befektetés kereskedés kriptodeviza árfolyam
Deviza

Fillérekre az új mélyponttól a forint, a zloty is kapott egy ütést

Portfolio
Bár az amerikai költségvetési leállás elmaradt és a Brexit-megállapodást is támogatja mind a 27 tagállam, mégsem tud talpra állni a jó piaci hangulatban sem a forint, hiszen hétfőn is csaknem 365-ig esett, aztán kedden délután megint ennek közelébe bukott az euróval szemben, így fillérekre járunk az új kéthavi mélyponttól. Közben egy hatalmas autóipari beruházás mai bejelentése ellenére is 1%feletti esést szenvedett el a lengyel zloty, így az utóbbi napokban a forintnál megfigyelt relatív alulteljesítés már enyhült.

Fillérekre az új mélyponttól a forint, a zloty is kapott egy ütést

Bár az erős horvátországi földrengés kapcsán egyelőre itthonól szerencsére nem érkeztek anyagi, illetve emberéletbeli károkról hírek, mégis szenved a forint ma is. A reggeli 363,5 körüli szintről délutánra több huollámban 364,8-ig esett, azaz addig, ahonnan tegnap az erősödés felé tudott fordulni. Ez azt jelenti, hogy fillérekre járunk az újabb kéthavi forintmélyponttól. 

Közben a forint relatív alulteljesítése enyhülni látszik azzal, hogy a lengyel zloty ma 1,1%-os esést mutat azal együtt is, hogy egy hatalmas, 2 milliárd eurós lengyel autóipari beruházást jelentett be a FiatChrysler az országban.

Nem bírnak leállni a csúcsdöntéssel az amerikai tőzsdék

Jó hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken azt követően, hogy Donald Trump néhány nap halogatás után hétvégén mégis aláírta a kormányzati intézmények 2021-es finanszírozásáról szóló, jelentős gazdaságélénkítő intézkedéseket tartalmazó törvényt, valamint a karácsonyi szünet alatt megszületett a Brexit-megállapodás, és elindultak a tömeges oltások az eurozónában. A jó nemzetközi hangulattal a magyar tőzsde is menni tud ma, több hazai kispapír is jól teljesít. A régióból emellett érdemes kiemelni a horvát tőzsdét is, amelyen felfüggesztették a kereskedést azt követően, hogy erős földrengés rázta meg az országot. Mindemellett az amerikai tőzsdék ma ismét új csúcson nyitottak.

Tovább a cikkhez

Erős földrengés pusztított Horvátországban, jönnek az első hírek a károkról

Horvátország és Szlovénia térségében megmozdult a föld, erős, a Richter-skálán 6,4-es  földrengés rázta meg déli szomszédunkat. A földrengést több helyen észlelték Magyarországon is: az elmúlt percekben több városból érkezett jelzés erről.

Tovább a cikkhez

Kéthavi mélypontról jön vissza a forint, de még így is furcsán alulteljesítő

Korábbi fenyegetésével ellentétben mégis aláírta az amerikai költségvetési törvényt Donald Trump és így elmaradt a kormányzati leállás, ami tegnap fűtötte a részvénypiaci kedélyeket és új történelmi csúcsok alakultak ki. Aztán éjjel kiderült, hogy a demokrata vezetésű amerikai Képviselőház beáll a republikánus Trump mögé annak támogatásában, hogy 600 helyett 2000 dollárra emeljék az embereknek kiosztott támogatást, így a republikánus vezetésű Szenátus válaszút elé került. A még nagyobb költségvetési költekezés reménye ma még jobb részvénypiaci hangulatot okoz és tovább gyengíti a dollárt.

Tegnap mind a 27 uniós tagállam előzetes támogatását jelezte a karácsonyra megszületett Brexit-megállapodásra, így egy esetleges megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyve is lekerült az asztalról. Ezek mind erősítették az eurót a dollárral szemben, így ma reggel már 1,2250 körül mozog, közel a 2,5 éves csúcsához.

Az egyre erősebb euróval szemben érthető, ha nem teljesít jól a forint, de közben a cseh korona és a lengyel zloty más pályát futott be az utóbbi napokban, így kissé alulteljesítővé vált a forint, ami figyelemre méltó. Ebben szerepe lehet Matolcsy György MNB-elnök tegnapi interjúja üzenetének is, miszerint kész további élénkítő intézkedésekkel segíteni a jegybank a jövő évi talpra állásban. A forint tegnap délután átmenetileg 365 közelébe esett, ez csaknem kéthavi mélypontot jelentett. Estére 364 körülre erősödött vissza a forint, ma reggel 363,2 körül jár a kereskedés.

Még ezzel együtt is látszik a fent említett relatív alulteljesítése a forintnak az euróval szemben, igaz ez egyelőre nem mondható jelentősnek.

A gyengülő dollár és a szenvedő forint kettőse azt eredményezi, hogy 300 alatt tudott maradni ez a devizapár. Ma reggel 296,5 körül kereskednek ebben a relációban a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

joe biden telefon
joe biden usa
GettyImages-1206147315
koronavírus 3D dimenzió
putyintelefon
pfizervakcina
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
tőzsde, grafikon, trend,