kurali_zoltán_ákk
Deviza

Több kincstárjegyet bocsáthat ki a magyar adósságkezelő a magasabb deficitcél miatt

Portfolio
A 6,5%-ról 7,5%-ra emelt idei GDP-arányos államháztartási hiánycélt két forrásból tervezzük finanszírozni: egyrészt olyan pénzekből, amelyekkel eddig nem számoltunk (uniós helyreállítási keret), másrészt a diszkontkincstárjegyek megnövelt kibocsátásával – mondta az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Reutersnek csütörtökön délután. Kurali Zoltán hangsúlyozta, hogy az ÁKK-nak nincs szándéka a hosszabb futamidejű kötvények megemelkedő kibocsátásával finanszírozni a magasabb hiányt, és továbbra sem terveznek idénre devizakötvény-kibocsátást, de egy jüankötvény kibocsátást nem zár ki, azonban jelenleg ezen sem dolgoznak.

A hírügynökségnek adott interjú fontosabb üzenetei saját kiegészítéseinkkel:

  • Varga Mihály pénzügyminiszter március végén jelentette be, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának elhúzódó hatásai miatt 6,5%-ról 7,5%-ra emeli az idei deficitcélt a kormány, és a többlet finanszírozási igényt két forrásból gondolja előteremteni az ÁKK, a módosított finanszírozási tervvel még április során előállnak majd.
  • Egyrészt azt mondta Kurali Zoltán, hogy a piac felől több olyan jelzést is kaptak, hogy az ÁKK 633 milliárdos idei diszkontkincstárjegy-kibocsátási terve túl alacsony, így tehát több kibocsátást is fel tudna szívni a piac, de csak mérsékelten emelnék a kibocsátás, ahogy arra a piaci igények mutatkoznak. Azt is jelezte, hogy a kötvények felé nem akarnak elmozdulni most a kibocsátás fokozásával.
  • Másrészt az uniós Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (RRF) várható pénzekkel eddig nem számolt az adósságkezelő, mint a deficitet potenciálisan finanszírozó tétel. (Amint az összes tagállam ratifikálja az uniós saját forrás rendeletet, utána megindul az RRF-fel összefüggő uniós kötvények kibocsátása és a terv szerint az első 13%-os előleget, ami kb. 750 milliárd forint, még a nyári-őszi hónapokban megkaphatja a magyar állam. A tegnapi állás szerint eddig 17 tagállam ratifikálta a saját forrás rendeletet, Magyarország nincs köztük, a parlament még nem is tárgyalt róla. Németországban pedig az alkotmánybíróság blokkolta két héttel ezelőtt, hogy a parlament mindkét háza által már elfogadott törvényt az államfő aláírja, ott tehát várjuk az alkotmánybíróság ítéletét.)
  • Az adósságkezelő továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az államadóságon belüli devizaarány 20% alatt maradjon, ezért a tavaly novemberben történt 2,5 milliárd eurónyi előfinanszírozásra is tekintettel nem tervez idénre devizakötvény kibocsátását. Azt azonban nem zárja ki Kurali, hogy egy jüankötvényt majd piacra dobnak, de jelenleg ennek megvalósításán sem dolgoznak.
  • Rámutatott: amiatt növelték tavaly az államadósság átlagos hátralévő futamidejét 1,3 évvel, és azért finanszíroztak előre idén lejáró tételeket, mert számítottak az amerikai állampapírhozamok emelkedésére, de elismerte, hogy a hozamemelkedés mértéke és a volatilitás azért meglepő volt számukra. Azt is jelezte, hogy rövid távon jelentős a korreláció az amerikai és magyar hozamok között és várható még, hogy tovább emelkednek világszerte a hosszabb kötvényhozamok és így még meredekebbé válik a hozamgörbe.
  • Érdemes megjegyezni, hogy a magyar állam jövő héten, a Föld napján tervez kibocsátani egy 30 éves futamidejű zöld kötvényt forintban, az MNB pedig hétfőn jelezte, hogy venni akar ebből a papírból a jelentős kötvényvásárlási programja keretében.

Címlapkép forrása: Portfolio

frankfurt
görög santorini getty stock
Procida Olaszország sziget
mcdonalds gyorsétterem
london_shutter-20170512
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megnézzük hogy épül fel, és miként kell értelmezni az általa mutatott értékeket.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Üzleti modellező

Üzleti modellező

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
pf_forint_10000_768x434px_getty-20200823