forintdevizaárfolyam
Deviza

Még tovább erősödött a forint, de miért? - Összeszedtük a lényeget

Portfolio
A forint pénteken újabb fél százalékkal 362,5 körülig erősödött az euróval szemben, így a keddi MNB-döntés óta már mintegy 4 egységgel jutott közelebb a 360-as szinthez. Úgy látjuk, hogy a napokban kibontakozott forinterősödésben több fundamentális és technikai tényező játszhat fontos szerepet.

Gyorsuló erősödést mutatott a pénteki kereskedésben a forint, kora este már 362,5 körül járt a kereskedés, ami március 1. óta a legerősebb forintot jelenti.

huf15perc210326

Meglátásunk szerint az alábbi főbb tényezők állhattak az elmúlt egy hét egyre látványosabb forinterősödése mögött:

  • A forint múlt csütörtökre megközelítette az eddigi történelmi mélypontját (369,2-nél járt az árfolyam), ami után egyes piaci szereplők óvatosabbá válhattak, hogy van-e még elsőre kellő momentum az árfolyamban felfelé (+jött a hétvége), így óvatossági jelleggel zárhattak forint elleni short pozíciókat, illetve az exportőrök is jó szintnek tarthatták 369 körül eladni az eurót.
  • A fentiek már múlt péntektől megindították a forint erősödését, ami aztán hétfőn azért folytatódott, mert az MNB keddi döntése előtt szintén az óvatossági motívumok dominálhattak. Aztán az MNB üzeneteiben nem volt igazán meglepő, illetve valódi újdonság sem (magasabb lesz az infláció, de csak átmenetileg, ezért nem lépünk, de készek vagyunk rá, ha szükséges), de 366-367 körül új short pozíciókat felvenni kockázatos dolog sokaknak (hiszen 2-3 egységet lehet elsőre potenciálisan nyerni, viszont többet lehet bukni, ha erősödik a forint). Így az exportőrök euróeladása és a korábban megindult shortzáró hullám folytatódása az egyébként kedvező külpiaci hangulatban folytatódott és ez tovább erősítette a forintot.
  • Az, hogy egyre határozottabban kommunikálta pénteken a magyar kormány a gazdasági nyitási terveket (igaz valójában csendben még 2 héttel kinyújtotta a március 29-ig meghosszabbított korlátozó intézkedéseket, amiket eredetileg csak március 8-tól 22-ig vezetett be), és az, hogy az oltások várható valóban drasztikus felfutásával egyre jobban látszik a nyitás realitása április-májustól, szintén erősíthette a forintot. A forinterősödésben olyan relatív devizapiaci stratégiák is közre játszhattak, hogy egyre jobban elszakad az uniós mezőnytől felfelé Magyarország az átoltottságban, ezért hetekben mérhetően hamarabb tud majd nyitni és így a gazdasága hamarabb tud majd talpra állni, ezt pedig igyekezhetnek egyesek megjátszani a devizapiacon (akár a zloty ellenében, amely egyelőre nem szerzett be az unióson kívül más vakcinát, így elhúzódó nyitással néz szembe).

Arról, hogy most a forint erősödése mellet milyen technikai szinteket érdemes figyelni, ma délutáni másik cikkünkben már írtunk.

eurhufdunapi210326

A forint erősödése és a dollár tegnap óta megálló erősödése együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések is 310 alatt tudtak maradni, 307,5-ig süllyedtek péntek kora estére a bankközi piacon.

usdhufdu210326

Címlapkép forrása: Getty Images

eiffel torony franciaország
amerikai kongresszus capitolium sötétség
mercedes-benz eqb nyitó
dollar penz bankjegy 100
szlávik koronavírus oltás vakcina
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus

Alapblog Soha ilyen jókedv!

Ilyet még nem látott a világ, az Egyesült Államokban olyan ütemben oltanak, hogy a vállalatok beszerzési menedzserei...

Kasza Elliott-tal Tesla

Tegnap élesedett a pár napja berakott eladási megbízásom 780-on, rögtön nyitás után. Majdnem elérte a csatornatetőt...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Minden, amit a kezdéshez tudni érdemes.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Felvigyázó /Junior felvigyázó

Elemző/Junior elemző

Elemző/Junior elemző
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
tőzsde, grafikon, trend,