befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Deviza

Fillérekre az új mélyponttól a forint, a zloty is kapott egy ütést

Portfolio
Bár az amerikai költségvetési leállás elmaradt és a Brexit-megállapodást is támogatja mind a 27 tagállam, mégsem tud talpra állni a jó piaci hangulatban sem a forint, hiszen hétfőn is csaknem 365-ig esett, aztán kedden délután megint ennek közelébe bukott az euróval szemben, így fillérekre járunk az új kéthavi mélyponttól. Közben egy hatalmas autóipari beruházás mai bejelentése ellenére is 1%feletti esést szenvedett el a lengyel zloty, így az utóbbi napokban a forintnál megfigyelt relatív alulteljesítés már enyhült.

Fillérekre az új mélyponttól a forint, a zloty is kapott egy ütést

Bár az erős horvátországi földrengés kapcsán egyelőre itthonól szerencsére nem érkeztek anyagi, illetve emberéletbeli károkról hírek, mégis szenved a forint ma is. A reggeli 363,5 körüli szintről délutánra több huollámban 364,8-ig esett, azaz addig, ahonnan tegnap az erősödés felé tudott fordulni. Ez azt jelenti, hogy fillérekre járunk az újabb kéthavi forintmélyponttól. 

Közben a forint relatív alulteljesítése enyhülni látszik azzal, hogy a lengyel zloty ma 1,1%-os esést mutat azal együtt is, hogy egy hatalmas, 2 milliárd eurós lengyel autóipari beruházást jelentett be a FiatChrysler az országban.

Nem bírnak leállni a csúcsdöntéssel az amerikai tőzsdék

Jó hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken azt követően, hogy Donald Trump néhány nap halogatás után hétvégén mégis aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, valamint a karácsonyi szünet alatt megszületett a Brexit-megállapodás, és elindultak a tömeges oltások az eurozónában. A jó nemzetközi hangulattal a magyar tőzsde is menni tud ma, több hazai kispapír is jól teljesít. A régióból emellett érdemes kiemelni a horvát tőzsdét is, amelyen felfüggesztették a kereskedést azt követően, hogy erős földrengés rázta meg az országot. Mindemellett az amerikai tőzsdék ma ismét új csúcson nyitottak.

Tovább a cikkhez

Erős földrengés pusztított Horvátországban, jönnek az első hírek a károkról

Horvátország és Szlovénia térségében megmozdult a föld, erős, a Richter-skálán 6,4-es  földrengés rázta meg déli szomszédunkat. A földrengést több helyen észlelték Magyarországon is: az elmúlt percekben több városból érkezett jelzés erről.

Tovább a cikkhez

Kéthavi mélypontról jön vissza a forint, de még így is furcsán alulteljesítő

Korábbi fenyegetésével ellentétben mégis aláírta az amerikai költségvetési törvényt Donald Trump és így elmaradt a kormányzati leállás, ami tegnap fűtötte a részvénypiaci kedélyeket és új történelmi csúcsok alakultak ki. Aztán éjjel kiderült, hogy a demokrata vezetésű amerikai Képviselőház beáll a republikánus Trump mögé annak támogatásában, hogy 600 helyett 2000 dollárra emeljék az embereknek kiosztott támogatást, így a republikánus vezetésű Szenátus válaszút elé került. A még nagyobb költségvetési költekezés reménye ma még jobb részvénypiaci hangulatot okoz és tovább gyengíti a dollárt.

Tegnap mind a 27 uniós tagállam előzetes támogatását jelezte a karácsonyra megszületett Brexit-megállapodásra, így egy esetleges megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyve is lekerült az asztalról. Ezek mind erősítették az eurót a dollárral szemben, így ma reggel már 1,2250 körül mozog, közel a 2,5 éves csúcsához.

Az egyre erősebb euróval szemben érthető, ha nem teljesít jól a forint, de közben a cseh korona és a lengyel zloty más pályát futott be az utóbbi napokban, így kissé alulteljesítővé vált a forint, ami figyelemre méltó. Ebben szerepe lehet Matolcsy György MNB-elnök tegnapi interjúja üzenetének is, miszerint kész további élénkítő intézkedésekkel segíteni a jegybank a jövő évi talpra állásban. A forint tegnap délután átmenetileg 365 közelébe esett, ez csaknem kéthavi mélypontot jelentett. Estére 364 körülre erősödött vissza a forint, ma reggel 363,2 körül jár a kereskedés.

Még ezzel együtt is látszik a fent említett relatív alulteljesítése a forintnak az euróval szemben, igaz ez egyelőre nem mondható jelentősnek.

A gyengülő dollár és a szenvedő forint kettőse azt eredményezi, hogy 300 alatt tudott maradni ez a devizapár. Ma reggel 296,5 körül kereskednek ebben a relációban a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint készpénz