Bika
Deviza

Csúnyán lefordult az új csúcsról a forint

Portfolio
Szerda után csütörtök délelőtt is hirtelen forinterősödés bontakozott ki a bankközi piacon, amelynek jegyében 356,5-ig ugrott átmenetileg az euróval, 290 közelébe a dollárral szemben. Előbbi 2,5 hetes, utóbbi csaknem 2,5 éves csúcs közeli szintet jelentett, de aztán éles fordulat következett és délutánra már 360, illetve 292,5 közelébe esett vissza a forint. Közben az éjjeli amerikai fejleményekre némi bizonytalanság látszik a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, így a dollár erősödni tudott.

A 360-as szint közelében a forint

A késő délutáni órákban tovább gyengül a forint, az euróval szemben már a 360-as szint közelébe ért az árfolyam.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Csúnyán lefordult az új csúcsról a forint

A délelőtt első felére jellemző újabb forintlendület megint gyorsan kifulladt és a korrekció is élesre sikeredett: a jegyzések 356,5-ről gyors ütemben 359 közelébe visszaugrottak az euróval szemben, most éppen 358,5 körül hullámzik a kereskedés. Ez a fordulat azzal párhuzamosan alakult ki, hogy az éjjeli amerikai fejleményekre (Kapitólium megrohamozása, amerikai kormányzati vezetők Trump elmozdításának lehetőségét mérlegelik még a hivatali idejének 13 napos lejárta előtt) a dollár újra erősödni tudott: az euróvaol szemben 1,2340 körülről 1,2250-ig. A dollár erősödése a bizonytalanságra, a kockázati kitettség mérséklésére utal és ez a többi régiós devizánál is gyegnülést hozott délelőtthöz képest. A dollár fordulata és a forint esése miatt a dollár/forint jegyzések a reggeli 290 körüli szintről kora délutánra 293 közelébe ugrottak, most 292,3 körül jár a kereskedés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Megint meglódult a forint, új csúcs közelében jár az euróval és dollárral szemben

Azzal, hogy a keddi választásokon a demokraták megnyerték az amerikai szenátus irányítási lehetőségét, Joe Biden elnök ambiciózus gazdaságélénkítési és külpolitikai tervei előtt alig lesznek akadályok. Ez jelentős kockázatvállalási étvágyat és dollárgyengülést gerjesztett szerdán a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon. Mindezt csak átmenetileg tudta fékezni az, hogy magyar idő szerint szerda este káosz uralkodott el a washingtoni törvényhozás épülete körül, hiszen betörtek a Trumpot támogató dühös tüntetők, zavargások voltak, többen meghaltak, de végül csütörtökön délelőtt ezzel együtt is hitelesítette a Kongresszus Biden elnökségét. Mivel a képviselőház eleve demokrata irányítású és most a szenátus is azzá vált, így ez a Biden-féle adóemelési, klímapolitikai elképzelések előtt megnyitja az utat, ez pedig nagyfokú költségvetési hiány felé mutat, erre a dollár tegnap közel hároméves mélypontra bukott az euróval szemben 1,2350-nél, miközben a részvénypiacokon nagy emelkedés bontakozott ki.

A kockázati étvágyat érdemben nem csorbították a washingtoni kaotikus jelenetek, amelyek akár oda is elvezethetnek, hogy Trumpot megfosztják elnöki jogkörétől éppen a mandátumának utolsó napjaiban. Mindenesetre január 20-tól egyébként is Biden lesz az elnök. A részvénypiacokon cüstörtök délelőtt is kitartott az optimista hangulat, a német DAX-index 14 ezer pont körül, azaz történelmi csúcsa közvetlen közelében hullámzik.

Ebben a környezetben a forint stabilan kezdte a csütörtöki napot 358,7 körül, aztán hirtelen 357,2-ig ugrott az euróval szemben. Tegnap innen fordult a gyengülés felé, egészen 359-ig.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A régiós devizák mezőnyét nézve nem lóg ki forint és a lengyel zlotynál is volt délelőtt egy újabb erősödési hullám, tehát nem egyedi, ami a forintnál történik.

Amennyiben technikai elemzési alapon nézzük az EURHUF-ot, akkor elmondhatjuk, hogy nincs még túladva (napos RSI 42-nél), és 2-3 egységnyire vagyunk komolyabb támaszoktól, tehát van még tér az erősödés felé. A 200 napos mozgóátlag 355,4-nél, az emelkedő trendvonal 355-nél húzódik. Ezek első körben nagy valószínűséggel megállíthatják a forint menetelését.

Figyelni kell a forint dollárral szembeni árfolyamára is, hiszen ott 290 alatt is járt a kereskedés tegnap és ma is ezen zóna körül jár. Amint már tegnap felhívtuk rá a figyelmet, benne van a pakliban, hogy letörik a 289körüli erős támasz zóna és akkor további jelentős tér nyílna meg a forint erősödése felé, ami visszahatna a forint euróval szembeni árfolyamára is.

Címlapkép forrása: Getty Images

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint készpénz