forint
Deviza

Kilenc havi csúcson ragadt éjszakára a forint, fontos szinteket vitt át

Portfolio
Határozott erősödéssel kezdte a hetet a forint annak hírére, hogy a Magyar Nemzeti Bank már a júniusi ülésén alapkamatot emelhet az erősödő inflációs kockázatok hatására. Virág Barnabás jegybanki alelnök azt mondta, hogy új fejezet kezdődik júniustól a monetáris politikában és megelőző jellegű monetáris szigorítást is mérlegelni kell az eszközvásárlási program fenntartása mellett, így ezek az üzenetek még meggyőzőbbé tették, amire már pénteken felhívtuk a figyelmet, miszerint letört a forint 3 éve kezdődött gyengülő trendje. A forint az euróval szemben 351,5-ig, a dollárral szemben 289-ig ugrott, előbbi kilenchavi, utóbbi közel kétéves csúcsot jelent és mivel fontos technikai szintek törtek meg, így ez további forinterősödés lehetőségére utal.

Kilenc havi csúcson ragadt éjszakára a forint

Az esti kereskedés során kicsit még tovább erősödött a forint az euróval és a dollárral szemben, így éjszakára rendre 351,5-ig, illetve 289-ig jutott a bankközi piacon. Előbbi kilenchavi, utóbbi közel kétéves forintcsúcsot jelent és mivel az euróval szemben egyértelműen letört a 3 éves gyengülő trendvonal (már pénteken megtörtént ez, ma csak megerősítést nyert), a dollárral szemben pedig letörni látszik a 289-299-es kereskedési sáv, így mindez technikai elemzési alapon további forinterősödés felé mutat a következő napokban. Pár nap alatt ekkora és ilyen hirtelen erősödés esetén benne persze van a pakliban a megállás, visszakorrekció (forintgyengülés).

Ismét erősödés

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az átmeneti délutáni visszapattanás után az EURHUF ismét délnek vette az irányt: a forint majdnem 1%-ot erősödve 351,8-on áll az euróval szemben, a dollár szemben ismét 290 alatt, 289,6-on áll a jegyzés délután. A cseh korona a tegnapi szint környékén áll, a zloty 0,2%-ot gyengült.

Mintaszerű visszapattanás, ez állította meg elsőre a forint menetelését

Az MNB-alelnök kamatemelést sugalló szavaira reggel 8-tól erősödni kezdett a forint és ez a dollárral szemben egészen odáig tartott, amíg el nem érték a jegyzések a 289,1-es támasz zónát, ahol feltehetően záródtak bizonyos forint vételi pozíciók és kinyíltak dollárvételi (forint eladási) pozíciók. Mindez pedig mintaszerű felpattanást okozott mind az USD/HUF, mind az EURHUF árfolyamban (előbbiben 290,4-ig, utóbbiban 352-ről 353,4-ig).

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Most bő egy egységgel magasabban hullámzik mindkét árfolyam, de mivel fundamentális hátterű a mai erősödés, így benne van a pakliban, hogy ez a technikai jellegű forint visszagyengülés kifullad és további erősödés bontakozik ki (főleg akkor, ha elesne az USD/HUF-ban a 289,1-es támasz, mert akkor a berajzolt Fibonacci korrekciós szuintek közül a 61,8%-os szint tesztelése jönne szóbal, ami 282,8-nál húzódik. Bővebb technikai elemzésünk ebben a külön cikkben érhető el.

Leszakadt a forint! Meddig erősödhet még?

Nagyot erősödött a forint az utóbbi hetekben, a mozgás az elmúlt napokban gyorsult be, ami mögött részben az áll, hogy a befektetők elkezdték árazni az MNB esetleges kamatemelését, a várható jegybanki szigorításról beszélt nemrég Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is. De mi várható most a forintnál a következő hetekben? Meddig erősödhet még a magyar fizetőeszköz? Ezt vizsgáltuk meg közelebbről.

Tovább a cikkhez

Megállt a lendület

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A délelőtti órákban látott heves erősödés megakadt, a forint némileg visszagyengült az euróval szemben: 352,5-ös szinten áll az euró-forint jegyzés, ami 0,7%-os forinterősödést jelent napon belül. Ez délelőtt az 1%-ot is megközelítette. A dollárért 289 forint 80 fillért kell adni, itt nem látunk elakadást, a forint 0,9%-ot erősödött a dollárral szemben.

Az euróval szembeni mérsékelt visszagyengülést az euró relatív erősödése okozza: a dollár 0,14%-ot, a régiós devizák közül a zloty és a cseh korona 0,3%-ot veszített értékéből ma az euróval szemben, az euró ugyanis erősödést produkált az előző egy órában.

352 alatt

Immár majdnem 1%-ot erősödve a 352-es szintet is átvitte a forint az euróval szemben, 351 forint 90 fillérbe kerül most egy euró. A dollár jegyzése 289,7-en áll.

Négy havi csúcson a dollárral szemben

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint árfolyama az iménti percekben átvitte a 290-es technikai szintet, ezzel 4 havi csúcsra erősödött a dollárral szemben. Közel 0,9%-os erősödéssel 289,9-es szinten áll most az USDHUF. Az euróval szemben is lendületet kapott az erősödés,

352-es szinten van a jegyzés.

Virág Barnabás, a jegybank monetáris politikáért felelős alelnöke reggel a Reutersnek azt mondta, hogy az MNB mérlegeli a kamatemelés lehetőségét: júniusban akár az alapkamat felemelése is indokolt lehet a túlzott infláció elkerülése érdekében, ahogy a gazdaság felszabadul a koronavírus miatti korlátozások alól.

Szavaiból az következik, hogy a jegybank az egyhetes betéti kamat szintjére emelné az alapkamatot, ami így tisztább helyzetet eredményezne. Ezzel a rövid kamatokat a jegybank némileg emelkedni hagyná, ami támogatná a forint erősödését, az eszközvásárlási programot viszont megtartaná, ezzel leszorítva a hosszú kamatokat és alacsonyan tartva a kötvényhozamokat.

Magyarországon a magas infláció miatt jelentősen alacsony reálkamat volt, ez pedig akár forintgyengülést is hozhatott volna, amelyet az MNB a ma reggeli Virág-nyilatkozattal látványosan megelőzött. A forint reggel óta erősödik, messze felülteljesítve a régiós devizákat.

Kitart az erősödés, fontos szinten a forint a dollárral szemben

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Kitart a forinterősödés az euróval szemben, az euró/forint jegyzése 352,3 alá került, Virág Barnabás MNB-alelnök reggeli szavai óta dinamikusan erősödik, jelenleg 0,8% az erősödés a tegnapi szinthez képest.

A dollárral szemben is jelentős, 0,8%-os erősödést látunk, de ott némileg megfogta a forintot a 290-es technikai szint. Ha azonban az euróval szemben kitart az erősödés, alighanem csak idő kérdése, hogy az USDHUF jegyzése 290 alá kerüljön.

A lengyel zloty és cseh korona továbbra is 0,1% körüli gyengülést mutatnak az euróval szemben, míg az euró/dollár jegyzés 1,21-es szinten alig mozgott tegnap óta.

Nincs megállás

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint jelenleg a dollárral szemben 5 havi csúcson áll, 290,37 az USDHUF-jegyzés. Az euróval szemben is további erősödés látható, tartósan 353 alatt van a jegyzés, most épp 0,7%-ot erősödve 352,5-re jött le az EURHUF.

Tovább erősödött, a 353-at is átvitte

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Újabb fontos szintet vitt át a forint árfolyama, 353 alá erősödött az euróval szemben délelőtt,ezzel a decemberi szint alá került és tavaly augusztus 26. óta nem látott csúcson van a forint árfolyama. A magyar fizetőeszköz jelenleg 0,6%-os erősödést mutat az euróval, 0,5%-os erősödést a dollárral szemben. Utóbbi jegyzése 291 alá került. A régiós devizák eközben továbbra is enyhe gyengülést mutatnak az euróval szemben.

Még egyértelműbb, hogy megtört a forint 3 éve tartó gyengülési trendje

Megtört a forint 3 éve tartó gyengülési trendje, hívtuk fel pénteken egész nap a figyelmet arra, hogy a jegyzések a 356-os szint alá süllyedtek a bankközi piacon, és egy külön cikkben azt a három főbb okot is összefoglaltuk, hogy mi hajtotta a forintot. Amint rámutattunk: a gazdaság gyors kilábalásával járó inflációs kockázatok lényeges tényezők voltak ebben, illetve az, hogy a piac elkezdte árazni az MNB monetáris szigorítását és éppen ezt az alkalmazkodási kényszert jelezte ma reggeli nyilatkozatában az MNB alelnöke. Ezzel kvázi még inkább megerősítette, hogy letört a 356-nál húzódó trendvonal, azaz megtört a forint gyengülési hulláma. Egyelőre a 353,3-nél húzódó támasz még nem tört le, de könnyen előfordulhat, hiszen amint megírtuk: a mai jelzések (kényszerű) monetáris politikai fordulatot jeleznek egy egyébként kitartóan nagyon laza költségvetési politika mellett. Arra, hogy a fiskális és a monetáris politika közül valamelyiknek előbb-utóbb le kell vennie a lábát a gázpedálról, különben a kanyarban előzési kísérletből fejre állás is lehet, éppen ma reggeli vélemény cikkében hívta fel a figyelmet a Portfolio hasábjain Virovácz Péter, az ING elemzője.

354 felett

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A forint a 353,4-es reggeli csúcsáról némileg visszagyengült, jelenleg 324 forint 20 fillért ér egy euró. Ez 0,25%-os erősödés napon belül, ami a reggeli percekben 0,4% is volt. A régiós devizák továbbra is minimális gyengülést mutatnak az euróval szemben.

Tovább erősödik

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

A forint Virág Barnabás MNB-alelnök reggeli szavai után további ütemes erősödést mutat. A jegyzés 354 alá került, a jelenlegi percekben 0,4%-ot erősödve 353,7-re erősödött az euróval szemben.

Idei csúcsára ugrott a forint az MNB jelzésére

Erősödéssel kezdi a hetet a forint, az euróval szemben 0,3%-os az erősödés, a 354-es jegyzést közelíti az árfolyam felülről. A dollárral szemben 0,2%-ot erősödött a magyar fizetőeszköz, 291,7-es szinten áll az USD/HUF jegyzés.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ezzel a forint felülteljesít a régióban: a cseh korona és a lengyel zloty egyaránt gyengült az euróval szemben, bár a gyengülés nem számottevő, 0,1% alatti.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Az euró-dollár jegyzésben nincs nagy mozgás, a dollár kissé erősödött az euróval szemben, 1,21-en áll a jegyzés. A forint mozgását egyrészt technikai okok mozgatják (az erősödésre már voltak jelek pénteken), másrészt Virág Barnabás jegybank-alelnök szavai is mozgathatják a magyar devizát.

Pénteki cikkünkben is írtuk, hogy a forint erősödése mögött az egyik fő az, hogy a gazdaság újranyitásával meglóduló infláció miatt azt árazzák a piacok, hogy mindez alkalmazkodást vált ki az MNB-ből és a határidős kamatok már 25-50 bázispontos kamatemelést áraztak 6-9-havi időtávra. Ezt az alkalmazkodási kényszert gyakorlatilag ma Virág Barnabás megerősítette. 

Címlapkép: Getty Images

Kamatemelésről beszél az MNB, erősödik a forint!

A Magyar Nemzeti Bank egyes vészhelyzeti eszközeit gyorsan kivezetheti a monetáris politikából, és az inflációs kockázatok növekedése miatt fel kell készülni az alapkamat emelésére - nyilatkozta a Reutersnek Virág Barnabás. Az MNB-alelnök szavai elmozdulást sejtetne a szigorúbb monetáris politika és a kamatemelés irányába. A bejelentésekre a forint erősödni kezdett és idei csúcsára szökött az euróval szemben.

Tovább a cikkhez

Háromhavi csúcson a forint, de mi hajtja?

A forint a pénteki határozott erősödéssel háromhavi csúcsra ért 355 közelében az euróval szemben és ezzel meggyőzően letörte azt a hároméves forintgyengülési trendvonalat, ami 356-nál húzódik. Röviden összeszedtük a három főbb okot, ami a forintot mostanában hajtja.

Tovább a cikkhez
fehér ház amerika elnök fehérház
starlink
rodney scott
GettyImages-1230121270
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Trade Surveillance Analyst

Trade Surveillance Analyst

Treasury Associate

Treasury Associate

Client Asset Analyst

Client Asset Analyst
2021-09-07
Sustainable World 2021
2021-09-08
Business and Finance Summit 2021 - CFO of the year
2021-09-21
Hiventures - Portfolio Vállalati Tőkefinanszírozás 2021
2021-09-30
Energy Investment Forum 2021
pénz, euró