Jakab Ferenc virologus vedettseg
Deviza

Jakab Ferenc megmutatta, meddig maradhatunk védettek a koronavírussal szemben

Portfolio
Érdekes posztot osztott meg a Virológia Pécs Facebook-oldalán Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem tanára. Egy most megjelent tanulmányra hívja fel a figyelmet, amelyben részben válaszokat adnak a kutatók arra kérdésre, hogy mennyi ideig lehet valaki védett a koronavírussal szemben egy átvészelt fertőzés után.

Jakab Ferenc a poszt elején kiemelte, hogy a tanulmányban a semlegesítő antitestek szintje és változása alapján 5 csoportot állapítottak meg a kutatók. Egyben gyorsan hozzátette, hogy ők csak négyet ismernek, mert az 5. csoport inkább csak tudományos érdekességű.

A virológus a tanulmánnyal módszertanával kapcsolatban elmondta, hogy összesen 164 beteg mintáit vizsgálták a készítői több időpontban, az utolsó vizsgálat 6 hónappal (180 nap) a tünetek megjelenése után történt.

  • Az első csoportba (A) tartozó személyek nagyon alacsony (szinte negatív) semlegesítő antitest szintet mutattak már a betegség kezdetén is. Ez a vizsgálat betegek 12%-át érintette (19/164 beteg).
  • A második csoportba (B) tartozó betegeknél a betegség kezdetétől számított körülbelül 20 napig magas, majd nagyon gyorsan csökkenő semlegesítő antitest szintet mértek. Sok esetben 180 nappal a tünetek kezdetétől már nem volt kimutatható semlegesítő antitest szint. 27%-a (44/164) a betegeknek ebbe a csoportba tartozott.
  • A harmadik csoportba (C) pedig azok a személyeket sorolták, akik szintén magas semlegesítő antitest szintet produkáltak az első 2-3 hétben, de a csökkenés lassú volt és még 180 nap után is volt egyértelműen mérhető semlegesítő antitest szint. A betegeknek 29%-nál (52/164) írták le ezt a jelenséget.
  • A negyedik csoport a „legszerencsésebbek”, hiszen náluk a betegség kezdetétől számított 6 hónap múlva is magas semlegesítő antitest szintet mértek. A legtöbb beteg, 32% (52/164) tartozott ebbe a vizsgálati csoportba és ők zömmel súlyosabb klinikai tünetekkel vészelték át a fertőzést.

Nagyon fontos, hogy a sejtes immunitás alapját képező T-sejt válasz, minden csoportban hasonlóan magas volt – hangsúlyozta a Facebook-bejegyzésben Jakab Ferenc. Ezt követően pedig a legfontosabb tanulságokkal folytatta, amelyek a következők voltak:

  1. A semlegesítő antitestek szintje nagyon eltérő lehet a COVID-19 betegségből felépült betegek estében. Minden esetben ezt csak egyéni szinten lehet mérni.
  2. 61%-ban az átvészelt fertőzötteknek a tünetek kezdete utáni 180. napon is van „elégséges” semlegesítő antitest szintjük, tehát rendelkeznek valamilyen szintű védettséggel.
  3. A semlegesítő antitestek szintje és változása nagyban függ a betegség átvészelésekor megjelenő klinikai tünetek súlyosságától. Súlyosabb betegség esetén magasabb antitest szint alakult ki, ami hosszabb ideig fenn is maradt a szervezetben.
  4. Mivel az átvészelt betegek legalább 39%-nál alacsony (vagy teljesen negatív) a semlegesítő antitest szint, így nagyon fontos a járványügyi intézkedések folyamatos betartása (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).
  5. A hosszabb távú, tartós immunitás elérése érdekében nagyon fontos az oltás felvétele és az átoltott lakosság arányának emelése.

Jakab Ferenc az általa megjelentetett posztban zárásként egy ábrát is megosztott a jobb szemléltetés érdekében:

jakab ferenc virologus
A Virológia Pécs Facebook-oldalán megosztott szemléletes ábra.

Címlapkép forrása: MTI/Sóki Tamás

eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tőzsde, grafikon, trend,