pénz, euró
Deviza

Megtáltosodott a forint, 300 alá bukott a dollár árfolyama

Portfolio
Jó a részvénypiaci hangulat Európában és a gazdasági újranyitás újabb lépése jött ma el Magyarországon (nevelési-oktatási intézmények egy része nyitása), a héten pedig a teraszok is megnyithatnak, mindez pedig gyorsabb gazdasági talpraállásként relatív előnyt jelenthet a régióban, mégis folytatódott reggel a forint gyengélkedése az euróval szemben. Igaz, közben az euró is erősödik a járványkezelés haladása mellett, így a dollárral szemben másfél hónap után újra átlépték felfelé a jegyzések az 1,20-as kulcsszintet. Aztán a délelőtt második felében egyszercsak erőre kapott a forint különösebb hír nélkül és az euróval szembeni jegyzések a 360 közeli szintre süllyedtek.

Megtáltosodott a forint, 300 alá bukott a dollár árfolyama

Folytatódott az elmúlt órákban az euró erősödése a dollárral szemben, már fél százalékos napi plusznál járunk 1,2050-nél, így újabb másfél havi eurócsúcsról beszélhetünk.

A dollár gyengülése rendszerint kedvezőbb megítélés alá helyezi a feltörekvő piaci devizákat (az amerikai szereplőknél) és feltehetően ez játszik szerepet abban, hogy a forint a reggeli gyengélkedés után megtáltosodott és 362 közeléből 360 közelébe ugrott kora délutánra az euróval szemben. A jegyzések 360,2-ig estek, mostanra 360,6-ig emelkedtek vissza.

A cseh koronát összességében nem viselték meg azok a hétvégi fejlemények, hogy a csehek kémkedés és egyéb vádak alapján szombaton kiutasítottak 18 orosz diplomatát az országból, amelyre válaszul az oroszokok 20 cseh diplomatát utasítottak ki. A korona reggel 0,1%-os gyengülést mutatott az euróval szemben, most stabilan a múlt pénteki szinten látjuk 25,9-nél az euróval szemben.

A forint menetelése és a dollár gyengülése együtt a reggel még 302,5 körül is megforduló dollár/forint árfolyamot kora délutánra 299 közelébe süllyesztette, azaz annak a kereskedési sávnak a felső széléig, amely korábban hónapokig meghatározta a devizakereszt mozgását. Ez most egyelőre erős támaszként működik.

Továbbra sem tud talpra állni a forint, 362 felé araszol az euró

Összességében jó hangulatban indult a hét az európai tőzsdéken, és közben halad az oltási program Európában is, az uniós népesség kb. 18%-a van elsőre beoltva, itthon pedig 33%-a. Mindez a relatív magyar előny és az általa előrevetített gyorsabb gazdasági nyitás nem tükröződik a forint árfolyamában, igaz közben hozzá kell tenni, hogy az euró is ma reggel másfél havi csúcsra ért a dollárral szemben 1,2020-nál.

Az erősebb euróval szemben tehát gyengül a forint, amelyet a héten nem igazán mozgatnak majd magyar makroadatok (mert nem lesznek). Az euró jegyzései hétfő délelőtt 361,7-ig emelkedtek, azaz kéthetes mélypontra bukott a magyar fizetőeszköz.

Az április közepéig tartó forint menetelés után a jelek szerint újabb gyengülő hullám indult, amelyben a 362,7-es szintre kell majd először figyelni, ami egy vízszintes ellenállás, illetve az áprilisi forinterősödési hullám 50%-os Fibonacci korrekciós szintje. Felette a 364,3-365,2 közötti tartomány lehet a következő ellenállás.

A feszültebb orosz-amerikai viszony miatt a rubel ma reggel 1%-ot esett az euróval szemben, a többieknél nincs nagyobb mozgás, a tendenciákat tekintve pedig az látszik, hogy az utóbbi két hétben a forint a gyengébben teljesítők között van.

A dollár gyengülése és a forint euróval szembeni gyengülése együtt azt eredményezte, hogy a dollár/forint jegyzések a hajnali 302,6-ról 2 egységet süllyedtek már és közelítik a kerek 300-as szintet. Amint láthatjuk: 299-nél erős támasz szint húzódik, alatta pedig 296 körül jár jelenleg a hosszú távú csökkenő trendvonal.

Címlapkép forrása: Getty Images

who egészségügyi világszervezet
taser x2 sokkoló
pfizer vakcina koronavírus járvány oltás
boris johnson brexit

Kiszámoló Itt a Lidl Plus

Külföldön már tavaly bevezetésre került a Lidl Plus, a Lidl kedvezményeket és kuponokat kínáló szolgáltatása....

Alapblog Tőzsde, a mentorunk

Archívumunkból (2019): A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial & Corporate IT 2021
2021-06-08
FM & Hybrid Office 2021
2021-06-09
Hitelezés 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Lakossági kockázatkezelési szakértő

Lakossági kockázatkezelési szakértő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
mnb