulatosan jól tartja magát a forint – Mi lehet mögötte?

Portfolio
Meglepően stabil a forint az utóbbi napokban az euróval szemben amellett is, hogy a vezető tőzsdék tegnap mélyrepülést mutattak, a török líra új történelmi mélypontra bukott és a koronavírusos esetszámok felfutása a gazdasági kilátásokat is rontja. Mindez egyébként nem egyedi eset: a régióban a cseh korona és a lengyel zloty is stabil, noha ott már tényleges kijárási korlátozások is vannak sok régióban. A magyarázat az lehet, hogy a piac ezek gazdasági kilátásokat rontó hatását részben már beárazhatta, de ezzel együtt is benne van a levegőben az, hogy tovább esnek a régiós devizák, így a forint is bármikor új történelmi mélypontra bukhat.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Bár a vezető európai és amerikai tőzsdék tegnap jelentősen estek, a járvány második hulláma miatt egyre szaporodó (európai) korlátozások hatásaként, illetve a csúcsra futó amerikai fertőzéses esetszám miatt, a régiós devizák között a forint meglepő stabilitással nézte mindezt végig tegnap. gyakorlatilag a 365-ös szint körül hullámzott, oldalazott, akárcsak a zloty és a cseh korona.

hufregg201027

Közben a cseheknél az extrém járványhelyzet miatt már országos lezárást fontolgatnak és a lengyeleknél is szigorító intézkedésekről döntöttek, de mindez most nem gyengítette a devizákat az euróval szemben. Egy hónapos távon sem látunk érdemi gyengülést, miközben a török líra megint hanyatlik. Ebben a török-francia viszálynak is lehet szerepe: a két államfő durva szóváltásba keveredett a franciaországi tanár lefejezése utáni vitákban, ami miatt a török elnök a francia termékek bojkottjára szólított fel. Uniós oldalról viszont érik egy újabb Törökország-ellenes szankció gondolata. Ez utóbbit árazhatja a devizapiac is, noha közben a török jegybank a közelmúltban szigorított monetáris politikáján, de ez a jelek szerint nem segít a lírán.

regrelregg201027

Ha technikai elemzési szemmel nézzük a forint mozgását, nem véletlen, hogy itt a 365-ös szint közelében toporog az árfolyam, a csökkenő trendvonal egyelőre visszatartja az EURHUF-ot az emelkedéstől. Ha viszont ez a trendvonal felfelé áttörne, akkor gyorsan a tavasszal kialakult 369,5-ös eddigi forint történelmi mélypont kerülhetne célkeresztbe.

eurhufreggtech201027

A forint a dollárral szemben napok óta  310-as szint alatt maradt, mert a borongós hangulat ellenére a dollár nem kapott most érdemben erőre a vezető devizákkal szemben.

usdhufregg201027

Címlapkép forrása: Getty Images

pozsonyiéjszaka
GettyImages-1154601854(1)
munkanélküliség
falu házak
koronavirus-353289
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint erosodik veto valsag arfolyam 201203