mnb epulet
Deviza

Az MNB is segíthetett visszarántani a forintot a szakadék széléről - reagált a jegybank a felvetésre

Portfolio
Kétmilliárd euróval csökkentek októberben az MNB nemzetközi tartalékai – közölte a jegybank péntek reggel. Ennél nagyobb visszaesésre évek óta nem volt példa, pedig devizalejárat egyáltalán nem volt. Ez pedig erősíti azt a vélekedést, hogy október végén a forint történelmi mélypontja környékén az MNB is beavatkozhatott, hogy megfordítsa a gyengülést. A jegybank a cikkünk megjelenése után reagált, és a devizatartalék változását egyéb piaci műveletekre vezette vissza
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A napokban a Portfolio már foglalkozott a jegybanki intervenció lehetőségével, ami a múlt héten történelmi mélypontja közelében lévő forint esetében kézenfekvő lehetett. Bár a magyar deviza elsősorban a nemzetközi hangulat romlásával párhuzamosan gyengült, az MNB számára presztízskérdés lehetett, hogy a 370-es szint előtt megfogja a gyengülést.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Piaci forrásaink szerint voltak arra utaló jelek, hogy a jegybank is beszállt október végén a forint védelme érdekében, vagyis a devizatartalék egy részével kilépett a piacra forintot venni. Erre volt is mozgástere, hiszen tavasszal több részletben 4 milliárd eurónyi devizakötvényt bocsátott ki.

A fenti vélekedést támasztja alá a péntek reggel megjelent adat, mely szerint a devizatartalék 1,99 milliárd euróval csökkent októberben. Devizalejárat nem volt a múlt hónapban, így kézenfekvő magyarázat

hogy ennek a csökkenésnek egy részét intervenció okozhatta.

A friss adat szerint október végén 30,22 milliárd euró volt a magyar devizatartalék. A mostaninál nagyobb visszaesésre egy hónap alatt évek óta nem volt példa, 2016 márciusában volt 4 milliárd eurós visszaesés legutóbb, ami nagyobb az októberinél.

Persze a devizakötvény-lejáratok és az intervenció mellett egy sor dolog befolyásolhatja a tartalékot, vagyis azt nem lehet kijelenteni, hogy 2 milliárd euró értékben biztosan beavatkozott a piacon az MNB. Az államnak a törlesztések mellett lehetnek más devizaszükségletei, például kamatfizetés, de tavasszal a járvány elleni védekezéshez (lélegeztetőgépek, maszkok, felszerelések beszerzése) is devizára volt szükség. Az viszont nem tűnik valószínűnek, hogy ez októberben 2 milliárd eurót tett volna ki.

Két fontos tényezőre lehet még érdemes figyelni, melyek befolyásolhatják negatív irányban a devizatartalékot, ezek pedig a jegybanki swapműveletek:

  1. Egyrészt a forintlikviditást nyújtó swap, melynek lejárata esetén devizát kell visszaadnia az MNB-nek. Ezek állománya jelenleg mintegy 4,5 milliárd euró, viszont októberben nem változott.
  2. Másrészt szeptember végén volt példa devizalikviditást nyújtó swapra a jegybank részéről, amivel a bankok negyedév végi átmeneti devizahiányát próbálták orvosolni. Ezek a rövid eszközök azonban október elején lejártak, azt követően pedig nem volt példa hasonló tenderre, vagyis ez sem magyarázza a tartalék csökkenését. Az MNB ezzel az eszközzel magyarázza a tartalék csökkenésének nagy részét, lásd cikkünk végén a jegybank reakcióját. 

A fentiek alapján azzal, hogy nem volt devizalejárat, illetve a swapok állománya sem indokolta a visszaesést, logikus lehet a sejtés, hogy októberben lehetett valamekkora jegybanki intervenció a forint védelme érdekében. Az ilyen tranzakciókat az MNB sosem jelenti be külön, utólag sem kommentálja, de több jel arra mutat, hogy 370-hez közel meg akarták állítani a forintgyengülést az új történelmi mélypont előtt.

Update: cikkünk megjelenése után reagált az MNB:

A devizatartalék állománya a szeptember végi emelkedést követően október végén csökkent. Mi okozta ezt a mérséklődést?

  • Az MNB nemzetközi tartalékainak októberi csökkenése a 2020 III. negyedév végi eurólikviditást nyújtó swapeszközhöz és annak finanszírozásához kapcsolódott. Az MNB a nemzetközi szervezetekkel fennálló repo keretmegállapodásit is használhatja a swapeszköz finanszírozásához. A bankrendszernek nyújtott swap- és a finanszírozásul szolgáló repo ügyletek mennyisége nem feltétlenül egyezik meg, ami a negyedév év végén az eltérés mértékével mozgatja a tartalékszintet. Ezzel összhangban az októberi statisztikában a szeptemberi átmeneti növekedés korrekciója tükröződött.
  • A negyedév végi, eurólikviditást nyújtó swapeszköz finanszírozásának és igénybevételének függvényében a devizatartalékok ingadozása a következő negyedévek végén is jellemző maradhat.
  • A devizatartalék szintje változatlanul jelentősen meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságos szintet. A nemzetközi tartalékok 30,2 milliárd euró értéke és a rövid külső adósság június végi 20,2 milliárd eurós értéke alapján a jegybank és a befektetők által is kiemelten követett Guidotti-Greenspan mutató feletti mozgástér 10 milliárd euro.
  • Az MNB által 2020. júliusban bejelentett, bilaterális swap és repo megállapodásokból álló nemzetközi védőháló továbbra is a jegybank rendelkezésére áll, melyekből euro denominációban az Európai Központi Bankkal kötött repo szerződés 4 milliárd eurót, míg a Nemzetközi Fizetések Bankjával kötött repo szerződés 2 milliárd eurót tesz elérhetővé.

Címlapkép: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint érme