dollar_bankjegy
Deviza

Nőttek az amerikai kötvényhozamok, kilőtt a dollár

Portfolio
A dollár jelentős erősödést mutat hétfőn, amelynek az oka elsősorban az amerikai állampapírok hozamemelkedése és a demokrata kék hullám miatti várakozások. Az euró árfolyama eközben két hetes mélypontra csökkent.

Joe Biden demokrata elnök január 20-án veszi át a kormányzást az Egyesült Államokban, és mivel a demokraták rendkívül kiélezett versenyben megszerezték a többséget a szenátusban is, nincs akadálya annak, hogy Biden beígért több ezermilliárdos élénkítő csomagja átmenjen.

Az extra kiadások akár aggasztóak is lehetnének a befektetők számára a potenciálisan megugró infláció miatt, de az amerikai kötvényhozamok is támogatták a dollár erősödését az elmúlt hetekben. Inflációval korrigálva az amerikai 10 éves kötvényhozamok emelkedése meghaladja az európait, így a dollár iránti kereslet is megnőtt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

"Nem meglepő, hogy az amerikai reálhozamok gyorsulásra rábírta a befektetőket, hogy az infláció alapú szemlélet helyett átfogóbban vizsgálják a dollár piacát" - mondták a Reutersnek a Commerzbank elemzői.

A 10 éves hozam idén több mint 20 bázisponttal emelkedett és megközelítette az 1,2%-ot, ennek hatására a dollár erősödésbe kezdett, és egy havi csúcsot ért el a japán jennel szemben (104,2). A dollár árfolyama még így is 12%-kal elmarad a márciusi, három éves csúcshoz képest, de idén már több mint 1,3%-ot erősödött. A folyamat miatt a dollár szembeni shortállomány is jelentősen csökkent az elmúlt hetekben.

Címlapkép: Getty Images

GettyImages-1206147315
forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
forint készpénz