deviza trader forint árfolyam kereskedő
Deviza

Hirtelen kitáraztak a forint támadói – Vagy csak újratöltenek?

Portfolio
Rég nem látott folyamat látszott a forint piacán az elmúlt hetekben: a külföldi befektetők jelentősen zárták a magyar deviza elleni pozícióikat – derül ki az MNB szokásos havi ábrakészletéből. Ezzel párhuzamosan erősödött vissza 355-ig a magyar deviza az euróval szemben. Már most látszanak annak jelei azonban, hogy ez nem tartott ki sokáig, vagyis könnyen lehet, hogy csak profitrealizálást láttunk.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Ettől kapott erőre a forint

Felemásra sikerült az utóbbi egy hónap a forint szempontjából: október végén még rekordmélységben is járt a magyar deviza, az euró ára a 370-et közelítette, majd onnan éles fordulattal 355-ig erősödött a forint. Ez elsősorban a nemzetközi hangulatnak volt köszönhető, az amerikai elnökválasztást megelőző feszültség oldódott a szavazás után, illetve itthon kijött egy alacsony októberi inflációs adat.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az MNB szokásos ábrakészletén is ez a fordulat látszik, a jegybank hagyományosan a kamatdöntő ülést követően adja ki a dokumentumot, melyben a forint piaci pozicionáltságáról is szerepel grafikon. Ezen jól látszik, hogy október végén még a forint elleni pozíciók felvétele volt jellemző a külföldiek körében, majd ez november elején hirtelen átlendült.

ábrakészlet201118

Az amerikai elnökválasztás után volt olyan időszak, amikor a forint a legjobban teljesítő devizák között volt a feltörekvő piacon. Piaci forrásaink szerint ez annak volt köszönhető, hogy

nagyobb short pozíciók épültek ki elsősorban a dollárral szemben, amiket elkezdtek zárni a befektetők.

Vagyis az egyébként is túladott forint külföldi befektetőinek kapóra jöhetett a hangulat javulása, így nyereséggel zárhatták pozícióikat. Ez azonban csak átmeneti lehet, sokan akár az átmeneti erősödést használhatták ki arra, hogy beszálljanak. Az árfolyamban már látszanak is ennek jelei, hiszen újra 360 fölé gyengült vissza a magyar deviza az euróval szemben.

Összességében egyébként egy hónap alatt minimálisan, alig 80 milliárd forinttal csökkent a külföldiek spekulatív forint pozícióinak állománya, viszont a belföldiek forint melletti pozíciói jelentősen visszaestek.

ábrakészlet201118kettő

Mi mozgathatja a forintot az év végén?

Az általános nemzetközi hangulat és a hazai makroadatok mellett most is van néhány egyedi sztori, melyek bármelyik irányba kimozdíthatják a forintot jelenlegi szintjéről:

  • A legfontosabb kérdés a napokban az uniós költségvetés körüli vita volt, Magyarország és Lengyelország megvétózta a 2021-27-es büdzsét és az Unió válságalapját, nagyrészt ennek köszönhetően gyengült ismét a forint. A vita kimenetele egyelőre nem látszik, kezd patthelyzet kialakulni, hiszen egy felpuhított jogállamisági javaslatot jó eséllyel az Európai Parlament kaszálna el. Kulcsfontosságú lehet a csütörtöki videokonferencia az uniós kormányfők között, ott tisztulhat a kép, milyen megoldást tart elfogadhatónak a német elnökség és a többi tagállam. A végleges szavazás csak a december 10-i csúcson lehet majd, addig megpróbálhatnak dűlőre jutni. Ha azonban a konfliktus elhúzódik, vagy súlyosbodik, az a forintot is érzékenyen érintheti.
  • Az amerikai elnökválasztásnak ugyan megvan a győztese Joe Biden személyében, de Donald Trump még köti az ebet a karóhoz és jogorvoslati lehetőségeket mérlegel, bár mintha ez az ellenállása csökkent volna az utóbbi napokban. Vagyis Biden januári beiktatásáig vagy Trump nyílt beismeréséig még okozhat meglepetést az USA, ez pedig a nemzetközi hangulatra lehet hatással.
  • A koronavírus-járvány második hulláma miatt életbe léptetett korlátozó intézkedések a negyedik negyedévben ismét ronthatják a gazdasági kilátásokat. Kérdés, ezekből mennyi van bekalkulálva a jelenlegi előrejelzésekbe, az elemzők többsége továbbra is inkább negatív irányú kockázatokat lát.
  • December 15-én tartja idei utolsó kamatdöntő ülését az MNB Monetáris Tanácsa, amikor friss inflációs jelentés is készül. Az alapkamat módosítására kicsi az esély, de ha a novemberi infláció is 3% körül lesz és a forint sem gyengül jelentősen addig, akkor az egyhetes betéten keresztül akár effektív monetáris lazítás is elképzelhető.

Látható, hogy egyelőre nagyobb esély van a negatív meglepetésre, de persze el lehet képzelni egy optimista forgatókönyvet is, melyben hamar tető alá hozzák a költségvetési alkut, Trump elismeri a vereségét, a magyar gazdaság pedig viszonylag olcsón megússza a második hullámot, és közben esetleg el lehet kezdeni beoltani az embereket a különböző vakcinákkal.

Egyelőre az elemzők is bizonytalanok, illetve megosztottak a forint sorsát illetően, a többség inkább kis erősödést vár középtávon 2021-ben 350-355 környékére, de egyelőre sok még a nyitott kérdés.

Címlapkép: Getty Images

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

forint érme