Előfizetői tartalom

Miért nem védi az MNB a mélypont közelébe zuhant forintot?

A múlt héten fillérekre volt történelmi mélypontjától a forint az euróval szemben, kevés híján 370 forintot kellett adni egy euróért. Hasonló esetben gyakran felvetődik a jegybanki intervenció lehetősége, hogy a szimbolikus szintet megvédjék. Az MNB soha nem kommunikálja az ilyen lépéseit, vagyis valószínűleg sosem fogjuk tudni, beléptek-e a piacra, de ha volt is ilyen lépés, az sem lehetett jelentős. Persze nem is egyértelmű, hogy vajon be kell-e avatkoznia ilyen esetben a magyar jegybanknak, leginkább lélektani jelentősége van ma annak, látunk-e új csúcsot az euró-forint árfolyamban.

Mélyponton az árfolyam, mit tehet ilyenkor egy jegybank? Április legelején a világjárvány kitörése után döntött rekordot az euró-forint árfolyam, akkor 369,6 forintot kellett adni egy euróért. Az okok egyértelműek voltak: a járvány miatt a befektetők elkezdtek tartani a fertőzés gazdasági következményeitől, ami miatt érdemben csökkent a kockázatvállalási kedv...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés