tőzsde, grafikon, trend,
Deviza

A „láthatatlan kéz” továbbra is megtartja a forintot – Kedden dönt az MNB

Portfolio
Kereken két hete minden forintgyengülési hullám elhal egy nagyon szűk, mindössze 40 filléres sávban az euróval szemben kissé 360 alatt, amelyen belül csak egyetlen figyelemre méltó technikai szintet találunk, így mindenképpen furcsa, ami a bankközi forintpiacon történik. A keddi MNB kamatdöntés, illetve a hozzá társított jegybanki üzenetek talán kimozdítják majd ebből a szűk kereskedési sávból a forintot, igaz a ma közzétett elemzői felmérésünk nem vetít előre változást a kamatok terén.

Múlt héten már felhívtuk rá a figyelmet, hogy akkorra sorozatban már tizedik alkalommal akadt el a forint gyengülési hulláma a 359,2-359,6-os szűk sávban, de a furcsa jelenség azóta is tart: ma is volt rá példa, hiszen a reggeli forintesési hullám éppen ebben a tartományban fulladt ki.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Amint bekarikáztuk: az elmúlt két hétben a mai már a sokadik ilyen forintesési hullám volt, amely elakadt ebben a tartományban, igaz nagy visszaerősödést sem láttunk. Sőt, egy emelkedő rövid távú trendvonal is berajzolható, amely szerint egyre magasabb „aljakat” hagy az EURHUF, amikor lepattan a 359,2-359,6-os ellenállási zónáról. Ez inkább felfelé való kitörés esélyére utal ebből a szűk sávból, amibe beragadt a forint.

Ha jobban megnézzük, hogy miért akad el kissé a 360-as szint alatt az összes forintgyengülési hullám, nem igazán találunk rá magyarázatot. Persze belemagyarázható az, hogy itt húzódik a 100 napos mozgóátlag, ami felülről „fogja” a forintot (kék vonal), de jól láthatjuk, hogy korábban ez nem volt erős támasz, vagy ellenállás, amikor megközelítette az EURHUF. Inkább a december közepétől az év végéig bekövetkezett mozgásra húzott 50%-os Fibonacci-korrekciós szint lehet magyarázat a forint furcsán elakadó gyengülési hullámaira, de azt is láthatjuk, hogy rendszerint ezen szint fölé szúr az árfolyam, tehát ez sem tökéletes magyarázat.

Mindenesetre azt is láthatjuk, hogy ha a 360-as szint fölé ugrana az árfolyam, akkor rögtön beleütközne a csökkenő trendvonalba, ami most éppen 362 körül jár, de közben 361,2 körül egy vízszintes ellenállás is berajzolható. Lefelé az emelkedő trendvonal, illetve alatta a 356-nál járó 200 napos mozgóátlag tartja vissza egyelőre a forintot a nagyobb erősödési hullámtól.

A forint egyébként a régiós devizák mezőnyében is furcsán stabil volt az elmúlt két hétben éppen a fent jelzett ok miatt (elakadó gyengülési hullámok, de nagyobb erősödésre sem képes).

A fentiek miatt a forint a dollárral szemben is egy viszonylag szűk sávba ragadt lényegében egy hónapja: azóta a legtöbbet a 293-298 közötti tartományban láttuk az USDHUF-ot, azaz a 290-300 közötti sávon belül egy szűkebb sáv is kialakult.

Címlapkép forrása: Getty Images

mobil mobilbank netbank
érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
tizezer forint bankjegy