parkolóház sorompó
Deviza

Megy tovább a forint, távolodunk a 360-as eurótól

Portfolio
Nagy lendülettel kezdte az újévet a forint, aztán ahogy elromlott külföldön a piaci hangulat az új koronavírus-törzs miatti szaporodó lezárások hírére, úgy torpant meg a magyar fizetőeszköz is. Aztán kedden megint erőt gyűjtött és dél körül nagy lendülettel 360 alá jutott az árfolyam, aztán délután még tovább erősödött, egészen 359-ig. Ez kéthetes forintcsúcsot jelent. Furcsa kettősség ez, mert december 21-én az Egyesült Királysággal szembeni lezárások hangulatrontó hatására ugrott 360 fölé az euró, és azután süllyedt vissza ez alá, hogy a mai operatív törzs tájékoztatón bejelentették a magyar légtérzár feloldását a britekkel szemben.

Megy tovább a forint, távolodunk a 360-as eurótól

A kora esti kereskedésben újabb intenzív forinterősödési hullámot látunk, hiszen 360-ról mostanra 359 közelébe jutott az árfolyam. A dollár kurzusa 292,5-ig bukott.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

360 alatt járunk - Meddig erősödhet a forint?

Az imént már 359,6-ig esett az euró jegyzése a bankközi piacon, azaz új kétheti csúcsra ugrott a forint.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A kerek 360-os szint (amely pszichológiailag fontos szint) áttörésével megnyílt az út, hogy visszatesztelje az árfolyam a december 21-i kitörést, azaz 358 közelébe könnyen eshet az árfolyam.

Az alatt 354,5-355,5 között húzódik egy erősebb támasz zóna, amely megállíthatja a forint menetelését. Itt található ugyanis a 200 napos mozgóátlag és egy emelkedő trendvonal is.

Hirtelen megtáltosodott a forint és 360 alá bukott az euró

Délelőtt a borongós piaci hangulatban még átmenetileg 362-ig is visszagyengült a forint az euróval szemben, aztán délhez közeledve 361-ig erősödött, majd az utóbbi percekben nagy lendülettel átmenetileg 360 alá ugrott a magyar fizetőeszköz. Furcsa kettősség ez, mert december 21-én az Egyesült Királysággal szembeni lezárások hangulatrontó hatására ugrott 360 fölé az euró, és azután süllyedt vissza ez alá, hogy a mai operatív törzs tájékoztatón bejelentették a magyar légtérzár feloldását a britekkel szemben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint mellett ma a zloty és a korona is kb. 0,.2%-ot erősödött már az euróval szemben a tegnapi záróértékéhez képest, így nem lóg ki egyelőre felfelé a forint a régiós mezőnyből. A dollárral szembeni jegyzések 293 alá buktak és technikailag érik az a helyzet, hogy a dollár/forint árfolyam letörje a 290 körüli erős támasz szintjét (amennyiben a dollár továbbra is gyengélkedik és a forint mostani erősödési hulláma is kitart, akkor ez rövidesen bekövetkezhet).

Operatív törzs: friss döntéssel kezdi a tájékoztatót Kiss Róbert

Az Egyesült Királyságból ma éjféltől ismét jöhetnek a személyszállító repülőgépek, a leszállási tilalom már nem indokolt - közölte Kiss Róbert. Kedden újabb vakcinaszállítmány érkezett, ezzel együtt már összesen 79 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag van az országban - derült ki az operatív törzs mai tájékoztatójából.

Tovább a cikkhez

Megtorpant a forint az újabb teljes lezárások hírére

A robbanó angliai fertőzési esetszámok miatt hétfő este bejelentette a harmadik teljes lezárást Angliára Boris Johnson brit kormányfő, miközben a dél-afrikai mutáció még veszélyesebb, és hírek szerint több héttel kinyújtják majd a német lezárások fenntartását is, illetve az olaszoknál is folytatódik a lezárások és részleges oldások időszaka. Idehaza pedig Orbán Viktor hamarosan újra dönt a kijárási tilalomról.

Ebben a környezetben, amely a gazdasági kilátásokat megint rontja, tegnap jókora esést szenvedtek el az újév első kereskedési napján a tőzsdék és a hangulatomlás a forintot is megállította még azelőtt, hogy elérte volna az euróval szemben a kerek 360-as szintet. Azóta 360,7-ről kétszer is a gyengülés irányába fordult az árfolyam, ma délelőtt a 362-es szintet is megjárta a kereskedés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Amennyiben az utóbbi egy hónap relatív árfolyam-teljesítményét nézzük az euróval szemben, azt látjuk, hogy a forint a lengyel zlotyval együtt kicsit relatív alulteljesítő a régió többi devizájával szemben.

Ma befektetői szempontból fontosak lesznek a georgiai választások Amerikában, mert eldől, hogy republikánus irányítású lesz-e a Szenátus, ami korlátozza Joa Biden elnök gazdaságpolitikai és külpolitikai elképzeléseit, vagy a demokraták szerzik meg az irányítást és így végre tudja hajtani ambiciózus elképzeléseit, köztük a céges- és magánszemélyi adóemeléseket és klímapolitikai terveket az új elnök. Erről bővebben:

Az euró továbbra is kitartóan erős a dollárral szemben, 1,2250-1,23 között hullámzik az árfolyam, így a forint relatív erősebb szintjei mellett a dollár/forint árfolyam 295 alatt hullámzik a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

apafia
forint
GettyImages-1206147315
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint készpénz