törökország erdogan
Deviza

Szétverték a befektetők a török lírát, itt az újabb mélypont

Portfolio
Hétfőn arra kérte Erdogan elnök a török lakosságot, hogy bojkottálják a francia termékeket, a befektetők pedig szétverték a török lírát. A líra nap közben újabb mélypontra esett, 8,19-nél is járt a dollárral szemben.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Csak a mai nap folyamán 1,5%-ot gyengült a török fizetőeszköz a dollárral szemben, 8,19-nél is járt, mielőtt visszakorrigált 8,17-re.

A mostani befektetői reakciót az váltotta ki, hogy hétfőn Erdogan elnök arra kérte a török lakosságot, hogy bojkottálják a francia árucikkeket. Törökország mellett a világon több muszlim közösség is ilyen akciót hirdetett, miután Macron elnök megvédte Franciaország szekuláris berendezkedését és a lakosság Mohamed-karikatúra készítéséhez való jogát, miután egy karikatúrát készítő tanárt lefejezett egy muszlim szélsőséges.

Ezen kívül a befektetők azért is ütötték a lírát az elmúlt napokban, mert a török jegybank nem volt hajlandó ismét kamatot emelni. Jelenleg a török irányadó kamat 10,25%.

Idén eddig több mint 20%-ot gyengült a török líra, 2017 óta pedig feleződött az értéke. Erdogan elnök a líra három éve tartó folyamatos gyengülését „átmeneti helyzetnek” nevezte korábban.

Címlapkép: Shutterstock

koronavirus-353289
számítógép hacker programozó
magyar lengyel cseh
hiflylabs
getty, parlament, duna, vár, budapest
trader
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint erosodik veto valsag arfolyam 201203