tőzsde, grafikon, trend,
Deviza

Ütést kapott a forint az MNB döntése után, miközben öthavi csúcsra ért a korona

Portfolio
A vártnak megfelelően szinten tartott MNB-kamatok után a jegybank 3 órási közleménye átmeneti kis gyengülést váltott ki a forintnál, aztán kora este volt egy hirtelen nagyobb gyengülési hullám 358,5-ről 359,5 közelébe, így fél százalékos esést mutat tegnap estéhez képest a forint. Közben régiós versenytársa, a cseh korona hasonló mértékű erősödést mutat öthavi csúcsra az euróval szemben, mivel ott a jegybankelnök idei kamatemelés(ek) esélyére célzott egy mai interjúban.

Amint a mai MNB-döntésről kiadott közlemény alapján megállapítottuk: a jegybank fokozott óvatosságát hangsúlyozta az átmenetileg 4% körülre emelkedő infláció és a koronavírus-válságból eredő rendkívüli bizonytalanságok mellett. Ezt jól jelzi, hogy 3,5-6% közötti idei GDP-növekedési előrejelzési sávot határoztak meg, ami nyilván az inflációs kockázatokra is visszahat és a felpörgő inflációt mindenképpen el szeretné kerülni a jegybank. Közben azonban tovább bővítette a Növekedési Kötvényprogramjának keretét az MNB, ez pedig a továbbra is nagyon laza monetáris kondíciók megtartását, illetve tovább lazítását küldi a piacoknak szignálként.

Mindezzel párhuzamosan a jegybank államkötvény vásárlási programja történelmi mélypont közelébe, 2,2%-ig süllyesztette a 10 éves magyar hozamot, ez pedig szintén gyengíti magyar eszközök vonzerejét, és így a forintot is nyomás alatt tartja.

Közben a cseh jegybank elnöke ma azt jelezte, hogy idén akár 1-2 kamatemelés is bekövetkezhet (és ők nem vesznek államkötvényeket), így a korona a 26-os szint közelébe ugrott az euróval szemben, ami öthavi csúcsot jelent.

A régión belül relatív vonzóbbá váló korona is szerepet játszhat a forint mai szenvedésében.

Az euróval szembeni jegyzések délután az MNB jelzéseire átmenetileg 358,5-ről 359-ig gyengült, aztán egy gyors visszaerősödés után kora este hirtelen 359,5 közelébe esett.

Ez arra utal, hogy a forint lendülete az elmúltnapokban elakadt a 356,5-357-es sávban, azaz még azelőtt, hogy tesztelni tudta volna az árfolyam a 200 napos mozgóátlagot és az emelkedő trendvonalat és most ismét gyengülő hullám indult el, a jegyzések 360 feletti tartományhoz közelítenek.

Jól látszik az alábbi grafikonon, ami az euróval szembeni relatív mozgást méri, hogy a forint gyengülőben van, a cseh korona pedig erősödik az utóbbi 1-2 napban.

Bár az alábbi ábrán nem szerepel relatív stabilitása miatt, de érdemes megemlékezni róla, hogy ma egy magyar lapban jelent meg interjú a horvát jegybankelnökkel, aki a 2023-as euró esélyeiről és a továbbiakban várható árfolyampolitikáról is beszélt:

A forint gyengülése és a dollár ami szintén gyengülése együtt nem okozott érdemi változást a dollár/forint jegyzésekben, azok kora este 295,5 körül hullámoztak a bankközi piacon.

Címlapkép forrása: Getty Images

frankfurt
koronavirus
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Korrekció vagy további szárnyalás?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
tőzsde, grafikon, trend,