forint
Deviza

Kilenc havi csúcson ragadt éjszakára a forint, fontos szinteket vitt át

Portfolio
Határozott erősödéssel kezdte a hetet a forint annak hírére, hogy a Magyar Nemzeti Bank már a júniusi ülésén alapkamatot emelhet az erősödő inflációs kockázatok hatására. Virág Barnabás jegybanki alelnök azt mondta, hogy új fejezet kezdődik júniustól a monetáris politikában és megelőző jellegű monetáris szigorítást is mérlegelni kell az eszközvásárlási program fenntartása mellett, így ezek az üzenetek még meggyőzőbbé tették, amire már pénteken felhívtuk a figyelmet, miszerint letört a forint 3 éve kezdődött gyengülő trendje. A forint az euróval szemben 351,5-ig, a dollárral szemben 289-ig ugrott, előbbi kilenchavi, utóbbi közel kétéves csúcsot jelent és mivel fontos technikai szintek törtek meg, így ez további forinterősödés lehetőségére utal.

Kilenc havi csúcson ragadt éjszakára a forint

Az esti kereskedés során kicsit még tovább erősödött a forint az euróval és a dollárral szemben, így éjszakára rendre 351,5-ig, illetve 289-ig jutott a bankközi piacon. Előbbi kilenchavi, utóbbi közel kétéves forintcsúcsot jelent és mivel az euróval szemben egyértelműen letört a 3 éves gyengülő trendvonal (már pénteken megtörtént ez, ma csak megerősítést nyert), a dollárral szemben pedig letörni látszik a 289-299-es kereskedési sáv, így mindez technikai elemzési alapon további forinterősödés felé mutat a következő napokban. Pár nap alatt ekkora és ilyen hirtelen erősödés esetén benne persze van a pakliban a megállás, visszakorrekció (forintgyengülés).

Ismét erősödés

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az átmeneti délutáni visszapattanás után az EURHUF ismét délnek vette az irányt: a forint majdnem 1%-ot erősödve 351,8-on áll az euróval szemben, a dollár szemben ismét 290 alatt, 289,6-on áll a jegyzés délután. A cseh korona a tegnapi szint környékén áll, a zloty 0,2%-ot gyengült.

Mintaszerű visszapattanás, ez állította meg elsőre a forint menetelését

Az MNB-alelnök kamatemelést sugalló szavaira reggel 8-tól erősödni kezdett a forint és ez a dollárral szemben egészen odáig tartott, amíg el nem érték a jegyzések a 289,1-es támasz zónát, ahol feltehetően záródtak bizonyos forint vételi pozíciók és kinyíltak dollárvételi (forint eladási) pozíciók. Mindez pedig mintaszerű felpattanást okozott mind az USD/HUF, mind az EURHUF árfolyamban (előbbiben 290,4-ig, utóbbiban 352-ről 353,4-ig).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Most bő egy egységgel magasabban hullámzik mindkét árfolyam, de mivel fundamentális hátterű a mai erősödés, így benne van a pakliban, hogy ez a technikai jellegű forint visszagyengülés kifullad és további erősödés bontakozik ki (főleg akkor, ha elesne az USD/HUF-ban a 289,1-es támasz, mert akkor a berajzolt Fibonacci korrekciós szuintek közül a 61,8%-os szint tesztelése jönne szóbal, ami 282,8-nál húzódik. Bővebb technikai elemzésünk ebben a külön cikkben érhető el.

Leszakadt a forint! Meddig erősödhet még?

Nagyot erősödött a forint az utóbbi hetekben, a mozgás az elmúlt napokban gyorsult be, ami mögött részben az áll, hogy a befektetők elkezdték árazni az MNB esetleges kamatemelését, a várható jegybanki szigorításról beszélt nemrég Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is. De mi várható most a forintnál a következő hetekben? Meddig erősödhet még a magyar fizetőeszköz? Ezt vizsgáltuk meg közelebbről.

Tovább a cikkhez

Megállt a lendület

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A délelőtti órákban látott heves erősödés megakadt, a forint némileg visszagyengült az euróval szemben: 352,5-ös szinten áll az euró-forint jegyzés, ami 0,7%-os forinterősödést jelent napon belül. Ez délelőtt az 1%-ot is megközelítette. A dollárért 289 forint 80 fillért kell adni, itt nem látunk elakadást, a forint 0,9%-ot erősödött a dollárral szemben.

Az euróval szembeni mérsékelt visszagyengülést az euró relatív erősödése okozza: a dollár 0,14%-ot, a régiós devizák közül a zloty és a cseh korona 0,3%-ot veszített értékéből ma az euróval szemben, az euró ugyanis erősödést produkált az előző egy órában.

352 alatt

Immár majdnem 1%-ot erősödve a 352-es szintet is átvitte a forint az euróval szemben, 351 forint 90 fillérbe kerül most egy euró. A dollár jegyzése 289,7-en áll.

Négy havi csúcson a dollárral szemben

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint árfolyama az iménti percekben átvitte a 290-es technikai szintet, ezzel 4 havi csúcsra erősödött a dollárral szemben. Közel 0,9%-os erősödéssel 289,9-es szinten áll most az USDHUF. Az euróval szemben is lendületet kapott az erősödés,

352-es szinten van a jegyzés.

Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke reggel a Reutersnek azt mondta, hogy az MNB mérlegeli a kamatemelés lehetőségét: júniusban akár az alapkamat felemelése is indokolt lehet a túlzott infláció elkerülése érdekében, ahogy a gazdaság felszabadul a koronavírus miatti korlátozások alól.

Szavaiból az következik, hogy a jegybank az egyhetes betéti kamat szintjére emelné az alapkamatot, ami így tisztább helyzetet eredményezne. Ezzel a rövid kamatokat a jegybank némileg emelkedni hagyná, ami támogatná a forint erősödését, az eszközvásárlási programot viszont megtartaná, ezzel leszorítva a hosszú kamatokat és alacsonyan tartva a kötvényhozamokat.

Magyarországon a magas infláció miatt jelentősen alacsony reálkamat volt, ez pedig akár forintgyengülést is hozhatott volna, amelyet az MNB a ma reggeli Virág-nyilatkozattal látványosan megelőzött. A forint reggel óta erősödik, messze felülteljesítve a régiós devizákat.

Kitart az erősödés, fontos szinten a forint a dollárral szemben

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Kitart a forinterősödés az euróval szemben, az euró/forint jegyzése 352,3 alá került, Virág Barnabás MNB-alelnök reggeli szavai óta dinamikusan erősödik, jelenleg 0,8% az erősödés a tegnapi szinthez képest.

A dollárral szemben is jelentős, 0,8%-os erősödést látunk, de ott némileg megfogta a forintot a 290-es technikai szint. Ha azonban az euróval szemben kitart az erősödés, alighanem csak idő kérdése, hogy az USDHUF jegyzése 290 alá kerüljön.

A lengyel zloty és cseh korona továbbra is 0,1% körüli gyengülést mutatnak az euróval szemben, míg az euró/dollár jegyzés 1,21-es szinten alig mozgott tegnap óta.

Nincs megállás

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint jelenleg a dollárral szemben 5 havi csúcson áll, 290,37 az USDHUF-jegyzés. Az euróval szemben is további erősödés látható, tartósan 353 alatt van a jegyzés, most épp 0,7%-ot erősödve 352,5-re jött le az EURHUF.

Tovább erősödött, a 353-at is átvitte

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Újabb fontos szintet vitt át a forint árfolyama, 353 alá erősödött az euróval szemben délelőtt,ezzel a decemberi szint alá került és tavaly augusztus 26. óta nem látott csúcson van a forint árfolyama. A magyar fizetőeszköz jelenleg 0,6%-os erősödést mutat az euróval, 0,5%-os erősödést a dollárral szemben. Utóbbi jegyzése 291 alá került. A régiós devizák eközben továbbra is enyhe gyengülést mutatnak az euróval szemben.

Még egyértelműbb, hogy megtört a forint 3 éve tartó gyengülési trendje

Megtört a forint 3 éve tartó gyengülési trendje, hívtuk fel pénteken egész nap a figyelmet arra, hogy a jegyzések a 356-os szint alá süllyedtek a bankközi piacon, és egy külön cikkben azt a három főbb okot is összefoglaltuk, hogy mi hajtotta a forintot. Amint rámutattunk: a gazdaság gyors kilábalásával járó inflációs kockázatok lényeges tényezők voltak ebben, illetve az, hogy a piac elkezdte árazni az MNB monetáris szigorítását és éppen ezt az alkalmazkodási kényszert jelezte ma reggeli nyilatkozatában az MNB alelnöke. Ezzel kvázi még inkább megerősítette, hogy letört a 356-nál húzódó trendvonal, azaz megtört a forint gyengülési hulláma. Egyelőre a 353,3-nél húzódó támasz még nem tört le, de könnyen előfordulhat, hiszen amint megírtuk: a mai jelzések (kényszerű) monetáris politikai fordulatot jeleznek egy egyébként kitartóan nagyon laza költségvetési politika mellett. Arra, hogy a fiskális és a monetáris politika közül valamelyiknek előbb-utóbb le kell vennie a lábát a gázpedálról, különben a kanyarban előzési kísérletből fejre állás is lehet, éppen ma reggeli vélemény cikkében hívta fel a figyelmet a Portfolio hasábjain Virovácz Péter, az ING elemzője.

354 felett

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint a 353,4-es reggeli csúcsáról némileg visszagyengült, jelenleg 324 forint 20 fillért ér egy euró. Ez 0,25%-os erősödés napon belül, ami a reggeli percekben 0,4% is volt. A régiós devizák továbbra is minimális gyengülést mutatnak az euróval szemben.

Tovább erősödik

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint Virág Barnabás MNB-alelnök reggeli szavai után további ütemes erősödést mutat. A jegyzés 354 alá került, a jelenlegi percekben 0,4%-ot erősödve 353,7-re erősödött az euróval szemben.

Idei csúcsára ugrott a forint az MNB jelzésére

Erősödéssel kezdi a hetet a forint, az euróval szemben 0,3%-os az erősödés, a 354-es jegyzést közelíti az árfolyam felülről. A dollárral szemben 0,2%-ot erősödött a magyar fizetőeszköz, 291,7-es szinten áll az USD/HUF jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ezzel a forint felülteljesít a régióban: a cseh korona és a lengyel zloty egyaránt gyengült az euróval szemben, bár a gyengülés nem számottevő, 0,1% alatti.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Az euró-dollár jegyzésben nincs nagy mozgás, a dollár kissé erősödött az euróval szemben, 1,21-en áll a jegyzés. A forint mozgását egyrészt technikai okok mozgatják (az erősödésre már voltak jelek pénteken), másrészt Virág Barnabás jegybank-alelnök szavai is mozgathatják a magyar devizát.

Pénteki cikkünkben is írtuk, hogy a forint erősödése mögött az egyik fő az, hogy a gazdaság újranyitásával meglóduló infláció miatt azt árazzák a piacok, hogy mindez alkalmazkodást vált ki az MNB-ből és a határidős kamatok már 25-50 bázispontos kamatemelést áraztak 6-9-havi időtávra. Ezt az alkalmazkodási kényszert gyakorlatilag ma Virág Barnabás megerősítette. 

Címlapkép: Getty Images

Kamatemelésről beszél az MNB, erősödik a forint!

A Magyar Nemzeti Bank egyes vészhelyzeti eszközeit gyorsan kivezetheti a monetáris politikából, és az inflációs kockázatok növekedése miatt fel kell készülni az alapkamat emelésére - nyilatkozta a Reutersnek Virág Barnabás. Az MNB-alelnök szavai elmozdulást sejtetne a szigorúbb monetáris politika és a kamatemelés irányába. A bejelentésekre a forint erősödni kezdett és idei csúcsára szökött az euróval szemben.

Tovább a cikkhez

Háromhavi csúcson a forint, de mi hajtja?

A forint a pénteki határozott erősödéssel háromhavi csúcsra ért 355 közelében az euróval szemben és ezzel meggyőzően letörte azt a hároméves forintgyengülési trendvonalat, ami 356-nál húzódik. Röviden összeszedtük a három főbb okot, ami a forintot mostanában hajtja.

Tovább a cikkhez
forint191231
árfolyam kijelző monitor bank
európai bizottság brüsszel eu európai unió
orbán viktor semjén zsolt parlament
búza
GettyImages-1211246429 (10)
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos tippek, trükkök, használati gyorstalpaló
Online előadás
Hol fordul az árfolyam, vételi, eladási zónák, piaci aktualitások.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
forint191231