monitor
Deviza

Előreugrott a Brexit-káosz, beszakadt a font és a forint is szenved

Portfolio
Egy szuperfertőző új vírustörzs angliai terjedése miatt sorozatosan jelentik be az országok a beutazási tilalmat és egyéb korlátozásokat az Egyesült Királysággal szemben, így hatalmas káosz alakult ki a szállítmányozásban (is) a karácsonyi ünnepek előtt, azaz gyakorlatilag előreugrott az időben a megállapodás nélküli Brexit. A kereskedelmi tárgyalások az Európai Parlament által megadott vasárnap éjféli határidőig sem értek véget megállapodással, így az EP idén már nem tudja ratifikálni az esetleg megszülető alkut, aminek esélye egyre kisebb a még mindig nagyfokú nézeteltérések láttán. Hétfőn is folytatódtak a tárgyalások, de úgy tűnik, nem közeledtek az álláspontok. Mindez jókora fontesést váltott ki hétfőn és a részvénypiacok is nagyot estek az angliai korlátozások és a potenciális tovagyűrűző jelentős gazdasági hatások miatt. A negatív hangulat a forintot is megviselte a hét első kereskedési napján.

Szenved a forint, nincs hír a Brexit-megállapodásról

Ma is folytatódtak a tárgyalások az EU és a brit kormány között a kereskedelmi megállapodásról, de továbbra sincs érdemi közeledés az álláspontokban az egyenlő versenyfeltételek és a halászati vitákban. Egyelőre nem is lehet tudni, hogy meddig folytatódnak a tárgyalások, mert például a londoni főpolgármester ma azt szorgalmazta, hogy tolják ki december 31. utánra az átmeneti periódust, hogy a brit uniós közös piaci és vámuniós tagság legalább ne vesszen el az év végével ebben az új vírustörzs által okozott logisztikai káoszban, de a brit kormányfői szóvivő felől jött a határozott jelzés, hogy erről szó sem lehet, az átmeneti periódus vége továbbra is marad december 31.

Egyelőre az új angliai vírustörzsről sem lehet túl sokat tudni, brit tudósok szerint ez a mutáns variáns már más uniós országokban is ott lehet, így az Egyesült Királysággal szembeni mostani agresszív utazási és szállítmányozási korlátozásos fellépés hasztalan, csak más országokban az új mutáció észrevétele még késik.  Közben a nagy brit szupermarket lánc, a Sainsbury's azt jelezte, hogy egyes zöldség- és gyümölcs félékből elfogyhat a napokban a készlete, mivel egyetlen európai kamionos sem hajlandó most beszállítani árut az országba. Emellett egyébként is arról jönnek a hírek, hogy az emberek karácsony előtt felvásárlásokba kezdtek, elkerülendő az élelmiszerhiány hatását, igaz éppen ez erősíti fel a készlethiányt a boltokban.

Mindenesetre ebben a zavaros helyzetben az európai részvénypiacok továbbra is nagy mínuszokban vannak és az amerikai piacokon sincs egyelőre talpra állás, a font sem tud erősöni és így a forint sem. A font/dollár 1,3320 körül ingadozik, az euró/forint 360,8 körül, a dollár/forint 292,5 körül.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A délelőtti piaci pánik mellett átmenetileg 2,5%-os zuhanásban is járt 1,3170 körül a font a dollárral szemben, ami március óta a legnagyobb egynapi esést jelentette, aztán ahogy a részvénypiacokon is enyhült az eladói nyomás, a font is erősödött valamelyest. Most 1,33 körül, azaz továbra is 1,4% körüli esésben jár az árfolyam, ahogy az amerikai részvénypiaci nyitás után a részvényindexek sem tudtak egyelőre érdemben talpra állni. Ezért a forint sem tudott még erősödni a délelőtti esés óta, igaz a napközben kétszer is megjárt 361,5 körüli felszúráshoz képest most éppen 360,7 körül jár a kereskedés (0,8%-os forintesés). A dollár/forint jegyzések pedig 295,5 körül hullámoznk (1,2%-os forintesés).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Brexit: most akkor lesz még egyáltalán alku?

Kritikus pontnál voltak vasárnap az EU és az Egyesült Királyság közötti kereskedelmi tárgyalások az uniós főtárgyaló szerint, a brit kormány felől pedig azt mondták, hogy még mindig távol állnak a nézetek az egyenlő versenyfeltételek és a halászat terén, így továbbra is nehéz tárgyalásokról van szó, amelyek hétfőn is folytatódnak.

Tovább a cikkhez

Nem tud talpra állni a font és a forint se

Tipikus menekülési fázis látszik egyelőre a piacokon a biztonságosnak hitt termékekbe, azaz erősödik a dollár és a nemesfémek. Az euró/dollár reggel már 1,2170-nél járt, aztán visszaemelkedett 1,2230-ig, így a közös európai fizetőeszközzel szemben nincs nagy dollárerősödés, de a többi devizával szemben igen, főként a fonttal szemben. Ott a jegyzések már 1,3260-nál járnak a pénteki 1,35-ös zárás után (-1,7%).

A forint sem tud talpra állni a borongós nemzetközi hangulatban: az euróval szembeni jegyzések 361-ig tovább emelkedtek, így már 0,9%-os forintesésről van szó. A dollárral szemben 295,5-nél hullámzik a kereskedés, ami 1,2%-os forintesést jelent.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Előreugrott a Brexit-káosz, szakad a font és a forint is

Az eddigieknél 70%-kal fertőzőbb koronavírus-törzset azonosítottak Angliában, így a legsúlyosabb lezárásokat léptették életbe az ország déli részén, beleértve Londont is, azaz a karácsonyi ünnepek több tízmillió embernek bezártságban fognak telni.

Közben a franciák és a németek kemény lépéseket hoztak az angolokkal szemben, leállt a Csalagúton keresztül a személy- és áruforgalom is, nehogy a vírust tömegesen hurcolják be az Egyesült Királyságból, mindez viszont már most jókora közlekedési és logisztikai káoszt okoz az ország déli részében. Kis túlzással előreugrott a megállapodás nélküli Brexit helyzete, több ezer kamion rostokol már a dél-angliai kikötőkben, mert a franciák nem fogadják őket.

Az Európai Parlament által vasárnap éjfélig adott határidőn is túl vagyunk már és még mindig nincs megállapodás a kereskedelmi tárgyalásokon, amelyek ma is folytatódni fognak, de az már most biztosra tűnik, hogy ha össze is jön az alku, az EP idén már nem tudja ratifikálni.

Ma délelőtt 9:45-kor az EP Brexit-ügyi koordinátora tart egy egyeztetést a kialakult helyzetről, 11-kor pedig az EU-tagállamok tanácskoznak a brit „szupervírus” ügyében és akár teljes EU-s beutazási blokád is jöhet a német Bild információi szerint január 6-ig.

A gazdaságilag is nagyon borús helyzetet hozó hétvégi fejlemények hatására a brit részvény- és devizapiac jókora eséssel indította a hetet. Az angol font például a dollárral sz7emben 1,35-ről 1,33-ig szakadt két hullámban mostanra és a piaci árazások szerint már nagyobb az esélye, hogy végül nem lesz kereskedelmi megállapodás (pénteken még 72%-ot adtak annak, hogy lesz, most már csak 47%-ot a Reuters egyik piaci kommentárja szerint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A részvénypiacok is megsínylették a Brexit-alku elmaradását és a britekkel szembeni uniós (és azon kívüli) „blokádot”: a német DAX-index is szakad és ebben a borús hangulatban a forint is esik. A reggeli 358 körüli első jegyzések után most hirtelen 361 közelébe szakadt az euróval szemben, azaz kéthetes mélyponton a forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A fenti fejlemények hatására az euró is esik a dollárral, tipikus menekülési fázisnak tűnik most a helyzet a piacokon, így a dollár/forint is ugrik a péntek esti 292,5-ről már csaknem 4 egységgel.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Arról, hogy milyen makroadatok lesznek még a karácsonyi ünnepekkel tarkított héten, ebben a reggeli cikkünkben írtunk, a táblázat pedig összefoglalóan itt található:

Címlapkép forrása: Getty Images

koronavírus vakcina
balatonlelle M7 right
cerro torre
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint készpénz